Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Tehnică pentru o viaţă” dezvoltată în România

Tobias Matter este directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj începând cu octombrie 2021. Centrul de Inginerie este parte integrantă a Grupului Bosch în România și contribuie  la dezvoltarea de produse, servicii și soluții inovatoare AIoT excelente pentru mobilitatea automată, conectată și electrică în rețeaua internațională de inginerie Bosch.

Tobias conduce organizația în această perioadă de transformare ghidându-se după două valori de bază: încrederea și deschiderea. Un susținător al leadership-ului pozitiv, el consideră că o comunicare deschisă, corectitudinea și colaborarea bazată pe încredere sunt principiile-cheie ale unui leadership de succes.. Vasta sa experiență în managementul proiectelor, în domeniul calității și managementul afacerilor garantează succesul activităților de dezvoltare curente și viitoare la Centrul de Inginerie din Cluj.

Recent, am avut plăcerea să discut cu Tobias despre provocările actuale și strategiile de afaceri  viitoare. Am descoperit un lider care inspiră și o companie care stabilește tendințe cu mare impact asupra societății noastre.

 

Conduceți Centrul de Inginerie Bosch din Cluj de aproximativ un an. Cum vedeți rolul dvs. astăzi în organizație și ce impresii aveți despre Cluj?

Permiteți-mi să încep prin a puncta creșterea organizațională impresionantă și la dezvoltarea competențelor care au avut loc în ultimii nouă ani aici, la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj. Dacă în 2013, atunci când Centrul de Inginerie și-a început activitatea, echipa locală era formată dintr-o mână de oameni care acopereau doar câteva domenii, astăzi suntem o organizație matură cu peste 1200 de angajați care lucrează la viitorul mobilității și au responsabilitate pentru diverse proiecte globale.

Iar lucrurile nu se opresc aici, pentru că procesul de creștere și de consolidare a competențelor continuă. În 2022, de exemplu, avem peste 400 de posturi deschise în domeniile de inginerie software, hardware și a fiabilității. Suntem într-o permanentă căutare a  noilor talente care să se alăture echipei noastre și să contribuie la proiectele viitoare, în domeniile mobilității automatizate, conectate sau electrice. O provocare constantă pentru noi este să găsim oamenii potriviți. Întrucât suntem responsabili pentru propriile noastre produse, iar standardele de calitate sunt foarte înalte, avem nevoie de oameni care să ne ajute să finalizăm cu succes proiecte complexe și solicitante din punct de vedere tehnic. În vremurile volatile de astăzi, îmi văd rolul de lider al acestei organizații în primul rând ca un ghid pentru alți lideri și colegi, astfel încât să putem construi împreună o afacere de succes și durabilă.

Impresiile mele despre Cluj sunt extrem de pozitive: îl resimt ca pe un adevărat oraș european, atât în ​​ceea ce privește mediul de afaceri, cât și standardele de viață. Sunt impresionat de numărul de companii IT și de afaceri internaționale pe care Clujul le găzduiește, precum și de calitatea serviciilor pe care orașul le oferă în multe zone. Am remarcat faptul că  multe companii fac outsourcing în România și, în acest context, sunt cu atât mai  mândru că noi, cei de la Bosch, lucrăm la propriile produse. Cred că acest lucru reprezintă o diferență reală în piață. Personal, îmi place foarte mult să trăiesc în acest oraș vibrant. Împreună cu soția mea, creștem aici două fete și un băiat, iar ca familie ne simțim ca acasă.

 

Care sunt domeniile de activitate strategice pentru Centrul de Inginerie Bosch din Cluj? Care este rolul Centrului în rețeaua globală de dezvoltare Bosch?  

Cele trei mari domenii de activitate pentru Centrul de Inginerie Bosch din Cluj sunt mobilitatea automatizată, electrică și conectată. Cu sistemele sale de asistență pentru șofer și tehnologia de senzori de ultimă oră (video, radar, ultrasunete și Lidar), Bosch este lider în domeniul mobilității automatizate. Pe de o parte, cu scopul de a face conducerea mai sigură și mai relaxată, dezvoltă soluții pentru vehiculele personale, cu accent pe asistența șoferului și pe sistemele automatizate (nivelele SAE 1 până la 3). Pe de altă parte, lucrăm și la soluții pentru niveluri superioare de automatizare, dedicate flotelor de vehicule și modelelor noi de operare. De exemplu, Bosch a dezvoltat deja parcarea automată cu valet, prima funcție de conducere pregătită pentru producție care nu necesită șofer.

