Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Mesajele specialiștilor de Ziua Arhitecturii. “Trebuie să o facem responsabilă și sustenabilă”

Mai mulți arhitecți din România, printre care și clujenii Șerban Țigănaș și Eugen Pănescu au transmis mesaje cu prilejul Zilei Mondiale a Arhecturii (ZMA).
Decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism, la deschiderea noului an universitar | Foto: Ovidiu Cîmpean

Mai mulți arhitecți din România, printre care clujenii Șerban Țigănaș și Eugen Pănescu, au transmis mesaje cu prilejul Zilei Mondiale a Arhitecturii (ZMA).

O serie de specialiști care și-au dedicat studiul și activitatea arhitecturii au relevat gândurile și mesajele lor cu ocazia ZMA. “Astăzi celebrăm contribuția esențială a arhitecturii în proiectarea unei calități superioare a vieții”, conform portalului EuroUrbanism.

Șerban Țigănaș, preşedinte Dico şi Țigănaş, decan Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj:

„Pentru noi, cei care slujim arhitectura, e un prilej să ne oprim o clipă din cotidian și să medităm asupra rolului pe care îl avem. Pentru ceilalți e o ocazie să își aducă aminte că arhitectura însemnă civilizația însăși în toate formele ei și că depindem cu toții de ea.

Tema anului acesta este arhitectura pentru bunăstare, adică pentru ceea ce ne dorim și de care avem nevoie cu toții și de care mediul construit este încă departe în prea multe locuri. Conștient și cu perseverență, coerent și convergent, trebuie să reușim împreună să ne construim bunăstarea prin arhitectură responsabilă, accesibilă, adecvată și sustenabilă.

Sunt foarte multe nuanțe și combinații, adică exact ceea ce face arhitectura unică și diversă. În România se lansează cu această ocazie o colaborare pentru o politică pentru arhitectură, atât de necesară și așteptată. Este un mod remarcabil de a celebra ZMA”.

Eugen Pănescu, fondator Planwerk, delegat OAR la ACE Architects Council of Europe:

„Arhitectura este o profesie cu un rol determinant pentru societate, prin relația dintre mediul construit și sănătate publică, peisaj, calitatea mediului și cultură. Pe scurt, ceea ce numim calitatea vieții, neapărat în directă legătură cu posibilitatea de larg acces la aceasta pentru toată populația.

Arhitectura este un act de interes public, indiferent de client și de scara proiectelor, este cartea culturală de vizită a societății noastre. Calitatea arhitecturii este o preocupare europeană majoră, prin ceea ce reprezintă New European Bauhaus și conceptul de Baukultur.

La calitatea arhitecturii contribuie învățământul de specialitate, practica profesională, sectorul construcțiilor, administrația publică și cadrul legislativ completat de politici publice pentru arhitectură, peisaj și planificare. Toți, împreună, suntem beneficiarii arhitecturii, deci ar fi bine să ne pese de ea”.

Creată de Uniunea Internațională a Arhitecților în 1985, ZMA este sărbătorită anual în prima zi de luni a lunii octombrie, odată cu Ziua Mondială ONU pentru Habitat. Tema de anul acesta este „Arhitectura pentru creșterea calității vieții.”

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
eVOTE

Arobs a cumpărat Enea cu 17 milioane de euro

Articolul următor
George Roth a relatat întâlnirea sa, în Statele Unite, cu președintele țării noastre.

Milionarul George Roth facilitează intrarea IT-ului românesc în Silicon Valley

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share