Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investiții de 424 milioane euro la Transelectrica. Ce se modernizează în Ardeal

Premierul Nicolae Ciucă a participat la semnarea primelor nouă contracte de finanțare din Fondul de Modernizare (FM), în vederea implementării unor obiective de investiții de importanță deosebită pentru dezvoltarea sistemului energetic național (SEN).

Mai multe zone din Transilvania și Banat vor beneficia de fonduri pentru modernizare a infrastructurii energetice.

Premierul Nicolae Ciucă a participat la semnarea primelor nouă contracte de finanțare din Fondul de Modernizare (FM), în vederea implementării unor obiective de investiții de importanță deosebită pentru dezvoltarea sistemului energetic național (SEN).

Contractele au fost semnate între Ministerul Energiei, în calitate de autoritate națională de implementare și gestionare a fondurilor alocate României din Fondul pentru Modernizare și Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., în calitate de operator de transport şi de sistem al SEN.

Au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, secretarul general al guvernului, Marian Neacșu, președintelui Directoratului Transelectrica, Gabriel Andronache. Valoarea nerambursabilă a celor nouă proiecte de investiții ce vor fi implementate de către Transelectrica, având finanțare din fondurile alocate României din FM, este de 424 milioane de euro.

Primele contracte din Fondul de Modernizare

„Am semnat primele contracte de finanțare din FM, deschizând cea mai importantă linie din fonduri europene destinată dezvoltării sectorului energetic românesc. În valoare de 13 miliarde de euro, prin aceste finanțări vom transforma substanțial infrastructura energetică națională, factor decisiv în atingerea independenței energetice a României.

Soluțiile de protejare a cetățenilor și economiei de efectele creșterii prețurilor sunt completate de investiții în consolidarea infrastructurii energetice și creșterea capacităților de producție. Guvernul, prin Ministerul Energiei și instituțiile responsabile, rămâne angajat în eforturile de a asigura energie accesibilă românilor și economiei naționale”, a spus Ciucă.

Cea mai mare finanțare europeană pentru Transelectrica

„Investim în dezvoltarea infrastructurii energetice naționale. Aș dori să le mulțumesc colegilor din minister pentru eforturile pe care le-au depus pentru operaționalizarea FM. Prin semnarea celor nouă contracte de finanțare, facem pași concreți în acest sens. Le doresc mult succes celor de la Transelectrica în definitivarea acestor obiective de investiții foarte importante, care ne vor asigura securitatea și independența energetică”, a declarat ministrul Energiei.

„Marcăm astăzi un moment important: cele peste 424 de milioane de euro reprezintă cea mai mare finanțare din fonduri europene obținută de-a lungul timpului de Transelectrica, în contextul în care valoarea totală a Planului Dezvoltare a RET este de 2 miliarde euro. Complexitatea proiectelor care vor fi finanțate demonstrează angajamentul Transelectrica, companie de interes național și strategic, aflată sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului, pentru modernizare.

Am atins această realizare printr-o colaborare excelentă cu Ministerul Energiei, care a promovat proiectele Transelectrica, înțelegând importanța dezvoltării infrastructurii electrice de transport a României, în special în actualul context internațional”, a declarat Marian Neacșu, secretarul general al guvernului.

30% din banii aprobați pentru România

„Procesele de implementare a celor nouă investiții cu finanțare din FM situează Transelectrica la alt nivel de performanță, contribuind la dezvoltarea statutului companiei în context național și regional. Faptul că am obținut 30% din finanțările aprobate pentru România reprezintă un efort concentrat de expertiză, experiență și implicare al specialiștilor Transelectrica.

Acest set de proiecte mari, complexe, dovedește angajamentul pe termen lung al companiei pentru îndeplinirea obiectivelor europene de securitate energetică. Am atins această realizare cu susținerea Guvernului României, printr-o colaborare excelentă cu Ministerul Energiei care a promovat proiectele Transelectrica la cel mai înalt nivel, înțelegând importanța dezvoltării infrastructurii electrice de transport a României, în special în actualul context internațional”, a declarat președintele Directoratului Transelectrica, Gabriel Andronache.

