Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

CTB-ENERGIE 2022. Hidrogenul, în mix cu gazul natural, e viitorul. E.ON va testa tehnologia la Mediaș

E.ON, una dintre principalele companii furnizoare de gaze naturale din România, testează deja tehnologia viitorului în acest sector. Gazul va veni la consumatori în mic cu hidrogenul, anunță Georgian Albu, reprezentantul Delgaz Grid, parte a companiei E.ON, în cadrul conferinței ”Industria energiei. Energia Industriilor. Energia investițiilor”.

Este un proiect îmbrățișat la nivel european, e promovat și va duce la scăderea dependenței de gaze naturale. Care, cea mai mare parte știm de unde provin…

Dacă privim ultima decadă, pentru Uniunea europeană a fost elementul central în spatele politicilor publice. Dacă ne uităm cum percepe UE politica energetică, șase din zece linii directoare sunt legate direct de gazul natural. 24% reprezintă din totalul mix-ului energetic este gazul natural, este cel mai mult, iar 40% din acest gaz natural provine din Rusia. Sunt folosiți anual 155 de miliarde de metri cubi”, spune Georgian Albu.

Da, e adevărat, hidrogenul nu se produce ieftin, nu e ușor de obținut, dar și așa va fi mai ușor accesibil.

Să ne gândim la acces, înainte de a ne gândi preț”, subliniază Albu.

Și într-adevăr, viitorul e ghidat de Uniunea Europeană spre această aplicare a acestui mix hidrogen – gaze naturale. Momentan se merge pe 20% hidrogen 80% gaz natural, dar se dorește ajungerea la un mix cu 25% hidrogen. Vestea bună este că nu sunt probleme în utilizarea acestui mix în rețeaua de transport europeană. Rețelele din oțelpot suporta presiunea. Iar cea mai mare parte a rețelei e din oțel. Foarte multe companii au consumatori pentru acest mix. se poate chiar ridica și compatibilitatea cu acest combustibil.

Desigur, România nu va rămâne în afara acestei tendințe.

Se vor face teste la câmpul de la Mediaș, ulterior vom traversa spre faza a doua, adică injecția graduală de hidrogen, până la 20 la sută, pentru a se certifica compatibilitatea cu rețeaua existentă. Jumătate din rețea e din oțel, jumătate din polietilenă. Următoarea etapă va presupune că va fi testare pe distanțe mai lungi. Un alt avantaj este că hidrogenul are valențe de stocare sezonieră”, a mai declarat Georgian Albu.

Proiecte majore de investiții energetice, prezentate la Sibiu

Cele mai importante proiecte, investiții și finanțări din domeniul energiei au fost prezentate, la Sibiu, în cadrul conferinței „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, organizată de Transilvania Business, în colaborare cu Ghidul Primăriilor.

Partenerii evenimentului sunt: CIS Group, Prysmian Group, SNGN ROMGAZ SA, CALA, Instgaz, Geodata Services, Valserv, Crama Vinastia.

Evenimentul are loc miercuri, 16 noiembrie, la Hotel Hilton, unde participă reprezentanți din ministerele cheie și autoritățile publice asociate sectorului energetic, profesioniști din sectorul energetic, universități, bănci și asigurări, fonduri de investiții, consultanți și specialiști din spațiul privat, antreprenori din sectorul industrial și din alte domenii preocupați de găsirea unor soluții de eficiență energetică și consum rațional pentru business-urile lor.

Invitații dezbat evoluția pieței de energie electrică și gaze naturale din România și din UE, abordează problematici diverse și complexe care animă astăzi sectorul energetic și domeniile conexe. Discuțiile vor avea loc ținând cont de trei teme principale: Proiecte, investiții, finanțări; Tranziție energetică; Provocări pentru industrie – riscuri de securitate energetică, eficiență energetică și consum rațional.

Printre vorbitori se numără Terente Ciui – secretar de stat, Ministerul Economiei, Mircea Man – vicepreședinte ARE, Silvia Vlăsceanu – director executiv HENRO, George Lazăr – secretar de stat, Ministerul Energiei, Ionuț Cristian Ciubotaru – Future Energy Task Force Leader, FPPG, Elena-Teodora Miron – Fundația FECID

Au confirmat participarea și reprezentanți ai Distribuție Energie Electrică Romania, Transelectrica, SNGN Romgaz și ai Grupului E.ON. Joi, 17 noiembrie, Transilvania Business va organiza o altă serie de dezbateri, de data aceasta dedicată investițiilor publice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Viceprimarul de Debrețin a vizitat Oradea

Articolul următor
Creșterea prețurilor la gaz de 8-10 ori, la energia electrică de 4-5 ori ne-a făcut să oprim producția.

CTB-ENERGIE 2022. Aurel Botezan, Azomureș: “Repornim combinatul la începutul lui 2023”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share