Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

AROBS devine grup de companii antreprenoriale locale

Strategia AROBS Cluj vizează crearea unui grup care să reunească antreprenorii talentați în IT&C din țară, extinderea programului de alocare de acțiuni către angajați (SOP), dar și transformarea lor în investitori la bursă.
Angajații companiei clujene de software se vor transforma în investitori | Foto: AROBS

Cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București (BVB) a raportat venituri operaționale la nivel consolidat de 212 milioane de lei, în primele nouă luni ale anului, afaceri de 209 milioane și un profit net consolidat de 38 de milioane.

Strategia AROBS Cluj vizează crearea unui grup care să reunească antreprenorii talentați în IT&C din țară, extinderea programului de alocare de acțiuni către angajați (SOP), dar și transformarea lor în investitori la bursă.

Rezultatele consolidate la nouă luni includ, parțial, performanțele înregistrate de noile companii achiziționate de AROBS începând cu decembrie 2021, cu sprijinul capitalului atras de la investitorii BVB.

Performanțele financiare ale Berg Software, AROBS Engineering (fosta linie de business Enea Software Development Services România) și a grupului Nordlogic sunt reflectate în cadrul grupului AROBS începând cu lunile ianuarie, iulie și respectiv, august 2022.

Două tranzacții perfectate în acest an

„Anul acesta a fost unul în care, cu sprijinul investitorilor BVB, am accelerat dezvoltarea grupului AROBS prin realizarea de tranzacții (achiziții și fuziuni), dar și prin creștere organică pe piețele și industriile unde suntem deja prezenți. În primele nouă luni din 2022, am finalizat două tranzacții, AROBS Engineering și grupul Nordlogic.

Lucrăm cu cele două companii la procesul de integrare a acestora în cadrul AROBS. Rezultatele financiare aferente primelor nouă luni ale anului ne dau încredere că strategia noastră de dezvoltare începe să dea roade și ne motivează să continuăm în această direcție.

Obiectivul nostru este ca în următorii cinci ani AROBS să fie un grup care reunește cât mai multe companii antreprenoriale românești din zona de IT sub umbrela sa și prin intermediul căruia antreprenorii vor avea posibilitatea să-și ducă afacerile la următorul nivel ”, a declarat Voicu Oprean, fondatorul AROBS.

Noile achiziții încep să se simtă

În primele trei trimestre ale anului, AROBS a crescut ca rezultate financiare atât prin noi proiecte majore în zona de servicii software, cât și prin atragerea de noi clienți în zona de furnizare de produse. La creșterea semnificativă a afacerilor la nivel de grup au contribuit și noile achiziții: Berg Software (pentru 9 luni) cu 12,3 milioane lei, AROBS Engineering (pentru 3 luni) cu 11,6 milioane,  Nordlogic (pentru 2 luni) cu 2,7 milioane.

În ceea ce privește bugetul pentru 2022 la nivel consolidat, AROBS a realizat, în primele nouă luni, 93% din veniturile preconizate pentru întreg anul curent și 67% din profitul net. Conform bugetului de venituri și cheltuieli pentru 2022, AROBS vizează anul acesta venituri de 227 de milioane de lei și un profit net de 57 de milioane.

La nivel global, solicitările pentru servicii și produse software sunt pe un trend ascendent, companiile și organizațiile având nevoie să își digitalizeze procesele. AROBS va investi în cercetare și inovare, dar și dezvoltarea de noi zone de expertiză, pentru a-și consolida poziția în piețele în care este prezentă.

O confirmare a dezvoltării în această direcție este reprezentată de lansarea AROBS E-toll Solutions, în septembrie, un serviciu complementar managementului de flotă. Prin intermediul acestuia companiile de transport vor avea posibilitatea să își achite taxele de drum în Europa.

Angajați transformați în investitori

În paralel cu publicarea rezultatelor aferente primelor nouă luni ale anului, în 24 noiembrie, AROBS a încheiat prima etapă a programului propriu de tip Stock Option Plan (SOP), prin care au fost alocate pentru 300 angajați, specialiști din cadrul echipei AROBS, 3 milioane de acțiuni proprii. “Implementarea unui astfel de program este un element diferențiator al AROBS în piața de muncă din domeniul tehnologiei, unde recrutarea de personal înalt calificat este o provocare din ce în ce mai mare.

Încă de la momentul listării AROBS, una dintre direcțiile strategice ale companiei a fost axarea pe motivarea și retenția angajaților, prin adoptarea mai multor acțiuni, printre care și un program de tip SOP. Această abordare reprezintă un pas natural în construirea în cadrul AROBS a unei culturi deschise spre comunicare, inovație și antreprenoriat, cu spirit de comunitate, care încurajează creșterea profesională și personală, creează un spațiu de implicare și, în același timp, de parteneriat.

Implicarea colegilor în îndeplinirea performanțelor companiei este un element care distinge AROBS pe piață, și poate atrage talente cu expertiză vastă în domeniu, care pot contribui atât la creșterea liniei de business de servicii software pentru piața globală, cât și în dezvoltarea produselor software pentru piața internă și nu numai. Sperăm ca odată cu acest program, să deschidem apetitul colegilor noștri de a deveni și viitori investitori pe BVB”, spune Oprean.

Trecerea pe Piața Principală: în 2023

În perioada următoare, AROBS va continua activitatea de M&A și procesul de răscumpărare a acțiunilor din piață. În cea de-a doua etapă a SOP, membrii echipei vor fi recompensați pentru performanța acestora în dezvoltarea afacerii. Conducerea AROBS menține obiectivul de trecere pe Piața Principală a BVB în cursul anului viitor, după finalizarea auditului consolidat IFRS pentru anii 2020, 2021 și 2022.

AROBS Transilvania Software este listată pe piața AeRO din 6 decembrie 2021. Compania are acum o capitalizare de piață de 788 milioane de lei. AROBS furnizează servicii și soluții software în diverse industrii, cu 70 de parteneri din cadrul diviziei Software Services prezenți în Europa și America.

10.000 de clienți din Europa și Asia folosesc produsele software ale companiei. AROBS este prezentă în 11 locații din România și 8 din străinătate. 950 de specialiști și colaboratori ai companiei construiesc soluțiile viitorului pentru Automotive, Embedded, Life Sciences, Travel, IoT, Fintech și Enterprise.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Workshop-ul Space Systems Engineering a fost organizat de către Clusterul SpaceTech, format din mai multe entităţi care se ocupă cu activităţi spaţiale.

Clusterul SpaceTech s-a reunit la Universitatea Tehnică

Articolul următor
Inițiativele premiate din Transilvania și Banat sunt restaurarea Casei Darvas – La Roche Oradea (județul Bihor) proiectul de incluziune socială din localitatea Finteușu Mic (Maramureș), dar și un proiect de antreprenoriat în Regiunea Vest.

Trei investiții publice din Transilvania și Banat, proiecte ce schimbă viața românilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share