Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Mihaela Rodica Suciu, Director General al DEER: “Digitalizarea rețelei a devenit una dintre prioritățile strategice ale companiei”

Cu o experiență de peste 20 de ani în sistemul energetic, Mihaela Rodica Suciu a preluat, în acest an, funcția de Director General al Distribuție Energie Electrică Romania. În interviul pe care ni l-a acordat, Mihaela Rodica Suciu vorbește despre viitorul companiei, despre investițiile preconizate, despre provocările din domeniu și despre multe alte teme pe care sperăm să le găsiți interesante.

 

Sunteți o bună cunoscătoare a pieței de energie electrică prin multiplele responsabilități pe care le-ați avut în acest sector. Dacă ar trebui să faceți o comparație între cum arăta sistemul de distribuție a energiei electrice acum 20 de ani și cum arată acum, care sunt asemănările și care sunt deosebirile esențiale?  

Până în anul 2020, filiala de distribuție a grupului Electrica era reprezentantă de cele 3 companii, respectiv, Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord. În urma fuziunii de la 1 ianuarie 2021, a luat naștere Distribuție Energie Electrică Romania (DEER). Noua companie deservește 40,7% din teritoriul României, acoperind 18 județe.

În urmă cu peste 20 de ani, la nivelul rețelei electrice de distribuție (RED) au apărut pe piață primele echipamente telecontrolate (separatoare telecontrolate în SF6) și primele echipamente RMU din posturile de transformare. Cu excepția acestor “noutăți”, toată activitatea rămânea în afara telecontrolului și nedigitalizată.

În ultimii ani, s-a acordat o importanță deosebită modernizărilor în RED, modernizări ce presupun echipamente moderne telecontrolabile, cu mentenanță care tinde spre “0”. Digitalizarea rețelei a devenit una dintre prioritățile strategice ale companiei.

Mai mult, DEER a anticipat importanța digitalizării de proces și, în acest moment, sunt în curs de promovare sisteme precum Asset Management System (AMS), Meter Data Management (MDM), Workforce Management (WFM), Outage Management System (OMS) etc., pentru o parte dintre acestea, implementarea realizându-se cu finanțare europeană.

Practic, în 20 de ani s-a făcut trecerea la digitalizarea operațiunilor, în aceasta constă deosebirea majoră. Asemănările, însă, își au rădăcinile în faptul că legile fizicii și ale electricității sunt în continuare aceleași, iar, colocvial vorbind, curentul tot pe “sârmă” circulă.

 

Anul trecut a fost finalizată fuziunea prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica, Distribuție Energie Electrică Romania fiind astăzi cea mai mare companie de distribuție a energiei electrice din România, iar dvs. ați preluat recent mandatul de director general al noii create companii. Cum v-ați structurat planul de management al DEER SA?  

Am preluat mandatul de director general al companiei de curând, într-un context extrem de dificil, generat de pandemie, de criza energetică provocată de războiul din vecinătate, de explozia generalizată a prețurilor. Prin urmare, a trebuit să ne adaptăm rapid condițiilor de piață determinate de lipsa de predictibilitate a factorilor STEP, adică, factori sociali, tehnologici, economici și politici.

Ca o primă consecință, planul de management pe termen scurt al DEER a necesitat acțiuni imediate de ajustare a unor activități, de reducere a unor cheltuieli. Spre exemplu, am diminuat cheltuielile de regie, utilități, transport, am redus cheltuielile bancare astfel încât să menținem un grad de creditare/îndatorare cât mai mic. De asemenea, am încercat să realizăm achiziția de energie electrică pentru CPT direct de la producători și am reprioritizat unele lucrări de investiții, prin reașezarea pe noi coordonate a graficelor de lucrări și plăți, de comun acord cu furnizorii și prestatorii de servicii și lucrări. Toate aceste măsuri fac parte, alături de multe altele pe care le-am implementat la nivelul companiei, dintr-o necesitate de acțiune imediată, generată de contextul economic și geopolitic actual. Atât aceste noi realități, cărora trebuie să ne adaptăm cu toții, cât și amplul proces de fuziune, care este încă în plină desfășurare din punct de vedere al armonizării proceselor și, dacă vreți, al mentalităților, reprezintă pentru mine, personal, foarte mari provocări.

