Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Orașele Europei cer compensații pentru combaterea poluării

Autoritățile locale și regionale din UE solicită plăți compensatorii din penalitățile impuse pentru a face față impactului poluării industriale.

Autoritățile locale și regionale din UE solicită plăți compensatorii din penalitățile impuse pentru a face față impactului poluării industriale.

Comitetul European al Regiunilor (CoR) va sprijini principiul “poluatorul plătește” și consolidarea sancțiunilor și solicită acordarea de compensații financiare autorităților locale și regionale deoarece poluarea le afectează în primul rând.

Regiunile și orașele din UE fac presiuni pentru o agendă ambițioasă în domeniul energiei și al climei, care să accelereze o tranziție durabilă și echitabilă către neutralitatea climatică, protejând mediul, reducând poluarea și îmbunătățind sănătatea și condițiile de viață ale cetățenilor.

Într-un aviz privind revizuirea directivei privind emisiile industriale, CoR a subliniat necesitatea de a ajusta obiectivele de mediu și de competitivitate pentru a evita concurența neloială din partea țărilor terțe.

Membrii CoR au atras atenția asupra lipsei de consecvență în punerea în aplicare a directivei în toate statele din UE. Ei au solicitat ca sancțiunile să fie redirecționate în beneficiul orașelor și regiunilor ca formă de compensare pentru impactul poluării industriale.

Sectorul industrial reprezintă o parte considerabilă a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și poluării în UE. “Reducerea emisiilor și a poluării provenite de la marile instalații industriale este esențială pentru atingerea obiectivelor UE în materie de energie, climă și mediu, inclusiv a ambiției UE de a atinge nivelul zero de poluare, în cadrul Pactului Verde European”, conform CoR.

Directivă privind emisiile industriale

CoR a adoptat avizul “Directiva privind emisiile industriale (IED)”. 50.000 de instalații industriale din UE se supun normelor stabilite de această directivă, a cărei revizuire are ca scop reducerea emisiilor, promovarea eficienței resurselor și limitarea utilizării de substanțe chimice periculoase prin stabilirea unor standarde convenite pentru diferite activități industriale.

“Emisiile industriale reprezintă un aspect foarte tehnic, dar nu mai puțin sensibil pentru competitivitatea întreprinderilor europene, care sunt supuse unei concurențe globale în toate sectoarele sale. Trebuie să îmbunătățim cu prudență directiva, încurajând procesele industriale inovatoare care contribuie la tranziția ecologică a UE și, asigurând un peisaj de reglementare favorabil autonomiei industriale și strategice a UE, a cărei lipsă a fost clar expusă în timpul pandemiei COVID-19.”, a spus raportorul CoR Jean-Noel Verfaillie, primarul orașului Marly.

Regiunile și orașele UE au reamintit că poluarea lovește mai întâi la nivel local, punând în pericol mediul înconjurător, sănătatea cetățenilor și calitatea vieții acestora. Autoritățile locale și regionale solicită să primească plăți compensatorii din penalități pentru a face față impactului poluării asupra mediului, sănătății, social și economic.

Planuri de depoluare impuse operatorilor

CoR subliniază că orice extindere a IED la noi sectoare trebuie să se bazeze pe o analiză cost-beneficiu. Membrii CoR solicită colegislatorilor UE să facă mai coerentă punerea în aplicare a IED și să ia în considerare costurile și provocările tranziției în contextul politicii comerciale a UE, pentru a evita concurența neloială din partea țărilor terțe.

Regiunile și orașele UE au salutat înființarea Centrului de Inovare pentru Transformări Industriale și Emisii. Ele propun includerea autorităților locale și regionale în activitățile viitoare ale acestuia.

Una dintre principalele propuneri ale revizuirii IED este de a impune, până în 2030, ca operatorii să includă în sistemul lor de management de mediu un plan de transformare care să conțină informații privind modul în care instalația se va transforma în perioada 2030-2050, pentru a contribui la o economie durabilă, curată, circulară și neutră climatic până în 2050.

Avizul privind revizuirea IED face parte din contribuția CoR la accelerarea atenuării schimbărilor climatice în UE și la reducerea poluanților atmosferici, a evacuărilor și a deșeurilor care contaminează apele, solurile și aerul european, cu efecte drastice asupra sănătății cetățenilor.

UE vrea independență energetică

Crizele energetică și climatică s-au aflat în prim-planul discuțiilor din sesiunea plenare din octombrie a CoR și al Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor. Membrii CoR au solicitat ca răspunsul UE la criza energetică să nu submineze ambiția acesteia în materie de climă.

La reuniunea platformei părților interesate “Poluare zero”, orașele și regiunile au reamintit rolul lor esențial în reducerea poluării în UE. Necesitatea decarbonizării transporturilor pentru a reduce emisiile de carbon și a îmbunătăți sănătatea cetățenilor s-a numărat printre preocupările principale.

În urma publicării celui de-al 8-lea raport privind coeziunea, în februarie, membrii CoR au relevat rolul primordial al politicii de coeziune în reducerea disparităților dintre regiunile UE, ajutând în același timp uniunea să realizeze o tranziție echitabilă, reducând dependența de combustibilii fosili și devenind mai independentă energetic.

Prin adoptarea unui aviz privind “Tranziția justă și durabilă în contextul regiunilor mari consumatoare de cărbune și energie”, membrii CoR au subliniat necesitatea de a sprijini sectorul energetic și de producție, industriile, IMM-urile în procesul de conversie către neutralitatea climatică.

Pagubele din schimbările climatice: 419 miliarde euro

Raportul anual al CoR 2022 privind starea regiunilor și orașelor din UE indică faptul că autoritățile locale și regionale se confruntă tot mai frecvent cu condiții meteorologice imprevizibile și extreme și cu riscuri tot mai complexe legate de schimbările climatice, din cauza dereglementării climatice cauzate de încălzirea globală. Criza climatică este enumerată printre cele mai mari provocări actuale pentru autoritățile locale și regionale, pe lângă redresarea economică în urma pandemiei și criza energetică și a inflației.

Raportul precizează că încălzirea globală are un impact direct grav asupra creșterii produsului intern brut (PIB). Într-un scenariu de 3°C, pierderile nete pentru țările din Sud-Estul Europei pot ajunge până la 2,8 % din PIB. Între 1980 și 2020, pagubele economice cauzate de fenomenele legate de climă s-au ridicat la cel puțin 419 miliarde de euro în UE (12 miliarde pe an) și au afectat 50 de milioane de persoane.

80% din pierderi și 95% din decese pot fi atribuite dezastrelor naturale cauzate de fenomene meteorologice și climatice extreme. Pagubele provocate ar putea ajunge la 170 de miliarde de euro pe an deoarece inundațiile, incendiile și căldurile extreme sunt în creștere rapidă, avertizează raportul anual al CoR,

Platforma părților interesate “Poluare zero” este o inițiativă comună a CoR și a Comisiei Europene. Sprijinirea autorităților locale și regionale în vederea implementării unor măsuri concrete de reducere a poluării este un obiectiv-cheie al inițiativei “Green Deal Going Local” a CoR de a plasa orașele și regiunile în centrul tranziției UE către neutralitatea climatică.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Lanțul de agenții imobiliare a anunțat extinderea cu câte două agenții în Cluj-Napoca și în capitală.

Rețeaua RE/MAX s-a extins în principalele orașe ale țării

Articolul următor
REPowerEU

Ministrul Boloș a solicitat Comisiei Europene schimbări în atribuirea fondurilor pentru România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share