Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Taxele și impozitele orădenilor vor fi indexare doar cu rata inflației în 2023

Taxele și impozitele nu vor crește în municipiul Oradea în 2023, ele vor fi doar indexate cu rata inflației (2021), conform prevederilor Codului fiscal.

Până săptămâna trecută, în Codul Fiscal aveam un conflict legislativ, Guvernul stabilind o procedură prin care taxele și impozitele se calculează după grila notarială, iar Parlamentul o procedură prin care acestea se stabilesc în funcție de rapoartele de evaluare, plus valorile impozabile stabilite administrativ. Pentru a încheia acest conflict, în data de 16 noiembrie, Parlamentul a aprobat Ordonanța de Urgență a Guvernului privind amânarea aplicării impozitării pe baza grilei notarilor până în anul 2025. Așadar, taxele și impozitele locale se stabilesc după vechiul Cod Fiscal, care era în vigoare înainte de aceste modificări”, a explicat primarul Florin Birta.

În consultare publică

După apariția Ordonanței de Urgență, Primăria Oradea a lansat în consultarea publică, în luna august, taxele și impozitele locale pentru anul 2023. Modificările impozitelor și taxelor pentru 2023 sunt grupate în următoarele categorii:

1. Indexarea cu indicele general al inflației

Așa cum se știe, Codul Fiscal obligă la indexarea anuală a impozitele și taxelor. Rata inflației care se aplică din 2021 este de 5,1%. Această inflație afectează: clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, terenurile persoanelor fizice și juridice, autoturismele persoanelor fizice și juridice, exceptate fiind autoturismele peste 12 tone.

Inflația nu afectează însă clădirile de afaceri ale persoanelor fizice și juridice (al căror impozit se stabilește în funcție de raportul de evaluare), clădirile rezidențiale ale persoanelor juridice, taxele pentru certificate/acorduri/avize, taxele speciale de urgență, taxe de acces la obiectivele turistice. De asemenea, nu se vor modifica tarifele la parcări și tarifele bazelor sportive.

2. Instituirea a 5 taxe speciale în domeniul evidenței persoanelor, urbanismului și a registrului agricol

Aceste taxe speciale sunt:

– Taxa specială pentru oficierea căsătoriei, în situația în care viitorii soți nu au domiciliul sau reședința în municipiul Oradea – în cuantum de 100 lei;

– Taxa specială pentru transcrierea în regim de urgență a certificatelor/extraselor de stare civilă emise de autoritățile străine – în cuantum de 100 lei;

– Taxă specială pentru eliberarea în regim de urgență a adeverințelor de Registru Agricol – în cuantum de 50 lei;

– Taxe speciale privind constatarea demolării unor construcții fără autorizație de desființare (lucrări mai vechi de 3 ani).

Taxe mai mici la înmormântările din weekend și sărbători, taxe diminuate pentru chiriașii din Piața Cetate

Primarul Florin Birta a prezentat apoi tarife aplicate de Administrația Domeniului Public (ADP) al căror cuantum va fi diminuat.

În urma sesizărilor legate de nivelul taxelor de înmormântare în weekend, chiar dacă ADP are cheltuieli în plus cu aceste înmormântări, taxele suplimentare aplicate vor scădea cu 1.000 de lei. Dacă până acum tariful de înmormântare era compus din tariful normal plus o taxă suplimentară de 2.000 de lei, iar duminica și în sărbători legale, tariful normal de înmormântare plus o taxă suplimentară de 3.000 de lei, aceste taxe suplimentare vor scădea fiecare cu 1.000 de lei”, a precizat primarul.

Totodată, în urma solicitărilor venite din partea chiriașilor din Piața Cetate, care au sesizat administrația locală cu privire la scăderea vânzărilor, având în vedere accesul dificil în zonă odată cu începerea lucrărilor la pasaje,

Primăria a stabilit să intervină pe două paliere, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu reprezentanții Administrației Domeniului Public (ADP).

O dată, lor nu li se va aplica rata inflației de 15% care se aplică celorlalte taxe ale ADP-ului, iar pe perioada lucrărilor li se va aplica o reducere de 20% la plata chiriei în Piața Cetate. Per total, o chirie mai mică cu 35% față de alte piețe, pe întreaga durată a lucrărilor din zona respectivă”, a spus primarul Florin Birta.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Prețul gigacaloriei în Oradea, facturat populației, rămâne neschimbat

Articolul următor

Marian Roman devine Managing Director pentru divizia Europolis Office - Pavăl Holding

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share