Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Trei noi trasee turistice urmează să fie amenajate în Munții Oașului și ai Gutâiului

Primul traseu va fi cu plecare din Pasul Huta către Poiana Trip, al doilea va fi un circuit mai tehnic, conceput în jurul celor doi pereți de andezit din versantul Grohotu și al treilea traseu este unul de legătură, care va facilita coborârea de pe vârful Buian până pe Platoul Buian.

Proiecte noi încep să prindă contur prin parteneriatele dintre Consiliul Județean Satu Mare-Serviciul Public Județean Salvamont și primăriile din zona montană a județului Satu Mare.

Trasee noi

Colaborarea cu primăria Certeze va deschide, pentru început, în beneficiul turismului montan sătmărean și cel al comunității locale, două zone noi mai puțin cunoscute din Munții Oașului și cei ai Gutâiului. Vorbim de trei trasee turistice, prima cu plecare din Pasul Huta către Poiana Trip, care oferă o perspectivă unică asupra muntilor Gutâi și asupra Țării Oașului, ea practic constituind primul sector din traseul de creastă a Munților Oaș, un proiect care se va întinde pe durata a cel puțin doi ani.

Al doilea traseu va fi un circuit mai tehnic, conceput în jurul celor doi pereți de andezit din versantul Grohotu, care impresionează prin forme și dimensiuni, și care vor permite, după lucrări ample de securizare, deschiderea unui poligon de escaladă și a mai multor trasee de via ferrata de grad mare. Micul platou belvedere de deasupra peretelui mare cu orientare sud-vestică, oferă un punct de meditație și contemplare care va rămâne intipărit veșnic, în inima drumețului iubitor de munte.

Circuitul continuă prin atingerea micului vârf Grohotu după care ieșim pe un platou deschis cu vedere către Pasul Huta și linia de creastă până către Muntele Mic-Mike. De aici, circuitul se închide coborând prin pădurea de fag și câteva poieni până la marginea Certezelui, de unde începuserăm incursiunea”, spune Alex Costin a precizat Alex Costin, șef serviciu în cadrul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Satu Mare..

Al treilea traseu este unul de legătură, care va facilita coborârea de pe vârful Buian până pe Platoul Buian, pe o altă rută decât cea amenajată și intrată în circuitul turistic anul acesta având marcajul Punct Albastru (Certeze-Vf. Buian), astfel realizându-se un circuit frumos, dinamic, de cunoaștere a zonei Buian.

Evident, perspectivele sunt mult mai largi pe termen lung, iar ofertele cu care natura a înzestrat Certezele sunt generoase, așteaptând doar să fie puse în valoare. Asemenea proiectului Batarci, în care primăria s-a implicat facilitând înființarea primei baze de salvare montană din județul Satu Mare, primăria Certeze susține și ea deschiderea unei baze Salvamont la Certeze prin aceasta creând condiții și facilități deosebite de muncă pentru salvamontiștii implicați în implementarea și dezvoltarea turismului montan”, spune Alex Costin.

În consecință SPJ Salvamont a demarat primele etape pentru amenajarea viitoarelor trasee turistice care vor deschide noi oportunități pentru montaniarzi, pentru pensiunile din zonă și pentru generațiile tinere care ușor, ușor, descoperă bucuria mișcării în natură.

SPJ Salvamont Satu Mare aduce mulțumiri sponsorului Makita România.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Din 28 noiembrie, BNR va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 300 de ani de la zidirea Bisericii Kretzulescu.

Monedă de aur cu Biserica Kretzulescu, comercializată la 580 de euro

Articolul următor

Tur ghidat multisenzorial pentru nevăzători la Oradea prin Proiectul „Oradea pentru toți”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share