Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

CTB-ADMINISTRAȚIE. Comuna Sânpaul a ajuns la un buget de 2.5 mil. euro de la localitatea cu cei mai mulți asistați social

Conferința Transilvania Business ”Harta investițiilor publice de succes. Dezvoltare locală în context global” a adus în fața participanților o poveste administrativă de real succes, comuna Sânpaul, aflată în zona metropolitană Târgu Mureș. Au pornit de la a fi localitatea cu cei mai mulți asistați din județ, cu 880 de dosare la a fi localitatea cu două parcuri industriale, un al treilea în pregătire, proiecte pentru o școală locală de ucenici și… 40 de asistați social.

Cea mai bună dovadă a succesului acestei comune se vede în creșterea bugetului local, de la 100.000 de euro, ceea ce la acea vreme era motiv de adevărată bucurie, la cei 2,5 milioane de euro, ne spune primarul Istvan Simon.

”Noi nu mai avem ce să mai asfaltăm, unde să tragem apă sau canalizare, trebuie să cerem fonduri pe alte proiecte”, a declarat primarul comunității mureșene.

Sânpaul s-a confruntat ani de zile cu problema cetățenilor de etnie romă, 35% din populație era de această etnie. Treptat, s-a reușit integrarea în comunitate a acestora, iar acum ei lucrează în fabricile din localitate. Iar dacă tot ne referim la aceste firme, municipalitatea Sânpaul a creat un prim parc industria de 80 de hectare, a urmat o extindere a acestui parc, cu o a doua componentă. Acum sunt destule locuri de muncă pentru oricine dorește să muncească. Rezultatul: de la 880 s-a ajuns la 40 de dosare de asistați sociali.

Dar cum oferi forța de muncă, dacă tinerii au plecat deja pentru că nu aveau ce munci, Soluția găsită a fost cea a oferirii unor terenuri pentru acești tineri, la pachet cu un proiect tip, toate autorizațiile necesare deja rezolvate, plus infrastructura trasă.

”Lipsea o roată de la căruță. Nu erau case. Am oferit terenuri pe locuri de locuințe pentru tineri. Sunt 250 de locuințe tipizate, cu totul aprobat și cu utilități. În ultima perioadă eram sub 4000 de locuitori, tinerii care au plecat mai demult la căpșuni au revenit acasă pentru că acum au unde să lucreze”, spune Simon.

Desigur, primarul din Sânpaul a remarcat, la rândul său, necesitatea evidentă a educației performante.

”Avem acum un proiect mai mare, suntem în discuții pentru o școală de ucenici. În școlile din Sânpaul am investit 3,2 milioane de euro. În 10 – 15 decembrie copiii vor avea școlile reconstruite prin Programul Operațional Regional. Nu reușeam, toate aceste dezvoltări, dacă nu aveam fonduri europene. Fără acestea nu avem șanse să ne dezvoltăm”, a mai declarat Simon.

 

Marile investiții publice ale Transilvaniei, prezentate la Sibiu

În ciclul Conferințele Transilvania Business (CTB) are loc, în 17 noiembrie, la Hotelul Hilton Sibiu, evenimentul „Harta investițiilor publice de succes – Dezvoltare locală în context global”. Acesta a fost precedat, în 16 noiembrie, de conferința „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, unde au fost prezentate cele mai importante proiecte, investiții și finanțări din domeniul energetic

La evenimentul de azi sunt evidențiate cele mai importante investiții finalizate ori în curs de finalizare din 5 județe, 5 reședințe de județ, 5 municipii, 5 orașe și 5 comune din regiune. “Sunt dovezi incontestabile că banul public poate și este eficient utilizat de marii jucători privați din economia românească. Pe această hartă, a României dezvoltate, președinți de consilii județene și primari de unități administrativ-teritoriale, proprietari și manageri de companii au deja cu ce se prezenta”, consideră organizatorii conferinței.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Șeful Serviciului relații publice din Consiliul Județean a arătat că, în ultimul exercițiu financiar european, Clujul a atras cele mai multe fonduri UE din România.

CTB-ADMINISTRAȚIE. Alin Iuga, CJ Cluj: “Vom produce energie electrică din gunoaie”

Articolul următor

Transilvania Motor Ring, perla coroanei județului Mureș, realizată cu fonduri europene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share