Cele nouă proiecte cu finanțare din FM

  1. Construirea unei noi LEA de 400 kV (dublu circuit) Constanța Nord – Medgidia Sud, echipată cu un singur circuit – 23 milioane euro
  2. Construirea unei noi LEA în simplu circuit de 400 kV Gădălin – Suceava, inclusiv interconectarea acesteia la sistemul național de transport al energiei electrice –101 milioane euro
  3. Linie interioară între Reșița și Timișoara/Săcălaz (PCI 3.22.3.), constând într-o nouă LEA de 400 kV Reșița-Timișoara/Săcălaz și în retehnologizarea la 400 kV a substației Timișoara de 110/2020 kV – 64 milioane euro
  4. Construirea LEA de 400 kV Timișoara/Săcălaz/Arad –  57 de milioane euro
  5. Trecerea la tensiunea de 400 kV a LEA Brazi Vest-Teleajen-Stâlpu – 51 milioane euro
  6. Proiect-pilot – Retehnologizarea stației de 220/110/20 kV Alba Iulia – în concept de stație digitală – 47 milioane euro
  7. Instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive în substațiile de 400/220/110/20 kV Sibiu Sud de 400/220/110/20 kV Bradu –52 milioane euro
  8. Optimizarea funcționării LEA de 400 kV existente în SEN, folosite în interconexiune și pentru evacuarea de putere din centrala nucleară Cernavodă și centralele de energie din surse regenerabile din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare online (tip Smart Grid) –10 milioane euro
  9. Digitalizarea rețelei de transport al energiei electrice din România prin instalarea a două sisteme online, pentru contorizarea și managementul datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro și monitorizarea calității energiei electrice –18 milioane euro

Stație digitalizată la Alba Iulia

Obiectivele de investiții, ale căror aplicații de finanțare au fost aprobate prin Decizii ale Comisiei Europene, vor conduce la modernizarea capacităților de transport al energiei electrice și îmbunătățirea eficienței energetice, prin construirea de noi linii electrice aeriene și interconectarea acestora la SEN, construirea sau retehnologizarea unor noi stații electrice, optimizarea funcționării unor linii electrice aeriene, inclusiv prin montarea de sisteme de monitorizare on-line, de tip Smart Grid și digitalizarea rețelei electrice de transport.

Proiectele finanțate prin FM vor contribui la creșterea capacității de interconexiune cu sistemul energetic european, precum și la dezvoltarea rețelei electrice de transport a României, respectiv la securitatea, flexibilitatea și adecvanța SEN, oferind premisele punerii în funcțiune a unor noi capacități de producție de energie din surse regenerabile.

Beneficiile majore ale realizării acestor investiții vor materializa indicatori relevanți precum creșterea capacității de transport a RET cu 1.700 MW, construirea a 480 km de noi linii electrice aeriene, extinderea a 5 stații electrice cu nivelul de tensiune de 400 kV, retehnologizarea în concept digital a Stației Alba Iulia (premieră pentru România), creșterea capacității de interconexiune cu 600 MW (la granițele cu Serbia și Ungaria), implementarea sistemelor de monitorizare a calității energiei electrice în 15 stații, precum și optimizarea și monitorizarea liniilor electrice aeriene prin sisteme digitale.

FM reprezintă un instrument de finanțare constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piață a 2% din totalul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, în baza prevederilor Directivei EU-ETS și are, ca perioadă de implementare, intervalul de timp 2021-2030. România are alocat un procent de 11,98% din totalul de 2% din cantitatea totală de certificate pentru perioada 2021-2030, ceea ce reprezintă peste 15 miliarde de euro, sumă pe care o poate utiliza pentru finanțarea investițiilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania de Apă Someș (CAS) Cluj a precizat că, la finele lunii septembrie, a avut loc eecepția la terminarea lucrărilor din cadrul contractului de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare în oraș

Compania de Apă Someș a raportat finalizarea lucrărilor de apă-canal la Șimleu

Articolul următor

The remarkable presence of Romanian exhibitors at Expo Real München 2022

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share