Ținând seama de toți factorii enumerați mai sus, ne adaptăm continuu, dar suntem cu privirea către viitor, pentru a construi împreună programe de dezvoltare sustenabilă pentru anii următori.

 

Obiectivele principale ale strategiei definite pentru segmentul de distribuție au în vedere optimizări pe trei dimensiuni: performanța operațională, calitatea serviciilor și optimizarea costurilor la consumatorul final. Care sunt acțiunile concrete pe care le-ați întreprins pentru atingerea acestor obiective?  

În completare, un alt obiectiv principal al strategiei este eficiența energetică. În actualul context al crizei energetice, planurile de investiții includ, în mod deosebit, lucrări în RED care au ca beneficiu direct și imediat reducerea CPT.

În plus, DEER a accesat fonduri europene prin 5 proiecte (POIM axa 6), care au ca principal scop eficiența energetică și reducerea emisiilor de CO2.

Prin PNRR, s-au accesat fonduri pentru 9 proiecte care au ca obiect montarea panourilor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice necesare acoperirii consumului propriu.

Mai trebuie menționat că printre obiectivele strategice ale DEER se regăsesc:

  • Implementarea smart grid și promovarea contorizării inteligente: DEER funcționează într-un domeniu reglementat; lucrările de contorizare inteligentă parcurg, începând cu 2019, un calendar asumat la ANRE, pe care facem tot posibilul să îl realizăm, având ca obiectiv realizarea integrală a acestuia până în 2028.
  • Digitalizarea proceselor și îmbunătățirea experienței utilizatorilor: implementarea INA este un exemplu concret în ceea ce privește direcția pe care ne-am propus să o urmăm. Aplicația este de interfață cu utilizatorii în ceea ce privește procesul de racordare; ne aflăm în perioada de postimplementare și, având în vedere schimbările repetate de legislație primară și secundară din domeniul racordării, adaptăm din mers implementarea sistemelor informatice aferente.

 

Valoarea consolidată aprobată a Planului de Investiții (CAPEX) al Grupului Electrica pentru anul 2021 a fost în sumă totală de 712,4 milioane lei, din care 638,9 milioane lei reprezintă planul financiar anual 2021 al Distribuție Energie Electrică Romania S.A., în ceea ce privește investițiile. Cât a fost atins din acest plan și care sunt investițiile principale realizate?

Pentru anul 2021, raportat la valoarea planului financiar aprobat de 638,9 milioane lei, planul de puneri în funcțiune a fost de 549,2 milioane lei, din care am realizat 99%, adică 544,9 milioane lei. Principalele beneficii ale acestor investiții au urmărit îmbunătățirea calității serviciului de distribuție și creșterea eficienței operaționale prin modernizarea, automatizarea instalațiilor, implementarea tehnologiilor moderne precum și creșterea eficienței energetice prin reducerea pierderilor în rețele.

Amintim, cu titlu de prezentare, câteva lucrări importante de investiții, realizate în anul precedent:

       Stația de Transformare 110/20 kV în axul LEA 110 kV Bartolomeu – FS Râșnov, circuit comun cu LEA 110 kV ICA Ghimbav.

Cu o valoare a investiției de 25.793.980 lei, lucrarea a avut ca scop mărirea capacității de distribuție a energiei electrice din zonă, aflată în permanentă dezvoltare.

       Modernizare și extindere Stația de Transformare 110 kV – Tecuci, jud. Galați

Cu o valoare a investitiei de 10.118.000 lei, cea mai importantă stație din nordul județului Galați, asigură bucla de 110 kV între Stația Smârdan și Stația Focșani Vest, fiind racordați, la aceasta stație, producători importanți de energie regenerabilă.

       O altă lucrare reprezentativă de investiții este modernizarea Stației 110/20/10kV Baciu, județul Cluj, cu o valoare totală de 9.639.999,81 lei.

Pentru DEER, creșterea eficienței operaționale și îmbunătățirea anuală a indicatorilor este o prioritate, peste jumătate din planul de investiții fiind dedicat acestor direcții.

 

Pentru 2022, care este volumul de investiții care a fost supus aprobării și care sunt obiectivele principale de investiții vizate? 

