Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primarul Sebeșului, Dorin Nistor, oferă secretul dezvoltării viitoare a orașului: Oferirea de forță de muncă pe necesarul companiilor din oraș

Nu are decât 30.000 de locuitori, era de multe ori în umbra celor de la Alba Iulia, dar a avut ”norocul” Mercedes. Fabrica deschisă aici de germanii din domeniul auto a pus localitatea ardeleană pe harta business a României

”Avem 30.000 de locuitori, ne-am dezvoltat economic, avem bogăție culturală și suntem așezați bine geografic, ceea ce ne avantajează”, ne spune Dorin Nistor, primarul Sebeșului, în cadrul conferinței Transilvania Business – ”Harta investițiilor publice de succes. Dezvoltarea locală în contextul global”.

Marea provocare pentru Sebeș ar putea fi lipsa forței de muncă. Venit în fruntea orașului în 2016, Nistor a văzut rapid această problemă, iar mare parte din investițiile municipalității s-au ghidat spre dezvoltarea sistemului educativ. O economie nu se poate dezvolta fără a beneficia de oameni calificați, care sunt mulțumiți de calitatea vieții lor.

”Avem bucuria de a avea o dezvoltare economică. Sunt 1200 de firme active la 30.000 oameni, cu investiții de 1,7 miliarde de euro. La ceea ce înseamnă bugetul local, 40% din sume provin de la aceste companii. Trebuie să avem în vedere ce facem cu administrația orașului. Acum avem programe în derulare în valoare de 270 de milioane, dar și proiecte depuse 400 de milioane, din care 323 milioane pentru spital”, spune primarul din Sebeș.

Învățământul dual va oferi soluția viitorului la cererea specifică de personal calificat al firmelor care alimentează bugetul local. În concluzie, aceasta a fost direcția care este urmată pentru viitor: dezvoltarea educației.

”Unul dintre elementele importante pentru mediul economic e educația, în acea direcție în care există cerere din partea firmelor. Lipsa forței de muncă există la Sebeș. Avem proiect în derulare în acest sens, construirea unui liceu tehnologic. E în construcție, costă 40 de milioane. Jumătate din bani sunt din fonduri europene. De ce liceu tehnologic, companiile din Sebeș au nevoie de oameni calificați. Ne-am gândit la învățământul dual, și astfel am găsit parteneri la firmele din oraș. S-a greșit în România când am renunțat la învățământul profesional. Avem oameni care acum sunt angajați, supraveghează diferite utilaje cu comandă numerică și câștigă mai mult decât primarul. Nu sunt oameni cu studii superioare ci cu studii medii. Mă bucur că se discută de acest lucru. Am mers mai departe, avem proiecte pentru creșe, spații de joacă, n-am neglijat programele speciale de acces egal la educație, burse”, a mai declarat Nistor. Un alt efect pozitiv al modului de lucru adoptat de Primăria Sebeș se referă la sprijinul oferi de companiile din oraș.

”Am implicat mediul de afaceri și am avut surpriza că au intervenit cu sponsorizări, companii au intervenit la spital. Agenții economici au înțeles dorința noastră de dezvoltare”, mai spune Nistor.

Din păcate, vremurile și piața o iau încet înaintea realității birocratice.

Edilul șef din Sebeș a povestit despre o … întâmplare care definește destul de mult situația din administrația românească actuală.

Din păcate, nu ne-am încadrat în standardul de cost. Am fost sunat de cineva de la minister că nu ne încadrăm. Doamnă, am răspuns, piața dictează, mi-a spus să fac asfaltul mai subțire”, prezintă Nistor situația din acest sector.

 

Marile investiții publice ale Transilvaniei, prezentate la Sibiu

 

În ciclul Conferințele Transilvania Business (CTB) are loc, în 17 noiembrie, la Hotelul Hilton Sibiu, evenimentul „Harta investițiilor publice de succes – Dezvoltare locală în context global”. Acesta a fost precedat, în 16 noiembrie, de conferința „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, unde au fost prezentate cele mai importante proiecte, investiții și finanțări din domeniul energetic

La evenimentul de azi sunt evidențiate cele mai importante investiții finalizate ori în curs de finalizare din 5 județe, 5 reședințe de județ, 5 municipii, 5 orașe și 5 comune din regiune. “Sunt dovezi incontestabile că banul public poate și este eficient utilizat de marii jucători privați din economia românească. Pe această hartă, a României dezvoltate, președinți de consilii județene și primari de unități administrativ-teritoriale, proprietari și manageri de companii au deja cu ce se prezenta”, consideră organizatorii conferinței.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Președintele Asociației Române de Tehnologii fără Săpătură (ROSTT) arată felul în care noile tehnologii reduc impactul lucrărilor de construcții și instalații asupra mediului și populației din zonă.

CTB-ADMINISTRAȚIE. Daniel Boca, RoSTT: “Să facem lucrările fără afectarea traficului și a cetățenilor”

Articolul următor
El a prezentat un PUG complet digitalizat, așa cum este cel din municipiul Oradea, dar și exemple din Brașov, Șelimbăr sau Reghin.

CTB-ADMINISTRAȚIE. Cristian Hagmann: “Digitalizarea PUG-urilor reduce presiunea pe funcționarul public”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share