Un alt domeniu este mobilitatea electrică. Vehiculele electrice cu baterie devin din ce în ce mai populare. Potențialul de inovație Bosch în conducerea electrică este de neegalat, de la biciclete electrice la mașini de construcții. Mai mult, celulele de combustibil au un potențial extraordinar de a defini viitorul mobilității: performanța lor este impresionantă în special pe distanțe lungi. Utilizarea hidrogenului din surse regenerabile face transportul neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Al treilea domeniu este mobilitatea conectată. Aici, scopul este de a conecta fără probleme utilizatorii, vehiculele și serviciile prin intermediul internetului. În acest fel, șoferii se bucură de o experiență fascinantă și, în cele din urmă, condusul devine mai distractiv. De aceea, Bosch conectează sistemele și serviciile din interiorul și din exteriorul vehiculelor, transformându-le în soluții de mobilitate inteligente. Conectăm componentele și subsistemele vehiculului pentru a forma sisteme complete de gestionare a energiei, siguranței, securității și informațiilor. Bosch dezvoltă servicii conectate inovatoare, îmbinând tehnologia vehiculelor, conexiunea la internet și o experiență largă de servicii, care include date generate de vehicul.

În ceea ce privește rolul Centrului de Inginerie din Cluj în rețeaua globală de dezvoltare Bosch, aș spune că avem o poziție unică. Datorită capabilităților noastre de inginerie software, hardware, mecanică și de fiabilitate, oferim o abordare end-to-end a dezvoltării produselor, care aduce valoare adăugată rețelei globale. Un alt element important care contribuie la poziția noastră este acela că facem parte, împreună cu centrele de inginerie din Budapesta și Sofia, din Rețeaua de Centre de Inginerie Bosch din Europa Centrală și de Est. Această calitate de membru ne face un jucător regional puternic în cadrul organizației globale. După cum am menționat anterior, de-a lungul celor nouă ani de existență, Centrul de Inginerie din Cluj a reușit să dezvolte relații solide și competențe, iar astăzi este considerat un partener de încredere de multe alte locații Bosch și de către clienți globali.

Bosch construiește a doua clădire de birouri pe strada Constanța din Cluj-Napoca
Bosch construiește a doua clădire de birouri pe strada Constanța din Cluj-Napoca

 

Să facem o scurtă incursiune în subiectele de creștere și expansiune. La mijlocul anului 2021, ați anunțat construirea celei de-a doua clădiri de birouri în Cluj-Napoca, iar ulterior ați decis să extindeți activitățile de dezvoltare ale Centrul de Inginerie Bosch și în București. Ce implică aceste investiții și care sunt planurile dumneavoastră de extindere pe termen lung?

Într-adevăr, în iulie anul trecut, am anunțat oficial începerea construcției celei de-a doua clădiri de birouri din centrul orașului Cluj-Napoca. Noua clădire de birouri cu 10 etaje și o suprafață construită de aproximativ 10.000 de metri pătrați urmează să fie finalizată până la sfârșitul anului 2023 și îi va găzdui pe colegii noștri din 2024. Investiția totală pentru această clădire este de aproximativ 21 de milioane de euro. Noua clădire va fi conectată cu cea deja existentă, iar capacitatea finală a acestora  va fi în jur de 1400 de locuri.

În paralel cu activitățile locale de construcție aflate în desfășurare, am implementat un model de colaborare hibrid la nivel global. Noul mod de lucru combină beneficiile lucrului de acasă, oferind eficiență și agilitate, cu beneficiile lucrului la birou, unde diversitatea contribuie la inovare și colaborare. În 2021, acest nou mod de lucru a fost introdus cu succes și în cadrul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj. Ne-am adaptat cu succes modului digital de lucru, iar acum conducem în mod eficient echipe hibride în compania noastră.

Noile condiții flexibile de lucru au facilitat lansarea unui proiect pilot: extinderea activitățile de dezvoltare în București. Capitala este una dintre cele mai mari surse de candidați seniori de inginerie și IT din România și acesta este motivul pentru care am decis să începem cu această locație. Această inițiativă pilot include în principal activități de dezvoltare de software pentru soluții și servicii pentru sisteme de servodirecție electrice, sisteme clasice de propulsie, dar și pentru mașini electrice și conectate și domeniile științei datelor și viziunii computerizate. Astăzi, avem deja peste 50 de colegi din zona capitalei care lucrează cu noi în această nouă configurație – cu posibilitatea de a lucra la sediul central Boschpentru cei care doresc să vină la birou. Întrucât acest proiect pilot pare deja a fi un succes, alte orașe sunt în prezent evaluate pentru continuarea extinderii activităților noastre de dezvoltare în viitor.