Distribuție Energie Electrică Romania are un plan financiar de investiții pentru anul 2022 în valoare de 689 milioane lei, pentru modernizarea și dezvoltarea sistemului de distribuție a energiei electrice. Direcțiile principale vizează parametrii de continuitate și calitate în alimentarea cu energie electrică, eficiența energetică și reducerea pierderilor în rețele; eficiența operațională și, implicit, reducerea costurilor cu mentenanța și, nu în ultimul rând, racordarea la rețele a noilor utilizatori de energie electrică.

Pentru orizontul mediu, compania are în plan dezvoltarea rețelelor de distribuție în acord cu unitățile administrativ-teritoriale si cu solicitările utilizatorilor relevanți, continuarea modernizării infrastructurii de rețea, accelerarea digitalizării, dezvoltarea de canale alternative pentru interacțiunile cu utilizatorii, precum și crearea unui mediu de lucru modern pentru angajați, prin implementarea conceptului de Distribuție Digitală. Pe termen lung, proiectele companiei au în vedere orientarea către conceptul de smart grid, în linie cu trendurile din industrie.

 

Care ar fi volumul de investiții necesar la nivelul celor 18 județe acoperite de DEER pe termen mediu și lung pentru a răspunde obiectivelor europene așa cum sunt cuprinse în Pactul Verde European și în legislația europeană și națională aferente și a face față provocărilor generate de tranziția energetică?  

Digitalizarea, investițiile în tehnologiile noi, mai eficiente, sau sursele de energie regenerabilă sunt principalele repere ale pieței de energie astăzi, într-un context în care planeta trebuie să-și reducă emisiile de carbon.

În conformitate cu prevederile legale aplicabile, DEER elaborează în această etapă Planul de Dezvoltare a RED pe 10 ani, 2024 – 2033 în care se vor regăsi atât strategia și direcțiile de acțiune, precum și resursele financiare necesare pentru atingerea țintelor stabilite.

O parte importantă din resursele necesare va fi acoperită de surse atrase, astfel că, începând cu trimestrul al treilea al anului 2022, DEER va accesa Fondul de Modernizare (fonduri europene) pus la dispoziție prin Ministerul Energiei. DEER are în pregătire un portofoliu de lucrări de modernizare a rețelelor electrice, cu integrarea de tehnologii noi, nepoluante și de creștere a capacității de racordare a producătorilor RES.

 

Care este gradul de acoperire la acest moment a celor 18 județe pe care le operați din punct de vedere al dezvoltării de rețele de distribuție a energiei electrice?

Domeniul extinderilor și electrificărilor este un domeniu reglementat. Distribuție Energie Electrică Romania răspunde permanent la solicitările Unităților Administrativ-Teritoriale, Consiliilor Județene, precum și utilizatorilor, în conformitate cu ordinele ANRE. Toate solicitările primite sunt gestionate în conformitate cu legislația în vigoare. Spre exemplu, pentru lucrările de extindere, electrificare și dezvoltare de rețele (dezvoltatori), puse în funcțiune, în cele 18 județe, au fost realizate investiții în valoare de: 18,7 milioane lei (2019), 36,2 milioane lei (2020), 43,1 milioane lei (2021).

 

Suntem în 2022, într-o societate care devine din ce în ce mai tehnologizată, iar unul dintre obiectivele DEER se referă la smart grid și contorizarea inteligentă, în ce stadiu vă aflați, care sunt investițiile pe care le implică implementarea proiectelor de smart grid și contorizare inteligentă și cât de presantă este solicitarea Comisiei Europene, via ANRE, din punct de vedere financiar, material și uman ca până în 2027 toate contoarele să fie înlocuite?  

În conformitate cu Decizia ANRE nr. 778 din 8 mai 2019 privind aprobarea „Calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel național pentru perioada 2019-2028”, DEER şi-a planificat instalarea, până în anul 2028, a unui număr de 1.361.181 contoare inteligente, din totalul de peste 3,8 milioane contoare aflate în rețelele proprii.

Acest volum de circa 1,4 milioane contoare inteligente a rezultat din analiza cost-beneficiu care stă la baza fiecărei investiții, instalarea de contoare inteligente fiind şi o investiție supusă regulilor de eficiență economică impuse de către ANRE.

Solicitarea Comisiei Europene este de devansare cu un an a calendarului de implementare SMI, respectiv finalizarea volumelor aprobate de către ANRE în anul 2027.

