Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

CTB-ENERGIE 2022. Aurel Botezan, Azomureș: “Repornim combinatul la începutul lui 2023”

Creșterea prețurilor la gaz de 8-10 ori, la energia electrică de 4-5 ori ne-a făcut să oprim producția.

Directorul de tranziție verde și eficiență energetică al companiei mureșene speră la o redeschidere a activității, în condițiile stabilizării prețului la gaz metan.

“Creșterea prețurilor la gaz de 8-10 ori, la energia electrică de 4-5 ori ne-a făcut să oprim producția. Am avut o primă încercare de repornire în primăvară, însă condițiile actuale încă nu ne permit să fim profitabili, acum asigurăm necesarul în agricultură prin import de îngrășăminte, amoniac.

Din păcate, companiile mari nu au fost sprijinite financiar de către stat, dar sperăm să găsim înțelegere la prețul la gaz metan pentru a intra în normalitate cu activitatea noastră de la începutul anului viitor”, a spus Botezan.

Azomureș a programat, într-un interval de 5-6 ani, investiții de 250 de milioane de euro. “Ne vom focusa pe proiecte de investiții în vederea economisirii de energie, factor care impactează foarte mult profitabilitatea, avem un proiect important cu E.ON prin care convertim aburul în energie electrică.

Ne-am propus reducerea emisiilor directe de gaze cu efect de seră. Captarea CO2 ne ajută să facem trecerea pe amoniac verde, avem și un proiect pe lichefierea CO2. O direcție nouă pentru noi o reprezintă hidrogenul verde.

Pe de altă parte, deoarece suntem parte a Asociației Fertilizers Europe, suntem prinși într-un proiect pilot de producere a amoniacului verde”, a spus oficialul Azomureș.

Proiecte majore de investiții energetice, prezentate la Sibiu

Cele mai importante proiecte, investiții și finanțări din domeniul energiei sunt prezentate, la Sibiu, în cadrul conferinței „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, organizată de Transilvania Business, în colaborare cu Ghidul Primăriilor.

Partenerii evenimentului sunt: CIS Group, Prysmian Group, SNGN ROMGAZ SA, CALA, Instgaz, Geodata Services, Valserv, Crama Vinastia.

Evenimentul are loc miercuri, 16 noiembrie, la Hotel Hilton, unde participă reprezentanți din ministerele cheie și autoritățile publice asociate sectorului energetic, profesioniști din sectorul energetic, universități, bănci și asigurări, fonduri de investiții, consultanți și specialiști din spațiul privat, antreprenori din sectorul industrial și din alte domenii preocupați de găsirea unor soluții de eficiență energetică și consum rațional pentru business-urile lor.

Invitații dezbat evoluția pieței de energie electrică și gaze naturale din România și din UE, abordează problematici diverse și complexe care animă astăzi sectorul energetic și domeniile conexe. Discuțiile vor avea loc ținând cont de trei teme principale: Proiecte, investiții, finanțări; Tranziție energetică; Provocări pentru industrie – riscuri de securitate energetică, eficiență energetică și consum rațional.

Printre vorbitori se numără Terente Ciui – secretar de stat, Ministerul Economiei, Mircea Man – vicepreședinte ARE, Silvia Vlăsceanu – director executiv HENRO, George Lazăr – secretar de stat, Ministerul Energiei, Ionuț Cristian Ciubotaru – Future Energy Task Force Leader, FPPG, Elena-Teodora Miron – Fundația FECID.

Au confirmat participarea și reprezentanți ai Distribuție Energie Electrică Romania, Transelectrica, SNGN Romgaz și ai Grupului E.ON. Joi, 17 noiembrie, Transilvania Business va organiza o altă serie de dezbateri, de data aceasta dedicată investițiilor publice.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CTB-ENERGIE 2022. Hidrogenul, în mix cu gazul natural, e viitorul. E.ON va testa tehnologia la Mediaș

Articolul următor

Timișoara face un prim pas spre o sală polivalentă. A aprobat predarea amplasamentului sălii polivalente la CNI

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share