Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Trei investiții publice din Transilvania și Banat, proiecte ce schimbă viața românilor

Inițiativele premiate din Transilvania și Banat sunt restaurarea Casei Darvas – La Roche Oradea (județul Bihor) proiectul de incluziune socială din localitatea Finteușu Mic (Maramureș), dar și un proiect de antreprenoriat în Regiunea Vest.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a premiat 14 proiecte de succes finanțate prin programele operaționale aferente perioadei de programare 2014-2020 în cadrul Galei ”România modernizată cu fonduri europene”.

Inițiativele premiate din Transilvania și Banat sunt restaurarea Casei Darvas – La Roche Oradea (județul Bihor), proiectul de incluziune socială din localitatea Finteușu Mic (Maramureș), dar și un proiect de antreprenoriat în Regiunea Vest.

Au fost premiate proiecte de infrastructură de transport, gaze, apă, infrastructură de sănătate, digitalizare, modernizarea serviciilor publice, conservarea patrimoniului cultural, combaterea sărăciei, măsuri integrate pentru categoriile vulnerabile. Valoarea proiectelor premiate se ridică la 1,4 miliarde de euro.

La eveniment au participat ministrul Marcel Boloș, secretarul de stat Andreea Anamaria Naggar, reprezentanți ai autorităților de management ale programelor operaționale și ai organizațiilor și instituțiilor beneficiare ale finanțărilor. Proiectele premiate au fost selectate de autoritățile de management.

 

Pregătesc mecanismul de compensare a prețului la energie

”Premiem astăzi lista de onoare a proiectelor finanțate prin programele operaționale, pe care le considerăm reprezentative pentru a ilustra potențialul de dezvoltare pe care fondurile europene îl aduc României. Avem 23.000 de proiecte în derulare, diversificate din punctul de vedere al conținutului, cu un impact major pentru țară.

Sunt investiții în infrastructură așteptate de toți românii, dar și proiecte sociale în sprijinul categoriilor vulnerabile. Chiar în această perioadă pregătim încă o măsură de sprijin așteptată de milioane de români: mecanismul de compensare a prețului la energie. Pentru perioada 2021-2027 dispunem de un buget de 43 de miliarde de euro prin politica de coeziune.

Obiectivul nostru este să avem deja apelurile pregătite încă de la debutul perioadei. Vom continua simplificarea și debirocratizarea accesului la banii europeni, tocmai pentru a multiplica proiectele de succes precum cele pe care le premiem astăzi”, a transmis Boloș.

„Avem ocazia să premiem, în cursul evenimentului de astăzi, proiecte care au adus valoare în viața oamenilor și a comunităților și vreau să îi felicit pe beneficiarii acestor finanțări pentru modul în care au știut să folosească oportunitățile oferite de banii europeni pentru a crea povești de succes. Ne-am propus să oferim beneficiarilor predictibilitate în ceea ce privește apelurile de proiecte și să îi sprijinim în continuare prin echipele autorităților de management pentru a dezvolta proiecte valoroase”, a declarat Andreea Naggar.

Premianții din Transilvania și Banat

Restaurarea Casei Darvas a fost realizată în vederea valorificării patrimoniului cultural Secession. Prin proiectul de 9,2 milioane de lei finanțat prin Programul Operațional Regional se urmărește restaurarea unui monument istoric de importanţă locală, valorificarea patrimoniului cultural în stil Secession și a identității culturale pentru impulsionarea dezvoltării turistice a municipiului.

Integrarea – soluție a modernizării comunității (Drumul spre normalitate continuă la Finteușu Mic) este un proiect finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, de 24 de milioane de lei, derulat de Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC. Este dedicat incluziunii sociale, creșterii capacității de ocupare și reducerii riscului de sărăcie a grupului țintă format din 552 de persoane din Finteușu Mic.

Un alt proiect prevede încurajarea antreprenoriatului în zona urbană și a ocupării pe cont propriu în Regiunea Vest. Acesta vizează informarea a 3.000 de persoane în zonele urbane cu privire la oportunitățile existente în domeniul antreprenoriatului, dezvoltarea unui program formare antreprenorială pentru 300 de persoane care vor să înființeze o afacere nonagricolă în mediul urban, susținerea a minimum 36 de inițiative antreprenoriale nonagricole.

Proiecte de infrastructură, sociale și publice

Proiecte de infrastructură premiate au fost dezvoltarea rețelei de apă-canal (Galați, 889 milioane lei), Drumul Expres Craiova – Pitești (933 milioane), dezvoltarea aprovizionării cu gaze în Nord-Est (Bacău, Neamț, Iași, 659 milioane), dotarea cu aparatură a Spitalului Orășenesc Mioveni (23 milioane).

Alte proiecte sunt activități integrate în comunitățile marginalizate (Botoșani, 16 milioane lei), dezvoltarea socială și economică a persoanelor defavorizate (Argeș, 18 milioane), sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă (155 milioane), consolidarea capacității instituționale a Registrului Comerțului (31 milioane), sisteme de simulare a realității virtuale (Renault Technologie Roumanie, 19 milioane), Biblioteca Digitală a României (53 milioane), pregătirea proiectelor privind conservarea habitatelor naturale (1,5 milioane).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Strategia AROBS Cluj vizează crearea unui grup care să reunească antreprenorii talentați în IT&C din țară, extinderea programului de alocare de acțiuni către angajați (SOP), dar și transformarea lor în investitori la bursă.

AROBS devine grup de companii antreprenoriale locale

Articolul următor
Am început lucrările pentru realizarea drumului de acces la Parcul Industrial din Baia Sprie (PIBS), prin societatea Drumuri și Poduri Maramureș

Au început lucrările la Parcul Industrial Baia Sprie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share