La data de 31.12.2021, în instalațiile DEER, era montat un volum de 171.023 contoare inteligente. Pentru anul 2022, DEER şi-a planificat instalarea unui număr de circa 200.000 contoare inteligente, dar criza semiconductoarelor a afectat şi industria producătoare de contoare inteligente, furnizorul de echipamente de contorizare inteligentă neputând livra întreaga cantitate  de contoare inteligente.

Înlocuirea integrală, până la finalul anului 2027, a parcului de contoare al DEER cu contoare inteligente presupune instalarea, în perioada 2023-2027, a unui volum anual de circa 720.000 contoare inteligente, lucru extrem de greu de realizat atât din perspectiva posibilităților reale ale furnizorilor de contoare inteligente, cât şi din perspectiva resurselor umane necesare (într-o estimare grosieră sunt necesari circa 600 electricieni care să execute exclusiv acest tip de activitate).

 

Care sunt proiectele DEER de dezvoltare în domeniul eficienței energetice, care presupune și eficientizarea operațională?

În zona de distribuție, focusul este pe atingerea eficienței operaționale și optimizarea investițiilor, începând, însă, pregătirea pentru impactul noilor tendințe și tehnologii.

La nivelul anului 2022 au fost realizați pași semnificativi în implementarea strategiei pentru perioada 2019-2023 pentru următoarele obiective:

       Îmbunătățirea performanței operaționale în vederea creșterii continue a calității serviciilor oferite utilizatorilor:

  • a fost reproiectat modelul de business, cu efecte care au devenit vizibile chiar începând cu anul 2021, prin fuziunea celor trei companii de distribuție a energiei electrice (realizată cu data efectivă 31.12.2020);
  • a fost elaborată, și este în curs de implementare, o nouă strategie IT&C, cu accent pe digitalizarea proceselor, respectiv dezvoltarea și implementarea unui sistem Advanced Asset Management (achiziție cu finanțare din fonduri europene), în vederea optimizării, pe termen mediu și lung, a planurilor de investitii;
  • este în curs de achiziție cu finanțare din fonduri europene, implementarea unui sistem Management al Datelor de Măsurare și implementarea SMI în zone omogene;
  • a fost inițiată, la nivelul DEER, implementarea Workforce Management.
  • Continuarea investițiilor pentru îmbunătățirea fiabilității infrastructurii:
  • DEER continuă investițiile în modernizarea și dezvoltarea rețelelor de distribuție, urmărindu-se, în continuare, oportunitățile de finanțare externă: PNRR, Fondul de Modernizare etc.

În contextul intern, în acord cu Strategia Energetică a României, viziunea este de dezvoltare a sectorului energetic în condiții de sustenabilitate.

În domeniul distribuției de energie electrică, dezvoltare înseamnă:

  • racordarea de noi capacități de distribuție bazate pe tehnologii de vârf nepoluante;
  • retehnologizarea și modernizarea capacităților de distribuție existente, folosind echipamente cu caracteristici tehnice superioare;
  • dezvoltarea rețelelor electrice în concept de rețele inteligente (smart grid) și internet energetic, apte să faciliteze interacțiunea în timp real cu prosumatorii și cu producătorii;
  • îmbunătățirea accesului la surse alternative de energie.

 

Căror provocări trebuie să le găsiți rezolvare în perioada următoare?

Preocuparea majoră a societății pe care o reprezint, Distribuție Energie Electrică Romania, cel mai mare operator de distribuție a energiei electrice din România, este de îmbunătățire continuă a calității serviciului public de distribuție a energiei electrice, către utilizatorii racordați la rețelele pe care le gestionează.

Transformările tehnologice, politicile de mediu bazate pe diminuarea emisiilor de GES (gaze cu efect de seră) și pe schimbarea atitudinilor sociale în favoarea „energiilor curate”, ținta impusă statelor membre UE de reducere a emisiilor de gaze până în 2050, vor avea impact direct în dezvoltarea rețelelor de distribuție la nivelul DEER. Aceste schimbări implică trecerea reţelelor electrice spre a treia generaţie, ceea ce presupune:

  • dezvoltarea sistemelor informatice şi a sistemelor de comunicaţii modern;
  • utilizarea de echipamente care digitalizează procesele de achiziţie si transfer de date;
  • prelucrarea şi extragerea comenzilor necesare controlului funcţionării sistemului.

