Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

CTB-ADMINISTRAȚIE. László Borbély: “Până în 2026 vom avea 2.000 de experți în dezvoltare durabilă”

Până în 2026 în România vor activa 2.000 de experți în dezvoltare durabilă, dintre care 75% vor fi din administrațiile publice locale, a declarat László Borbély, Consilier de Stat, Coordonator al Departamentului pentru DezvoltareDurabilă, în cadrul unei intervenții video la Conferința „Harta investițiilor publice de succes – Dezvoltare locală în context global”, organizată la Sibiu de echipa revistei Transilvania Business.

„Dvs. trebuie să ne spuneți ce fel de experți aveți nevoie. Nu sunt posturi noi, oameni noi, ci oameni care lucrează în diferite domenii în adminsitrațiile publice. Nu vă puteți închipui cât de benefic e să ai acești oameni în rețea. Cu ei am finalizat strategia de dezvoltare durabilă, Planul de acțiuni etc.”, a nuanțat Borbély.

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a amintit și despre elaborarea unui Cod al Sustenabilității. Potrivit lui, acesta a fost inspirat după modelul german și va fi gata în 2 luni. „Surpriza cea mare a fost să constată faptul că mediul privat ne va fi partener. O să avem o platformă transparentă despre rezultatele financiare ale companiilor mari”.

În ceea ce privește noua profesie dezvoltată și promovată de departamentul condus de Borbély, expert în dezvoltare durabilă, invitatul conferinței a subliniat interesul societății pentru acest lucru. „Primii 150 de experți vor primi săptămâna viitoare diplomele – e vorba despre un curs post-universitar de 3 luni. Avem nevoie de experți. Provocarea cea mare va începe acum – până în 2026 vor fi 2.000 de experți, din care 75% vor fi din APL (…) E un consorțiu din nouă universități din toate regiunile țării care sunt parteneri. Nu trebuie să meargă de la Sibiu la București, pentru a deveni expert, ci instruirile se vor face local. Sper că vom deveni parteneri și vom putea avea un parteneriat benefic pentru APL. Avem multe inițiative – centru de execelență, pentru a externaliza cercetarea etc.”, a mai spus László Borbély.

Marile investiții publice ale Transilvaniei, prezentate la Sibiu

În ciclul Conferințele Transilvania Business (CTB) are loc, în 17 noiembrie, la Hotelul Hilton Sibiu, evenimentul „Harta investițiilor publice de succes – Dezvoltare locală în context global”. Acesta a fost precedat, în 16 noiembrie, de conferința „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, unde au fost prezentate cele mai importante proiecte, investiții și finanțări din domeniul energetic.

La evenimentul de azi sunt evidențiate cele mai importante investiții finalizate ori în curs de finalizare din 5 județe, 5 reședințe de județ, 5 municipii, 5 orașe și 5 comune din regiune. “Sunt dovezi incontestabile că banul public poate și este eficient utilizat de marii jucători privați din economia românească. Pe această hartă, a României dezvoltate, președinți de consilii județene și primari de unități administrativ-teritoriale, proprietari și manageri de companii au deja cu ce se prezenta”, consideră organizatorii conferinței.

Evenimentul are trei paneluri: viziune – strategie – proiecte ale administrației publice; îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor, dezvoltarea comunităților prin susținerea investițiilor în edificii, regenerarea spațiului urban/rural și turism; infrastructura mare, conectivitate interurbană și județeană, transport ecologic, mobilitate urbană, facilități industriale și atragerea companiilor.

Printre vorbitori se numără Simona Bucura-Oprescu – Camera Deputaților; Roxana Mînzatu – Secretariatul General al Guvernului; Laszlo Borbely – Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă; Vlad Vasiu – președintele Consiliului Județean Sibiu; Claudiu-Vasile Ghiță – Agenția de Dezvoltare Regională Centru; Daniel Boca – Asociația Română de Tehnologii fără Săpătură; Cristian Hagmann – Geodata Services.

Dintre primari sunt prezenți Dorin Nistor – Sebeș; Gheorghe Roman – Mediaș; Gheorghe Damian – Ciugud; Laszlo Zsolt Fulop – Sovata; Istvan Simon – Sânpaul; Nicolae Lazăr – Hoghilag; consilierii primarilor din Oradea – Călin Corpaș, Sighetu Marmației – Liviu Tămaș; Dragoș David – Asociația Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov. Din partea consiliilor județene susțin alocuțiuni Alin Iuga – Cluj; Jakab Barna – Covasna; Florin Moldovan – Bistrița-Năsăud; Călin Suciu – Mureș.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Locuitorii Zonei Metropolitane Cluj (ZMC) au acum la dispoziție o unealtă online care integrează pe o singură hartă o multitudine de informații disparate.

Zona Metropolitană Cluj și-a făcut hartă interactivă de mare complexitate

Articolul următor

CTB-ADMINISTRAȚIE. Roxana Mînzatu: “Finanțările pe proiecte europene să nu se canibalizeze”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share