Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

CTB-ENERGIE. Mihai Verșescu, PATRES: “Fără fotovoltaice pe terenurile agricole închidem de tot becul”

Există o previziune a consumului de gaze naturale, avem deja o reducere cu 9,4% în primele nouă luni ale anului, tendință care se va menține în următorii doi ani.

Mihai Verșescu, secretar general al Organizației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile (PATRES). militează pentru ridicarea restricțiilor de înființare de parcuri fotovoltaice pe terenurile agricole.

“Nu putem construi aceste parcuri pe terenuri mai mari de 50 ha, să avem aceste capacități de producție pe terenuri de categoria 1-2, dar sunt anumite culoare pentru vânt care se pot suprapune cu acest tip de terenuri, iar atunci ce facem? Încă din martie am depus la Ministerul Agriculturii mai multe amendamente, unele luate în calcul – că se pot amplasa și pe pășuni capacități de producție

Altele însă ni s-au respins. Pentru eoliene, s-a acceptat ca pentru unități de stocare, transport de energie să se ia în considerare și categoriile 1 și 2 de teren agricol, nu numai categoriile 3-5. Totuși, România are nevoie de capacități mari de producție de energie, cu trei cifre, pentru a suplini închiderea celor mari clasice.

Sunt binevenite micile proiecte agri-voltaice, panourile de pe ferme, însă ele au costuri foarte mari, în condițiile în care țara are nevoie de 30-35.000 MW pe fotovoltaic, însoțite de mii de MW în stocare, iar fără terenuri agricole, pășuni, aceste noi surse majore de energie verde nu pot fi puse în funcțiune”, a precizat Verșescu.

Proiecte majore de investiții energetice, prezentate la Sibiu

Cele mai importante proiecte, investiții și finanțări din domeniul energiei au fost prezentate, la Sibiu, în cadrul conferinței „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, organizată de Transilvania Business, în colaborare cu Ghidul Primăriilor.

Partenerii evenimentului sunt: CIS Group, Prysmian Group, SNGN ROMGAZ SA, CALA, Instgaz, Geodata Services, Valserv, Crama Vinastia.

Evenimentul are loc miercuri, 16 noiembrie, la Hotel Hilton, unde participă reprezentanți din ministerele cheie și autoritățile publice asociate sectorului energetic, profesioniști din sectorul energetic, universități, bănci și asigurări, fonduri de investiții, consultanți și specialiști din spațiul privat, antreprenori din sectorul industrial și din alte domenii preocupați de găsirea unor soluții de eficiență energetică și consum rațional pentru business-urile lor.

Citește și:  Sute de transportatori din România, reuniți la Cluj

Invitații dezbat evoluția pieței de energie electrică și gaze naturale din România și din UE, abordează problematici diverse și complexe care animă astăzi sectorul energetic și domeniile conexe. Discuțiile vor avea loc ținând cont de trei teme principale: Proiecte, investiții, finanțări; Tranziție energetică; Provocări pentru industrie – riscuri de securitate energetică, eficiență energetică și consum rațional.

Printre vorbitori se numără Terente Ciui – secretar de stat, Ministerul Economiei, Mircea Man – vicepreședinte ARE, Silvia Vlăsceanu – director executiv HENRO, George Lazăr – secretar de stat, Ministerul Energiei, Ionuț Cristian Ciubotaru – Future Energy Task Force Leader, FPPG, Elena-Teodora Miron – Fundația FECID.

Au confirmat participarea și reprezentanți ai Distribuție Energie Electrică Romania, Transelectrica, SNGN Romgaz și ai Grupului E.ON. Joi, 17 noiembrie, Transilvania Business va organiza o altă serie de dezbateri, de data aceasta dedicată investițiilor publice.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Parc de agrement realizat din fonduri europene, inaugurat la Pecica - Arad

Articolul următor

CTB-ENERGIE 2022. Virgil Zahan, CEO Goldring: ”Legătura dintre inflație și prețurile la energie e direct corelată”

Citește și:
Citeste mai mult

Clujul găzduiește Aviation-Event 2023

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAC) a oferit un preambul al conferinţei internaţionale de aviaţie. Au fost prezenți…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
1
Share