În această etapă, schimbarea rolului Operatorilor de Distribuție în Operatori de sistem reprezintă cel mai important driver al tranziției energetice în aria de distribuție. Generarea distribuită, creșterea numărului prosumatorilor, apariția unor noi participanți la piața de energie: agregatori, comunități de energie, toate acestea conduc la transformarea rețelelor de distribuție în sisteme de distribuție.

Dezvoltarea reţelelor electrice în reţele inteligente implică eforturi importante în care contextul legislativ actual are un rol primordial.

În prezent, ne aflăm într-un moment important, în care Operatorii de Distribuție se confruntă cu o problemă majoră, generată de un context de piață în afara controlului și atribuțiilor fundamentale ale activității de distribuție, generat de creșterea fără precedent a prețurilor la energie.

Acest lucru a făcut ca rezultatele financiare pentru anul 2021 și pentru trimestrul 1 din anul 2022 să fie negative.

Pentru a depăși această situație dificilă, care afectează activitatea curentă și pune în pericol posibilitatea de finanțare a activității operaționale și a investițiilor, vreau să trag un semnal de alarmă: este nevoie mai mult decât oricând de implicarea, în egală măsură, a tuturor factorilor decizionali Guvern – Reglementator – Operator de Distribuție, în scopul identificării, cu celeritate, a celor mai adecvate măsuri și solutii.

 

 

În România, de câțiva ani deja, e o discuție amplă despre lipsa forței de muncă sau despre slaba pregătire a forței de muncă, care sunt obstacolele pe care întâmpinați în ceea ce privește recrutarea personalului? Ce soluții ați identificat pentru a vă asigura forța de muncă necesară companiei care va juca un rol în creștere în tranziția energetică și într-o Europă care se dorește verde și neutră din punct de vedere a emisiilor de gaze cu efect de seră?

Segmentul de piață a forței de muncă în care activăm înregistrează, de câțiva ani, într-adevar, un deficit de personal calificat în domeniul energetic.

Pentru a lărgi baza de recrutare, de trei ani dezvoltăm parteneriate cu licee energetice din Cluj, Brașov, Ploiești și Alba Iulia, prin susținerea învățământului dual.

În cadrul acestui parteneriat, DEER asigură fiecărui elev al claselor profesionale pe care le susține, o bursă lunară în valoare de 500 lei, la care se poate adăuga un premiu de stimulare a performanței în valoare de 200 de lei/lună.

Elevii beneficiază de condiții excelente de pregătire practică, inclusiv în instalațiile DEER, sub coordonarea și îndrumarea tutorilor, echipament de lucru și de protecție, dar și de examinare medicală periodică gratuită. După obținerea calificării pentru meseria de electrician, absolvenții au oportunitatea de a se angaja în cadrul Distribuție Energie Electrică Romania și de a-și construi o carieră în domeniul energetic, în funcție de specializarea absolvită.

Anul acesta avem prima generație de absolvenți a claselor de învățământ dual, susținute de DEER, și sperăm ca aceste promoții să contribuie la echilibrarea deficitului de forță de muncă în domeniul energetic.

Pe de altă parte, DEER este unul dintre partenerii tradiționali ai universităților tehnice de profil, în fiecare an găzduind studenții din filiera electrică și energetică pentru activitatea de practică.

De-a lungul anilor, mulți dintre studenții care au făcut practică în societatea noastră au revenit la noi, ca angajați.

Începând cu acest an, atât pentru a pregăti, cât și pentru a atrage tinerii ingineri, organizăm stagii de internship pentru studenții din anii terminali.

În ceea ce privește tranziția energetică, politicile de recrutare, de retenție și de dezvoltare profesională, vizează oportunitățile de dezvoltare, certificări sau training-uri, organizate permanent, încurajând dezvoltarea abilităților fiecărui angajat și pregătirea acestora pentru noile trenduri din domeniul energetic.

De asemenea, politicile de promovare din interiorul companiei, îi fac pe oameni să se simtă apreciați, compania având un procent crescut de retenție a angajaților.

 

Ligia VORO

Interviu publicat în ediția 111 a revistei Transilvania Business (29 august – 30 septembrie 2022)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Echipa Universității din Oradea a câștigat patru premii la „Robochallenge”

Articolul următor

Continental extinde fabrica de piese electronice de la Timișoara cu o nouă investiție de 40 de milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share