Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Nova Power intră pe piața energiei nucleare

Nuclearelectrica și Nova Power & Gas Cluj au lansat RoPower Nuclear (RPN), companie de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România.
Chirica și Mureșan au semnat acordul de parteneriat pentru RoPower Nuclear | Foto: Nuclearelectrica

Nuclearelectrica și Nova Power & Gas Cluj au lansat RoPower Nuclear (RPN), companie de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România.

RPN va activa pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doicești (județul Dâmbovița). Jose Fernandez, subsecretarul pentru dezvoltare economică, energie și mediu al SUA, și Ministrul Energiei din România, Virgil Popescu, au asistat la ceremonia de semnare a declarației acționarilor.

RPN dezvoltă prima centrală electrică NuScale VOYGR-6 (462 MWe) din România în acest deceniu. Aceasta va folosi tehnologia NuScale Power Module a NuScale, singura companie SMR care a obținut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA.

Capacitatea instalată poate fi completată cu surse regenerabile, cu o capacitate de 80MWe, ceea ce face ca noul complex energetic să o depășească pe cea a fostei centrale. “Soluția comună nucleară și regenerabilă va reprezenta nu numai o capacitate optimă de producție, cu posibilitatea de a varia producția, ci și o nouă viziune asupra surselor de generare pentru sistemul energetic național  al viitorului”, conform Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica și Nova Power & Gas Cluj au lansat RoPower Nuclear (RPN), companie de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România. 

România se vrea lider al dezvoltării de centrale cu reactoare mici

„RPN, asocierea în participație dintre Nuclearelectrica, o companie națională românească și Nova Power & Gas, o companie privată românească, care combină expertiza, potențialul, stabilitatea și agilitatea societăților-mamă, va fi un model pentru alte proiecte viitoare în energie. Suntem foarte mândri să facem parte dintr-un astfel de proiect transformațional, care va contribui la securitatea energetică a României”, a declarat Teofil Mureșan, președintele NPG.

„Suntem mândri că vom dezvolta în România o centrală electrică sigură, care oferă energie curată și rentabilă, aducând multiple beneficii comunității locale. Având drept cele mai înalte obiective independența energetică și securitatea energetică, România va putea fi un lider pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în regiune.

RPN va fi un exemplu de bune practici în implementarea celor mai înalte standarde de securitate nucleară, productivitate și performanță, așa cum este și centrala CNE Cernavodă, de peste 25 ani”, a spus Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Echipamentele vin de la americani

“Declarația acționarilor RPN reafirmă buna-credință a celor doi parteneri, Nuclearelectrica și NPG, pentru implementarea în România a reactoarelor modulare mici dezvoltate de compania americană NuScale. Sunt ferm convins că RPN va avea o cooperare excelentă atât cu industria nucleară americană, cât și cu cea românească, în cadrul parteneriatului strategic SUA-România, asigurând energie curată și securitate în furnizare pentru țara noastră și regiune”, a spus Teodor Chirica, președintele Nuclearelectrica.

RPN va genera 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, aducând, în același timp, și alte numeroase beneficii socio-economice comunității locale.

Care sunt partenerii din proiect

Nuclearelectrica este un producător de energie electrică, termică și de combustibil nuclear, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deținând 82,49% din acțiuni și alți acționari, 17,50%, după listarea la bursă, în 2013.

Sucursala CNE Cernavodă exploatează două unități nucleare CANDU, o fabrică de combustibil nuclear și este în procesul de a realiza un ciclu integrat de combustibil prin achiziționarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu pentru a sprijini proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu 18% din energia nucleară în producția totală de energie și cu 33% din producția totală de energie fără CO2 din România.

NPG este distribuitor și furnizor de energie electrică și gaze naturale, dar și producător de energie verde, cu accent pe dezvoltarea de centrale electrice din surse regenerabile. NPG face parte din E-Infra, grup de proiecte energetice, de telecomunicații și civile, alături de Electrogrup, Direct One, Netcity, WESEE.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ben Laidler: Porsche este gata să sfideze piețele, dar cel mai mare test urmează să vină

Articolul următor

Peste 130.000 de persoane fizice și juridice orădene și-au achitat impozitele

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share