Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Finalizarea lucrărilor la Baraju Runcu costă 60 de milioane de euro

Barajul Runcu și noul pod peste Tisa, obiective strategice de investiții pentru Maramureș, s-au aflat pe agenda vizitei de lucru a premierului Nicolae Ciucă în județ.
Forul județean și-a propus să ia proiectul de la Apele Române și să îl termine pe fonduri UE | Foto: Călin Bota

Două noi importante investiții publice ale Maramureșului, finalizarea Barajului Runcu și podul de peste râul Tisa, presupun o alocare totală de 90 de milioane de euro.

Barajul Runcu și noul pod peste Tisa, obiective strategice de investiții pentru Maramureș, s-au aflat pe agenda vizitei de lucru a premierului Nicolae Ciucă în județ. Odată finalizat, barajul va asigura alimentarea cu apă pentru majoritatea localităților din zona Maramureșului Istoric și va produce energie electrică, fiind montate două hidrocentrale de 14 MWh.

Barajul va proteja populația în cazul inundațiilor care s-ar putea produce pe râurile Mara și Iza. Acesta este realizat în proporție de 90%, iar financiar 65-70%, fiind necesare 300 de milioane lei pentru finalizarea lucrărilor. În ultimii trei ani, Guvernul României a alocat 65,6 milioane de lei pentru lucrări.

Consiliul Județean vrea să preia lucrările

“În prezent există o ordonanță de urgență în lucru la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care prevede încheierea unui parteneriat între administrațiile locale și Apele Române. Proiectul pentru Barajul Runcu urmează să fie preluat de Consiliul Județean și să fie finanțat din fonduri europene.

Premierul a declarat că la nivelul guvernului se caută cele mai bune soluții pentru a se găsi finanțarea necesară, astfel încât Barajul Runcu să fie finalizat în trei ani”, a spus deputatul Călin Bota.

Noul pod trebuie să fie gata în trei ani

Proiectul noului pod peste Tisa beneficiază, de asemenea, de susținerea Guvernului. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că executivul va asigura finanțarea acestui obiectiv, astfel încât să poată fi finalizat în vara lui 2024.

Podul dintre Teplița și Sighetu Marmației va costa 147,9 milioane de lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare. “Fondurile europene sunt șansa la dezvoltarea Maramureșului și a României”, consideră Bota.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

SPEEDWELL a semnat un contract de închiriere cu Automotive Albaca, pentru depozitul SPACEPLUS

Articolul următor

Vino la Târgul de Cariere | Brașov să îți găsești jobul potrivit la momentul potrivit!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share