Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Europa a aprobat toate programele operaționale din Transilvania și Banat

După aprobarea POR Vest, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud-Est și Nord-Est, a venit rândul POR Centru să primească aviz pozitiv din partea Comisiei Europene (CE).

Cele opt Programe Operaționale Regionale (POR) aferente perioadei 2021-2027 dispun de o alocare totală de 11 miliarde de euro.

După aprobarea POR Vest, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud-Est și Nord-Est, a venit rândul POR Centru să primească aviz pozitiv din partea Comisiei Europene (CE). În cadrul fiecărui program regional, problemele și provocările orașelor din regiune sunt abordate individual.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a primit aprobarea oficială din partea CE pentru un nou program regional aferent perioadei de programare 2021-2027, POR Centru. În acest moment, șapte programe sunt aprobate de CE, după ce POR Vest, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud-Est și Nord-Est au fost aprobate zilele trecute.

Cele opt programe aferente perioadei 2021–2027 au fost elaborate în așa fel încât să fie permis transferul de competenţe administrative şi financiare de la nivelul administraţiei publice centrale la nivelul administraţiei publice din unităţile administrativ-teritoriale, împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora.

Declin demografic în Regiunea Centru

„Cu o populație de 2,3 milioane de locuitori, județele care alcătuiesc zona Centru au înregistrat în perioada 2000–2021 un declin demografic de 13%. În această situație, subfinanțarea educației a întârziat modernizarea sistemului educațional și oferirea unui răspuns adecvat la aceste modificări.

Oferta educațională necesită o aliniere la nevoia de competențe și specializări cerute de angajatori, care să contribuie la creșterea competitivității economiei regionale și să ofere șanse egale de acces la educație de calitate pentru toți copiii.

Multe localități urbane mici și rurale au o situație economică precară, în curs de deteriorare rapidă, iar cele 1,38 miliarde de euro alocate prin programul regional vor acționa exact acolo unde este nevoie, pentru a valorifica potențialul economic specific zonei”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Cele opt programe regionale

  • București 1,46 mld. euro
  • Sud-Est 1,48 mld. euro
  • Sud-Vest Oltenia 1,20 mld. euro
  • Sud-Muntenia 1,57 mld. euro
  • Centru 1,38 mld. euro
  • Nord‑Est 1,75 mld. euro
  • Nord‑Vest 1,43 mld. euro
  • Vest 1,17 mld. euro

Ținta MIPE: aprobarea tuturor programelor

Recent, a avut loc evenimentul de semnare a acordului de parteneriat între Guvernul României și CE. Documentul strategic acoperă fondurile Politicii de Coeziune și Politicii Maritime și Pescuit pentru perioada de programare 2021-2027. În al treilea exerciţiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene, se vor implementa 16 programe, prin care României îi vor fi alocate 31 miliarde euro.

Primul aprobat de executivul european din Politica de Coeziune 2021-2027 a fost Programul Asistență Tehnică, la 23 august, cu o alocare de 0,96 miliarde de euro. În continuare, MIPE are drept obiectiv finalizarea procesului de negociere formală și aprobare a tuturor programelor aferente perioadei 2021–2027 până la sfârșitul anului în curs.

Agențiile regionale au dobândit puteri sporite

La finele lunii iunie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care completează cadrul legal necesar exercitării de către Agențiile pentru Dezvoltare Regională (ADR) a atribuțiilor care derivă din îndeplinirea calității de autoritate de management în domeniul dezvoltării regionale precum și în domeniul prevenirii, constatării și sancționării neregulilor.

Actul normativ are în vedere ca ADR să fie de deplin funcționale în cel mai scurt timp, pentru a evita eventuale întârzieri în demararea implementării programelor regionale și, totodată, riscul de dezangajare a fondurilor externe nerambursabile cu această destinație.

Ordonanța permite ca deciziile luate de către ADR în procesul de gestionare și control al programelor regionale să aibă forță juridică obligatorie pentru solicitanți, beneficiari sau alte entități cu care intră în raporturi juridice în exercitarea funcțiilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Proiectul Centurii Metropolitane a Clujului (CMC) a fost aprobat de către executiv.

Centura Metropolitană a Clujului, aprobată de Guvernul României

Articolul următor
Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud (CCIBN) a lansat topul companiilor din acest județ.

Afacerile companiilor din Bistrița au urcat cu 26%

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share