Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Iustin Cionca, președintele CJ Arad, vrea descentralizare în sectorul agriculturii

Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterii și conferinței „Renașterea socio-economică-culturală a satului românesc”, susținută de conf. dr. Avram Fițiu, la Zimand Cuz.

În calitate de președinte al Consiliului Județean și de om născut și crescut într-o comunitate cu specific rural și agrar, și ulterior primar al respectivei comunități, Pecica, Iustin Cionca, prezent la eveniment, a spus că este interesat și preocupat de tema pusă în discuție. Cu atât mai mult, cu cât a fost cel care a pus bazele grupurilor de acțiune locală în județul Arad.

Suntem într-o situație în care statul român continuă centralizarea în domeniul agriculturii, iar asta se repercutează asupra fiecărui strat al societății rurale. Instituțiile de acordare a consultanței, a finanțărilor, instituțiile de sprijin și control sunt toate dependente de București. Or, asta nu este firesc! Cred că agricultura este unul dintre cele mai centralizate sectoare de activitate chiar dacă este și unul din cele mai importante și nimeni nu știe mai bine decât comunitățile locale care sunt nevoile la nivelul localităților și al fermierilor locali”, a precizat Iustin Cionca.

Târguri și piețe volante

Consiliul Județean Arad este partenerul strategic în organizarea Târgului de Agricultură AGROMALIM, unde anual este închiriată o hală de la Camera de Comerț și pusă gratuit la dispoziția a 50-60 de producători locali care își pot vinde acolo marfa, beneficiind de un aflux de 15 000 de vizitatori.

Lunar, sunt organizate târguri de produse arădene în fața Consiliului Județean, unele și cu implicarea primăriilor din județ.

În fiecare zi de joi a săptămânii, în fața CJ Arad este găzduită o piață volantă de produse agricole arădene, în care producătorii locali vând direct către beneficiari marfa lor, fără să mai treacă prin lanțurile de magazine, care îi taxează, așa cum se știe, și pentru că le pun produsele pe raft.

Descentralizare

Sunt foarte conștient că e nevoie de o implicare pe fiecare plan a administrației pentru susținerea agriculturii si a producătorilor locali. Dar atâta timp cât acest domeniu nu se va descentraliza și autoritățile locale nu vor primi de la București pârghiile necesare să se implice la modul concret, punctual și consistent în agricultură, degeaba discutăm noi, aici, la nivel local, pentru că planurile de acțiune vor fi stabilite de către niste birocrați din capitală care poate nu știu, nu înțeleg sau nu sunt foarte interesați de cum se dezvoltă o plantație viticolă în județul Arad sau o fermă de familie sau de ce nu există asociere de producători, așa cum se întâmplă, de exemplu, în Italia, unde ele au salvat micii agricultori”, este de părere președintele CJ Arad.

Acesta a declarat că subscrie la orice plan concret de a mișca lucrurile în acest domeniu, săturat fiind de orizonturile de așteptare, de inițiativele care nu duc nicăieri și de promisiunile uitate, odată ce se schimbă echipele de conducere din ministere.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Bosch Future Mobility Challenge (BFMC) 2023 turează motoarele.

România are o treime dintre echipele din Bosch Future Mobility Challenge

Articolul următor
Societatea clujeană Distribuție Energie Electrică România (DEER) a modernizat linia electrică aeriană (LEA) de medie tensiune Rodna – Valea Vinului, pe o lungime de rețea de 4 km.

DEER a primenit linia electrică Rodna – Valea Vinului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share