 

Acum, să aruncăm o privire la un alt subiect interesant: inovația. Am citit într-un articol recent că Centrul de Inginerie Bosch din Cluj are mai multe programe de sprijinire a proiectelor de inovare. Cum reușeștee o companie mare precum Bosch să asigure o cultură a inovației – nu este aceasta o caracteristică a startup-urilor mici?

Chiar dacă pare neobișnuit la început, este o necesitate. Fiind o companie globală cu competențe vaste, este în cultura noastră să integrăm inovația în munca de zi cu zi. Avem competențe și capacități vaste ca o companie globală puternică și trebuie să facem loc inovației. Bosch are un ecosistem de inovare bine dezvoltat, nu doar datorită multor proiecte de cercetare și inovare, ci și datorită programelor de sprijin pentru startup-uri din interiorul companiei. Pe lângă programele de finanțare globale pentru startup-uri interne, unde angajații pot aplica cu idei inovatoare din toate locațiile noastre, noi oferim, la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, programe de mentorat și accelerare pentru a sprijini echipele locale. Echipele noastre locale au succes – mai multe idei au atins poziții de top în clasamentul global al ideilor. Bosch sprijină financiar angajații care au aceste idei grozave.

Scopul nostru este să ne concentrăm local pe idei până în faza de incubare. Programul local de accelerare intitulat 100 Days Journey a început în septembrie 2021. Astăzi avem deja primele prototipuri de produse care sunt dezvoltate de echipele câștigătoare. Mă bucur că sunt unul dintre mentorii din cadrul acestui excelent program local excelent. Alte proiecte locale de sprijinire a culturii inovației sunt adaptate nevoilor locale și includ sesiuni de coaching și cursuri pentru echipele care participă la programe internaționale de accelerare Bosch, dar și recompense pentru colegii noștri cu cel mai mare număr de invenții. Credem că mentalitatea noastră orientată spre viitor și îndemnul de a avea un impact pozitiv asupra societății prin intermediul tehnologiei ne vor ajuta să dezvoltăm noi soluții pentru un viitor mai bun.

Vorbind despre viitor, să încheiem discuția noastră de astăzi cu o întrebare despre durabilitate. Ultimii doi ani au fost despre provocări provocate fie de pandemia de Covid-19, fie de diferiți factori economici. Cu toate acestea, ceea ce este și mai grav sunt consecințele schimbărilor climatice. Ce face Bosch pentru a combate schimbările climatice?

Personal, sunt foarte mândru să vă împărtășesc vestea că Bosch este o companie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în întreaga lume din 2020. Cred că este un rezultat uimitor, dar nu ne oprim aici și continuăm să depunem eforturi în combaterea schimbărilor climatice. Facem acest lucru fie prin îmbunătățirea măsurilor existente – cum ar fi creșterea în continuare a eficienței energetice și reducerea la minimum a utilizării compensațiilor de carbon, fie prin  noi soluții și abordări cu ajutorul tehnologiei.

La Bosch, vedem tehnologia ca fiind cheia combaterii schimbărilor climatice. Pentru a vă oferi un exemplu în acest sens, continuăm să fim pe deplin implicați în economia hidrogenului și investim în soluții, variind de la cazane pregătite pentru hidrogen până la soluții staționare și mobile cu celule de combustibil. Cercetările și progresele noastre în aceste domenii urmăresc să stimuleze viața sustenabilă, precum și mobilitatea sustenabilă.

Centrul de Inginerie Bosch a fost înființat în 2013 în Cluj ca parte integrantă a rețelei de inginerie globală Bosch. Centrul are birouri în inima orașului Cluj-Napoca, în incinta fabricii Bosch din Jucu și în București. Conducerea automatizată, mobilitatea electrică și conectată, Internetul lucrurilor, transformarea digitală, sunt doar câteva exemple din portofoliul curent al Centrului de Inginerie Bosch.

În prezent, peste 1200 de angajați în domeniul software, hardware și fiabilitate și specialiști în zona planificărilor de vânzări lucrează în strânsă colaborare cu alte locații Bosch și clienți din întreaga lume.

Specialiștii Bosch din cadrul centrului de inginerie lucrează la dezvoltarea de software și algoritmi pentru produse din diverse domenii, cum ar fi electrificarea vehiculelor, sistemul de conducere automatizată sau conectivitatea. Printre proiectele avansate în inginerie hardware și proiectare mecanică implementate în cadrul companiei se numără realizarea designului PCB pentru unitățile de comandă ale motorului, ori personalizarea designului mecanic pentru sistemul de direcție sau chiar pentru produse precum eBike-ul.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Marian Roman devine Managing Director pentru divizia Europolis Office - Pavăl Holding

Articolul următor

Press Glass Production investește 50 de milioane de euro în Eurobusiness Parc IV Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share