Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Doi comisari europeni au vizitat Universitatea Babeș-Bolyai

Aceștia sunt comisar european pentru democrație și demografie, Dubravka Suica, vicepreședintele CE, și Mariya Gabriel, comisar european pentru inovație, știință, cultură, educație și tineri.
Daniel David și Mariya Gabriel au convenit asupra întăririi cercetării științifice, în condițiile noilor alianțe europene | Foto: UBB

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca a primit vizita a doi înalți oficiali ai Comisiei Europene (CE).

Aceștia sunt comisarul european pentru democrație și demografie, Dubravka Suica, vicepreședintele CE, și Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovație, știință, cultură, educație și tineri. Vizita a avut loc în contextul onorării istoriei, profilului multicultural și leadershipului academic al UBB.

Dacă în 2019 instituția clujeană a sărbătorit 100 de ani de universitate românească, în 2021 a aniversat 440 de ani de tradiție academică (incluzând-o pe cea germană). În octombrie UBB sărbătorește 150 de ani de universitate maghiară, având un profil multicultural cu trei limbi academice oficiale (română, maghiară, germană).

În urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată în 2021 ca prima universitate world-class din România, din 2020 a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene Eutopia.

Aceștia sunt comisarul european pentru democrație și demografie, Dubravka Suica, vicepreședintele CE, și Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovație, știință, cultură, educație și tineri.

Șase mari proiecte ale UBB

Rectorul UBB, Daniel David, a prezentat istoria instituției, profilul multicultural și proiecte strategice deschise spre alianța europeană Eutopia din care UBB face parte. Acestea sunt InfoBioNano4Health (nouă specializare inteligentă a orașului și a țării), BrainQ (nou institut paneuropean în neuroștiințe); ACTRIS (nouă infrastructură din rețeaua paneuropeană dedicată studiului mediului).

De asemenea au fost prezentate proiectele UBB4Danube Initiative, UBB 4Three Seas Initiativem, UBBInnoProducs (produse inovative ale instituției derivate din cercetări susținute european – VR Mind; Robotherapy; iCUBE).

Comisarii europeni au sintetizat principale direcții de acțiuni ale CE și portofoliilor proprii, care au fost apoi discutate cu participanții la întâlnire. Invitațiile pentru participanți au vizat și reliefarea diversității și leadershipului feminin al UBB și a politicilor de gen.

 

Au recomandat evitarea concentrărilor de talente

„Mesajul cheie al vicepreședintelui CE pe partea de democrație a fost că universitățile trebuie să pregătească buni specialiști și buni cetățeni europeni, lucru pe care UBB îl are în misiunea sa și îl face bine. Pe partea de demografie este că trebuie să avem grijă la circulația talentelor, UBB prin structura multicampus (extensii) înscriindu-se clar în această tendință prin care evităm concentrări în unele zone, în dauna altora.

Mesajul esențial al comisarului Mariya Gabriel a fost că prin diversele inițiative și strategii, extrem de complexe și dinamice, CE dorește să întărească cercetarea științifică pentru a deveni un motor al educației active și inovării, într-un context academic în care se nasc treptat instituții europene noi (alianțele europene) și ecosisteme inovative organizate în rețele la niveluri diferite (local/ regional/ european).

UBB este una dintre instituțiile europene care face deja parte din acest demers, exprimându-și tradiția și excelența în cultură-știință-inovație”, a declarat rectorul UBB.

Alte concluzii importante ale discuțiilor vor fi comunicate de către UBB sau de către comisarii europeni. UBB este instituția de învățământ superior cu tradiția cea mai veche din România, reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară, cu 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Cum un weekend însorit de toamnă reprezintă o raritate la Bruxelles, lumea iese buluc în oraș.

REPORTAJ - Bruxelles, EWRC 2022. “Capitala" Europei, orașul toleranței

Articolul următor
Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ), Marius Mînzat, l-a primit pe Uffe Balslev, noul ambasador al Danemarcei la București.

Investitorii danezi, interesați de IT și agricultură la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share