Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Un parteneriat pe termen lung”. JLL România a celebrat 15 ani.

“Rolul nostru, în calitate de consultanți, este de a contribui la construirea unui viitor mai bun, prin îmbunătățirea tuturor aspectelor ce țin de proprietățile imobiliare și interacțiunea utilizatorilor cu acestea. Credem că acest deziderat poate fi atins numai prin profesionalism, învățare continuă și inovare. Este ceea ce ne-am propus să facem în România”, Silviana Petre Badea, Managing Director JLL România, exprimă într-un interviu repere și provocări, la aniversarea de 15 ani ai companiei.

  

Cum ați defini acum expertiza și rolul JLL România, ce transformări suplimentare au adus ultimii doi ani de reconfigurări globale?

Pentru JLL România, ultimii ani au fost puși sub semnul consolidării echipei, diversificării gamei de servicii prestate și creșterii portofoliului de clienți.

Ne axăm pe atingerea unui grad de flexibilitate cât mai mare, vrem să ne adaptăm în permanentă cerințelor dintr-o piață aflată în continuă schimbare. Din acest motiv, în ultimii ani am lansat servicii noi sau abordări noi pentru serviciile deja consacrate, ne-am îmbunătățit cunoșțințele echipei, cooptând totodată oameni cu specializări complementare. Practic, ne-am îmbogățit mult gama de servicii, completându-le pe cele clasice, de intermediere a tranzacțiilor de închiriere, vânzare sau de evaluare a imobilelor, cu servicii ce țin de consultanță pură de afaceri, de optimizarea proceselor și a spațiilor alocate, dar și de amenajare efectivă a spațiilor din clădiri și project management.

Rolul nostru, în calitate de consultanți, este de a contribui la construirea unui viitor mai bun, prin îmbunătățirea tuturor aspectelor ce țin de proprietățile imobiliare și interacțiunea utilizatorilor cu acestea. Credem că acest deziderat poate fi atins numai prin profesionalism, învățare continuă și inovare. Este ceea ce ne-am propus să facem în România.

Ultimii doi ani au adus numeroase provocări: pandemia, munca în regim hibrid, necesitatea de a scurta sau de a securiza lanțurile logistice, iar acum, mai mult că niciodată, eficienta energetică și în privința consumului de materiale. Vedem un interes crescut pentru optimizarea spațiilor din clădiri, pentru oferirea unui climat sigur și stimulant angajaților companiilor, mai ales în cazul spațiilor de birouri, dar nu numai. Totodată, atât proprietarii de clădiri, cât și chiriașii se uită mult mai atent la eficientizare, au nevoie de mai multe argumente și cifre care să le susțină luarea unei decizii.

Care sunt proiectele principale pentru 2022 și care sunt direcțiile strategice de business pentru 2023?

În 2022 am continuat un amplu proces de digitalizare început în 2020, pentru că, mai mult ca niciodată, piața imobiliară are nevoie de date pe cât se poate în timp real, într-o interfață flexibilă, personalizată și intuitivă, pentru a-și fundamenta deciziile.

Un alt demers început anul acesta este de a ne concentra pe proiecte complexe în zona industrială și atragerea unor investiții de anvergură, profitând de necesitatea scurtării lanțurilor logistice la nivel global și de oportunitatea mutării unor capacități de producție din Asia mai aproape de marile piețe de consum din Europa și America. Credem că și România ar putea atrage investiții importante în următorii ani, având în vedere costurile competitive și apartenența la structurile europene și euro-atlantice.

Pe partea de consultanță pentru investiții ne extindem serviciile în zona de strategie și finanțare, dar și pe intermedierea de tranzacții de tip sale and lease back (vânzare și închiriere – atunci când vânzătorul unei proprietăți rămâne în spațiu în calitate de chiriaș al noului proprietar). Și acest aspect ține tot de eficientizarea portofoliului imobiliar și deblocarea unor resurse financiare suplimentare.

Un alt demers important este și implicarea în proiecte de energie și infrastructură și ne referim aici la energie din resurse regenerabile, unde vedem clar o cerere în creștere, evidențiată acum de criza gazelor în Europa, dar și de cadrul mai larg al schimbărilor climatice și ambițiilor Uniunii Europene în privința dezvoltării economiei verzi.

De asemenea, vrem să dezvoltăm serviciile pentru amenajarea spațiilor și renovarea clădirilor mai vechi, fie că ne referim la clădiri de birouri, industriale, hoteluri etc. În acest sens, lucrăm împreună cu Tetris România pe partea de design and build, în echipe multidisciplinare care pot asigura proiectarea, renovarea, finanțarea, închirierea și (dacă este cazul) vânzarea unor astfel de active tocmai în ideea de deblocare de capital din imobiliare.

Nu în ultimul rând, continuăm să ne extindem serviciile de consultanță în zona rezidențială, îndeosebi pentru proiecte concepute special în scopul închirierii, o nișă nouă pe piața din România, dar cu potențial major de creștere pe termen mediu și lung, pe măsură ce se intensifică mobilitatea populației și a locurilor de muncă.

