Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

CTB-ENERGIE 2022. Mariuș Șoflete: Dacă acum trei ani izolarea casei era un moft, acum avem cereri de proiecte pe 18 luni

Lucrările conferinței ”Industria energiei. Energia Industriei. Energia Investițiilor” l-au adus în fața specialiștilor pe Marius Șoflete, specialist în domeniul caselor pasive. Ce a fost, cum a evoluat cantitatea de energie consumată odată cu introducerea sistemelor tot mai performante de eficientizare energetică, toate aceste informații au fost urmărite cu interes de participanți.

Presați de prețurile devenite exorbitante, pentru plata energiei, de orice fel, cumpărată de cetățean din piață, românii au descoperit brusc ce înseamnă soluțiile moderne de protecție termică a caselor. S-a pornit de la ceea ce era un consum de 6000 de metri cubi în anii 90, după care Uniunea Europeană ne-a impus să fim mai economi și s-a ajuns șa un consum de 4000 de metri cubi și polistirenul celebru de cinci centimetri pus cumva obligat, plus ferestre de termopan de slabă calitate., spune Marius Șoflete, inginer, specialist în case pasive. Erau anii 2010 și încă era mai rentabil să ”arzi” gazul decât să pui un polistiren de calitate pe casă.

Ei bine vremurile s-au schimbat și acum proprietarii de casă fac cozi la solicitarea de proiecte de eficientizare energetică. Acum Uniunea Europeană vine cu noi standarde, dar prețurile energiei au luat-o înainte și românii vor case eficiente.

”Azi sunt noi standarde, Nearly Zero Energy Emissions Building. Toate construcțiile noi trebuie să respecte aceste reglementări. Tehnologia a avanasat enorm, avem ferestre performante, costurile suplimentare nu sunt atât de mari. Pe lângă polistiren care reduce deja costruile, aceasta mai reduce o mie de metri cubi de gaz consumul. (…) Polistirenul de calitate mai reduce 600 de metri cubi de gaz. Putem reduce de la 2500 de metri cubi, la primele norme impuse, la 500. Înmulțiți cu 40.000 de locuințe câte se fac anual și cu 50 de ani durată de viață și vedeți ce economii se fac”, spune Marius Șoflete.

Când întrebi românul cum să reducă ceea ce înseamnă consum energetic, acesta se gândește imediat la instalarea de panouri fotovoltaice. Dar momentan costurile sunt destul de mari, plus că România are doar două perioade în care acest tip de furnizare a energiei e folosită la maxim. Aici intervin luminozitatea, perioada din an, zona de climă, etc. Deci un sistem energetic bazat doar pe asemenea sistem fotovoltaic nu este neapărat soluția, dar, dacă introducem în ecuație și o pompă de căldură situația se schimbă total!

”Am exemplul unei case pasive la care am lucrat. Cu patru ore de energie furnizată într-o zi de o instalație fotovoltaică se putea asigura căldură pentru trei zile!”, ne mai spune Șoflete.

Ca un bun exemplu, o clădire de birouri nouă, realizată cu ”magia” tehnologică oferită de Șoflete, la Oradea, s-a ajuns la un consum energetic de sub 3,7 lei pe an!

Aceste concluzii se aplică la orice tip de clădiri, inclusiv blocuri de locuințe, școli, spitale. Diferența apare doar la acele standarde Nearly Zero Emissions, care cer ca o treime din energie să fie produsă local. La o casă e mai ușor, dar se acceptă și energia produsă pe o rază de câțiva kilometri în jur.

Concluzia prezentului este trasă chiar de Marius Șoflete.

Am ajuns acum în situația în care există presiune din partea clienților. Dacă acum trei patru ani o asemenea investiție era considerat un moft, acum au crescut exponențial cererile pentru realizarea proiectelor. Avem cereri și pentru proiecte peste 18 luni.

 

Proiecte majore de investiții energetice, prezentate la Sibiu

Cele mai importante proiecte, investiții și finanțări din domeniul energiei au fost prezentate, la Sibiu, în cadrul conferinței „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, organizată de Transilvania Business, în colaborare cu Ghidul Primăriilor.

Partenerii evenimentului sunt: CIS Group, Prysmian Group, SNGN ROMGAZ SA, CALA, Instgaz, Geodata Services, Valserv, Crama Vinastia.

Evenimentul are loc miercuri, 16 noiembrie, la Hotel Hilton, unde participă reprezentanți din ministerele cheie și autoritățile publice asociate sectorului energetic, profesioniști din sectorul energetic, universități, bănci și asigurări, fonduri de investiții, consultanți și specialiști din spațiul privat, antreprenori din sectorul industrial și din alte domenii preocupați de găsirea unor soluții de eficiență energetică și consum rațional pentru business-urile lor.

Invitații dezbat evoluția pieței de energie electrică și gaze naturale din România și din UE, abordează problematici diverse și complexe care animă astăzi sectorul energetic și domeniile conexe. Discuțiile vor avea loc ținând cont de trei teme principale: Proiecte, investiții, finanțări; Tranziție energetică; Provocări pentru industrie – riscuri de securitate energetică, eficiență energetică și consum rațional.

Printre vorbitori se numără Terente Ciui – secretar de stat, Ministerul Economiei, Mircea Man – vicepreședinte ARE, Silvia Vlăsceanu – director executiv HENRO, George Lazăr – secretar de stat, Ministerul Energiei, Ionuț Cristian Ciubotaru – Future Energy Task Force Leader, FPPG, Elena-Teodora Miron – Fundația FECID

Au confirmat participarea și reprezentanți ai Distribuție Energie Electrică Romania, Transelectrica, SNGN Romgaz și ai Grupului E.ON. Joi, 17 noiembrie, Transilvania Business va organiza o altă serie de dezbateri, de data aceasta dedicată investițiilor publice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CTB-ENERGIE 2022. Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în MIPE: “Avem o avalanșă de proiecte pe eficiența energetică”

Articolul următor
În prezent, din ce în mai multe clădiri produc mai mult decât consumă, însă accentul trebuie pus, înainte de generare, pe economisirea de energie.

CTB-ENERGIE 2022. Vlad Ciobanu, Zecaph: “Înainte să fim prosumatori, să ne supraizolăm casele”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share