Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Premierul a vizitat investiții publice și private din Maramureș

Proiectul noului pod de peste Tisa se ridică la 30 de milioane de euro | Foto CJM

Delegația guvernamentală a vizitat Aeroportul Internațional Maramureș (AIM), Barajul Runcu, puncte de trecere a frontierei, dar și noua investiție Ferma Zootehnică.

Premierul României, Nicolae Ciucă, s-a aflat într-o vizită oficială în Maramureș. Oficialii au prezentat proiectele Consiliului Județean (CJ) pentru dezvoltarea, extinderea și modernizarea AIM. CJ are două proiecte majore pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare: extinderea și modernizare terminalului de pasageri; creșterea gradului de siguranță și securitate prin achiziționarea de echipamente specifice.

Primul proiect, de 30 de milioane de euro, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), se află în licitație publică pentru proiectare și execuție. “Deși axa de finanțare pe POIM este deschisă din 2016, când am preluat mandatul de președinte al CJ Maramureș, în octombrie 2020, nu am găsit documentații pregătite pentru depunerea cererii de finanțare, care să aducă dezvoltare infrastructurii aeroportuare existente în Maramureș”, s-a plâns președintele CJ, Ionel Bogdan.

Al doilea proiect va fi finanțat tot prin POIM, valoarea sa fiind de 20 milioane de euro. Prin acest proiect vor fi achiziționate dotări necesare pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare a județului. “Președintele CJ și-a asumat o serie de proiecte deosebit de importante pentru maramureșeni, și anume dezvoltarea capacității AIM, dezvoltarea infrastructurii rutiere, infrastructurii feroviare. La nivelul Guvernului am sprijinit de fiecare dată aceste proiecte și am asigurat finanțările necesare”, a menționat Ciucă.

Fermă de pui de 2 milioane de euro, funcțională din ianuarie

Delegația s-a deplasat la noua fermă de pui din comuna Mireșu Mare, realizată de producătorul de carne și preparate din carne în sistem integrat Ferma Zootehnică, deținut de familia Lazăr, din Baia Mare. Investiția de 2 milioane de euro, realizată în proporție de 98%, va fi gata în 1 ianuarie. După 10 ianuarie ferma va fi populată.

Aici se vor produce anual, în medie, 700.000 de pui de carne. “Ferma Zootehnică este un exemplu de bune practici. Mă bucur să văd că în Maramureș avem oameni de succes, antreprenori implicați care își dezvoltă afacerile și oferă pe piață produse de calitate pentru români”, a transmis Ionel Bogdan.

“Vizita la companii private precum Weidmüller Interface România – Tăuții Măgherăuș, Ferma Zootehnică – Mireșu Mare a relevat importanța dialogului cu mediul de afaceri, preocuparea pentru crearea de noi locuri de muncă. De asemenea, Barajul Runcu, o altă investiție majoră care – odată finalizată – va asigura nu doar alimentarea cu apă a zonei Maramureșului Istoric, ci va constitui și o sursă de energie electrică reprezintă unul din punctele de preocupare ale Guvernului României”, a spus prefectul Rudolf Stauder.

Din delegație au mai făcut parte ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, secretari de stat, parlamentari și europarlamentari. Alte puncte pe agendă au fost Barajul Runcu și podul de peste Tisa – primul proiect strategic de infrastructură rutieră pentru Maramureș din ultimii 30 de ani.

    

 

Noul pod peste Tisa costă 30 milioane de euro

Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) feroviar de la Câmpulung la Tisa a fost redeschis în 2022, după 15 ani, în urma demersurilor realizate de CJ Maramureș. PTF și podul rutier de lemn care face legătura dintre România și Ucraina, în municipiul Sighetu Marmației, au fost principalele vizite.

În privința proiectului “Pod peste Tisa, în zona Teplița, din Sighetu Marmației”, premierul a declarat că guvernul va asigura finanțarea acestui obiectiv de investiții pentru a fi finalizat în vara lui 2024. În iulie 2022 a fost semnat contractul pentru proiectare și execuție. În 15 noiembrie a fost finalizată proiectarea. Pasul următor este adoptarea hotărârii de guvern pentru exproprierea terenului, după care vor fi demarate lucrările de execuție.

Odată cu realizarea noului pod peste Tisa și a punctului de trecere al frontierei aferent, vor fi create noi conexiuni rutiere ale României atât cu Ucraina, cât și cu Vestul Europei. Obiectivul are o importanță strategică  pentru Maramureș: va contribui la dezvoltarea economică a județului, la intensificarea schimburilor comerciale internaționale și la creșterea calității vieții maramureșenilor.

Proiectul de 148 de milioane de lei va fi finanțat prin POIM, cu finalizare programată în 2024. Obiectivul va fi format din două poduri paralele, cu o distanță de 3 m între ele, un pod pentru fiecare sens de circulație, cu două benzi pe sens și o lungime de 261 m. Proiectul prevede 1,2 km de drum nou, cinci poduri de desecare, o intersecție de tip girație și un punct de frontieră cu parcare.

Descindere în Giuleștiul de Maramureș

De asemenea, delegația de la București a fost și în comuna Giulești. Activitatea a început prin întâmpinarea oficialităților cu pâine și sare și a continuat cu vizitarea Centrului de Cercetări Istorico-Teologice care funcționează în comună sub egida Academiei Române. A urmat ședința Colegiului Director Județean, la sala Perla Cosăului, din localitatea Ferești.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Peste 30 de milioane de lei pentru rebilitarea termică a Spitalului din Nucet

Articolul următor
Clusterul Mobilier Transilvania (CMT) a organizat o vizită exploratorie în Canada, cu ajutorul Ambasadei Cehei.

Clusterul Mobilier Transilvan s-a dus după parteneri de afaceri în Canada

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share