Retrospectiv, în sinteză, care sunt principalele 5 borne reper ale evoluției JLL România, care au fost provocările în ciclurile de piață din acești 15 ani?

Dacă ne uităm la istoricul JLL în România, acesta începe în anul 2007, prin înființarea biroului local cu 1 an înainte de cea mai mare criză financiară a ultimei generații. A două bornă este înglobarea operațiunilor King Sturge în cadrul JLL, în 2011, cu echipa aferentă. În 2019, JLL a ajuns lider în piața de consultanță imobiliară din România, considerând cifra de afaceri per ansamblu, poziție păstrată în 2020 și 2021. În 2020, în plină pandemie, JLL a început să exploreze sectorul de consultanță în domeniul infrastructurii și al energiei regenerabile. În 2022 am lansat în România Tetris, divizia JLL specializată pe partea de design and build. Provocări, de o factură sau alta, vor exista întotdeauna, important este să avem încredere în forțele noastre, să fim flexibili, raționali și inovativi, astfel încât să le facem față cât mai bine și să nu întrerupem dezvoltarea. Încă de la început au existat provocări, dacă ne referim la criză financiară din 2009, apoi anii de recuperare a pieței imobiliare, apariția în plan local a clădirilor verzi, expansiunea rapidă a stocurilor de spații de birouri și industriale moderne, intrarea în piață a unor noi jucători specializați. În perioada recentă, începând cu 2020, piața a fost încercată de pandemia COVID-19, iar în 2022 vedem climatului instabil generat de conflictul din Ucraina, de inflație și criză energetică.

Ce potențial vedeți pentru piața de real estate din România, care sunt atuurile JLL România și ce oferă echipa JLL pentru clienți și parteneri?

Vedem potențial pe partea de dezvoltare a sectorului de servicii, implicit și a sectorului de spații de birouri. În continuare stocul modern de birouri din afara Bucureștiului este relativ modest și ne așteptăm să vedem creșteri pe termen mediu și apariția unor astfel de dezvoltări în orașe care au fost ocolite până acum. Pe segmentul industrial sunt oportunități de mutare a capacităților de producție din Asia mai aproape de marii consumatori din Europa. Totodată, există potențial de creștere și în industria auto și îndeosebi producția de echipamente pentru autovehicule electrice.

România poate deveni totodată un important pol logistic regional, având în vedere axa Dunării și axa Mării Negre, dar și potențialul de creștere a regiunii pe măsură ce statele din zona balcanică și din Europa de Est se vor apropia de economia UE. Acum ține de autoritățile locale și centrale și de seriozitatea lor în a atrage astfel de investiții pe de-o parte și de parcursul recesiunii care se anunță la nivel global. Vedem potențial și pentru produse rezidențiale destinate închirierii. Nu în ultimul rând, există oportunități pentru eficientizarea portofoliilor imobiliare ale marilor companii, fie ele private sau de stat, universități etc O abordare profesionistă a gestiunii strategice a acestui vast portofoliu are potențialul de a aduce bugetului importante fonduri.

În acest context, principalul atu al JLL România este dat de echipa rodată, multidisciplinară și cu o experientă bogată, coroborat cu expertiza globală a JLL, ceea ce ne permite să aducem în plan local cele mai bune practici de la nivel mondial. Clienților noștri le oferim un parteneriat pe termen lung și o gamă de servicii care să îi ajute să navigheze, de la idee, fezabilitate, consultanță în ESG, securizarea finanțării, continuând cu consultanță și serviciile de supervizare pe parcursul derulării construcției și mergând apoi spre închirierea clădirilor, evaluarea lor și, în cele din urmă, vânzarea acestora.

Care sunt în viziunea dvs. cele mai importante teme pentru investitori, dezvoltatori, autorități?

În esență, ceea ce își doresc investitorii nu s-a schimbat în ultimii ani. Ceea ce s-a schimbat este cadrul general de afaceri și viteza ciclurilor economice. Desigur, investitorii și dezvoltatorii caută un mediu coerent și predictibil pentru afaceri cât mai profitabile și cât mai sigure. În ultima vreme, o componentă importantă a deciziilor investitorilor este impactul asupra mediului (fizic și social în principal) iar, mai nou, costurile de finanțare, de construcție și de utilități care au modificat semnificativ premisele de calcul.

Autoritățile publice ar trebui să aibă în vedere, pe lângă încasările bugetare și următoarele alegeri, livrarea de servicii publice de o calitate mai bună și calitatea vieții cetățenilor. Această viziune asupra rolului autorităților variază (am observat) între județe, ministere și de la om la om.

Din punctul nostru de vedere, toate aceste preocupări ar trebui să se regăsească deopotrivă și pe agenda autorităților publice, care să asigure cadrul legislativ și să creeze facilitățile pentru că economia României să facă față acestor provocări.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ROMANIAN WORKPLACE MANAGEMENT FORUM ROWMF 2022

Articolul următor

Zacaria – facilități pentru comunități active, focusul noilor proiecte

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share