Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Mind Education: angajații din sectorul privat se simt epuizați, depresivi și singuri

Studiul realizat de compania de consultanță în psihologie Clinica Mind Education (CME) relevă că 60% dintre aceștia resimt stări accentuate de depresie sau sunt expuși acestui risc.

70% dintre angajații români, participanți la studiul “Sănătatea mintală și emoțională în context profesional”, se declară epuizați sau sunt în prag de epuizare.

Cercetarea realizată de compania de consultanță în psihologie Mind Education (CME) relevă că 60% dintre aceștia resimt stări accentuate de depresie sau sunt expuși acestui risc. 60% se confruntă cu stări de anxietate, iar 1 din 3 respondenți se simte singur. Provocările emoționale și mintale sunt mai frecvente la persoanele sub 40 de ani, care trăiesc sentimente de singurătate și anxietate mai intense.

Angajații din domeniul financiar au cea mai precară sănătate mintală. Pandemia cauzată de noul coronavirus a provocat, în ultimii doi ani, o creștere alarmantă a dezechilibrelor mintale și emoționale în rândul angajaților români. Oamenii s-au confruntat, mai des ca niciodată, cu frici, îngrijorări și gânduri legate de un viitor profesional și personal incert, ceea ce a accentuat sentimentele de singurătate și izolarea.

Conform studiului CME, sentimentele de singurătate, stresul, precum și pierderea speranței și încrederii într-un viitor personal și profesional mai bun sunt principalii factori care fragilizează sănătatea mintală a angajaților români. 70% dintre ei se declară epuizați sau în prag de epuizare, 60% trăiesc stări accentuate de depresie sau sunt expuși acestui risc, iar 60% se confruntă cu anxietatea în mod curent.

Deși sentimentul de singurătate este una dintre principalele provocări ale angajaților români (1 din 3 se simte singur), persoanele sub 40 de ani sunt mai afectate decât celelalte categorii de vârstă.

Cercetarea realizată de compania de consultanță în psihologie Mind Education (CME) relevă că 60% dintre aceștia resimt stări accentuate de depresie sau sunt expuși acestui risc.

Angajații din bănci, cei mai afectați

“Principalele surse de stres și îngrijorări care au contribuit la această criză a sănătății mintale și emoționale au fost schimbările din ultimii ani. Era de așteptat ca epuizarea, depresia și anxietatea să nu ne ocolească nici pe noi, cifrele studiului nostru încadrându-se într-un tablou global deloc optimist.

Epuizarea profesională se manifestă, de regulă, prin performanța scăzută la muncă, nu ne putem duce la bun sfârșit sarcinile, ne certăm cu colegii, absentăm. Aceasta favorizează instalarea depresiei, pe care o ducem și acasă, contaminând relațiile cu cei apropiați.

Depresia este determinată, în mod direct, și de sentimentele de singurătate, care favorizează dependența. Adică ne pierdem disciplina personală, nu ne mai asumăm deciziile, nu ne putem adapta schimbărilor etc. Pe acest fond apare și neîncrederea într-un viitor mai bun”, a explicat Domnica Petrovai, CEO al Mind Education.

Cei mai vulnerabili par a fi angajații din domeniul financiar, care au răspuns că se confruntă cu stări de depresie, anxietate, pierderea speranței și încrederii într-un viitor personal și profesional mai bun și au îngrijorări financiare sau legate de muncă. La polul opus se află persoanele care lucrează în domeniul public.

Studiu pe 1.200 de angajați din România

“Dezechilibrele mintale nu apar subit, ci se instalează treptat și se manifestă în capacitatea noastră de a relaționa, de a munci, de a ne adapta contextelor noi, de a fi performanți, nu doar sub forma depresiei sau burnout-ului (afecțiune asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională, ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung, n. red.).

Starea noastră de bine este în controlul fiecăruia dintre noi și depinde de grija pe care ne-o purtăm zilnic, de rutinele sănătoase – somn, nutriție, mișcare, hidratare, cultivarea bunelor relații dintre noi, exersarea competențelor de reziliență, prioritizarea sănătății mintale și emoționale, acasă și la serviciu”, a spus Petrovai.

Studiul a fost realizat de CME în rândul angajaților din companiile din România. Domeniile în care activează respondenții sunt: IT – 18%, sistemul public de stat – 15%, business – 9,3%, financiar – 9%, media și advertising – 8,5%, educație – 8,2%, inginerie & producție – 6,9%, sănătate – 6,1%, alte domenii (retail, ONG, telecom, farma, justitie) – 19%.

CME este o companie de consultanță în psihologie fondată de psihologul Domnica Petrovai. Sub umbrela sa se reunesc Școala pentru Cuplu, – rețea de 100 de psihoterapeuți la nivel național, Clinica Mind Education – servicii de psihoterapie, Bine la Școală – program prin care se cultivă sănătatea emoțională și relațiile armonioase.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

PPF Real Estate demarează proiectul ARC București

Articolul următor
Cu o valoare de 71 de milioane de lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), lucrările fac parte dintr-un program de investiții al CASC, finanțat din fonduri europene, de 404 milioane de euro, fără TVA.

Zona Metropolitană Cluj își extinde rețelele de apă-canal

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share