Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Un tânăr economist din Cluj, premiat la Quant Olympics România

Trei studenți din Iași, București și Cluj sunt câștigătorii primei ediții a Quant Olympics România (QOR), competiție în domeniul modelelor de risc de credit organizată de Deloitte România și Banca Transilvania (BT).

Trei studenți din Iași, București și Cluj sunt câștigători ai primei ediții a Quant Olympics România (QOR), competiție în domeniul modelelor de risc de credit organizată de Deloitte România și Banca Transilvania (BT).

QOR a fost creată pentru studenții din anii I și II la programe de masterat din toată țara în domeniile data science, data mining, inteligență artificială, machine learning, statistică, econometrie. Ei provin din instituții precum Academia de Studii Economice și Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj, Universitatea A. I. Cuza Iași, Universitatea de Vest Timișoara.

Alexandru Malainic – data mining, Universitatea A.I. Cuza, Mihai Condrat – data science, Universitatea din București, Claudiu Veresezan (foto stânga) – masterand în econometrie și statistică aplicată, Facultatea de Studii Economice și Gestiunea Afacerilor – UBB s-au clasat pe primele trei locuri. Câștigătorii beneficiază de premii în bani și oportunități de angajare în cadrul Deloitte și BT.

Simulări de clienți care nu-și mai achită creditele

Concurenții au primit sarcini care simulează viața profesională reală, constând în proiectarea unui model de risc de credit care să estimeze probabilitatea clienților bancari ipotetici de a nu-și mai rambursa împrumuturile bancare, pe baza unor date furnizate de organizatori.

Lucrările au fost evaluate de un juriu care a inclus experți în risc financiar din cadrul Deloitte România – Elena Grigore, director de consultanță în managementul riscului, Andrija Djurovic, manager senior; experți în managementul riscului de credit din BT – Annamaria Andreica-Suciu, director adjunct în Departamentul de administrare a riscurilor financiare, Cristina Lehaci, șef Serviciu modelare risc de credit și parametrizare provizioane colective, Andrei Rusu, analist expert risc de credit – modelare statistică.

Au construit modele de rating bancar

„Prin QOR ne-am propus să ajutăm studenții să se pregătească pentru viața profesională reală și să facă primii pași în carieră, dar și să facem cunoscute provocările pe care le ridică domeniul modelelor de risc de credit. BT a susținut puternic acest proiect și cu ajutorul căruia am putut pune studenții în fața unei situații care redă condițiile reale din domeniul modelelor de risc de credit”, a menționat Dimitrios Goranitis, de la Deloitte Central Europe.

„Un proces eficient de construire a unor modele de rating care să încorporeze variabilitatea și factorii determinanți ai riscului de credit care pot apărea în timp este fundamentul sistemului bancar modern. Am făcut echipă cu Deloitte în acest proiect pentru a oferi studenților posibilitatea de a acumula experiență practică într-un mediu provocator, pentru a beneficia de experiența de viață reală a jucătorilor de top”, a spus Luminița Runcan, director adjunct al BT.

Opt concurenți în etapa finală

Concursul a avut două etape. Opt concurenți s-au calificat în faza finală. Ultima etapă a inclus, pe lângă dezvoltarea unui model de risc de credit, susținerea acestuia în fața juriului și sesiune de întrebări și răspunsuri cu aceștia.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului. Aceasta acoperă 150 de țări și teritorii, prin intermediul a 415.000 de profesioniști. Deloitte România, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal prestează servicii financiare prin intermediul a 3.000 de profesioniști.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România și principalul creditor al economiei. Aceasta are 19% cotă de piață în țara noastră, 3,7 milioane de clienți, 9.200 de angajați și 500 de sucursale în 180 de locații.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Educație financiară pentru elevi

Articolul următor
Stufărișurile de la Sic 109D

Drum mai bun spre Delta Ardealului și Lacul Știucilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share