Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

CTB-ENERGIE. Dumitru Chisăliță: “E mai important cum ne vom încălzi decât cum vom ilumina”

Există o previziune a consumului de gaze naturale, avem deja o reducere cu 9,4% în primele nouă luni ale anului, tendință care se va menține în următorii doi ani.

Președintele Asociației Energia Inteligentă atenționează în privința managementului energiei în țara noastră.

“Există o previziune a consumului de gaze naturale, avem deja o reducere cu 9,4% în primele nouă luni ale anului, tendință care se va menține în următorii doi ani. Apoi va veni o creștere a consumului prin racordarea de noi gospodării. 4.000 MW de centrale pe cărbune vor fi reconvertite pe gaze naturale.

Speranța noastră este zăcământul din Marea Neagră, dar tot nu ne vor ajunge sursele de gaze naturale. Din 1969, gazul este principala sursă primară de energie a României, însă avem deficiențe de management al sistemului. Noi vrem să ajungem la 50% energie regenerabilă în țară, indicator stabilit prin programele europene, însă nu o vom putea folosi integral, deci trebuie înmagazinată în ceva, preferabil în hidrogen.

Ca să nu ajungem ca acele investiții în energia regenerabilă să nu fie eficiente, putem să amestecăm hidrogenul cu gazul natural și să îl folosim ca energie. Pe de altă parte, avem un potențial important de gaze neconvenționale, mai sigure de exploatat decât cele din Marea Neagră, mai ales din perspectiva războiului.

Mai important este, totuși, cum ne vom încălzi, nu cum ne vom ilumina. În 2050 se vor termina gazele, lemnele sunt mai greu de folosit din perspectiva emisiei de carbon. Acum costurile de transport al energiei sunt enorme în România, mutăm resursele într-o parte în alta. Dacă vom produce hidrogen, trebuie să și îl transportăm, dar nu scump, pe cale rutieră”.

Proiecte majore de investiții energetice, prezentate la Sibiu

Cele mai importante proiecte, investiții și finanțări din domeniul energiei au fost prezentate, la Sibiu, în cadrul conferinței „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, organizată de Transilvania Business, în colaborare cu Ghidul Primăriilor.

Partenerii evenimentului sunt: CIS Group, Prysmian Group, SNGN ROMGAZ SA, CALA, Instgaz, Geodata Services, Valserv, Crama Vinastia.

Evenimentul are loc miercuri, 16 noiembrie, la Hotel Hilton, unde participă reprezentanți din ministerele cheie și autoritățile publice asociate sectorului energetic, profesioniști din sectorul energetic, universități, bănci și asigurări, fonduri de investiții, consultanți și specialiști din spațiul privat, antreprenori din sectorul industrial și din alte domenii preocupați de găsirea unor soluții de eficiență energetică și consum rațional pentru business-urile lor.

Invitații dezbat evoluția pieței de energie electrică și gaze naturale din România și din UE, abordează problematici diverse și complexe care animă astăzi sectorul energetic și domeniile conexe. Discuțiile vor avea loc ținând cont de trei teme principale: Proiecte, investiții, finanțări; Tranziție energetică; Provocări pentru industrie – riscuri de securitate energetică, eficiență energetică și consum rațional.

Printre vorbitori se numără Terente Ciui – secretar de stat, Ministerul Economiei, Mircea Man – vicepreședinte ARE, Silvia Vlăsceanu – director executiv HENRO, George Lazăr – secretar de stat, Ministerul Energiei, Ionuț Cristian Ciubotaru – Future Energy Task Force Leader, FPPG, Elena-Teodora Miron – Fundația FECID.

Au confirmat participarea și reprezentanți ai Distribuție Energie Electrică Romania, Transelectrica, SNGN Romgaz și ai Grupului E.ON. Joi, 17 noiembrie, Transilvania Business va organiza o altă serie de dezbateri, de data aceasta dedicată investițiilor publice.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Spitalul din Nucet, dotat cu echipamente, utilaje și consumabile din fonduri UE

Articolul următor
Toți ne dorim o țară ca afară, să avem cât mai mulți tineri care se întorc, dar pentru aceasta e nevoie însă nu numai de o politică națională bună, ci și de confort în localități, prin investiții publice.

CTB-ADMINISTRAȚIE. Simona Bucura-Oprescu: “Lucrăm la codul finanțelor publice locale”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share