Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sute de angajați ai AROBS primesc acțiuni gratuite

AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București (BVB), a încheiar prima etapă a programului Stock Option Plan (SOP).
Conducerea grupului clujean îi recompensează pe angajați cu diferite beneficii | Foto: AROBS

Programul de stimulare și retenție a angajaților în cadrul companiilor din grup urmărește transformarea membrilor echipelor în parteneri.

AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București (BVB), a încheiat prima etapă a programului Stock Option Plan (SOP). „Încă de la momentul listării AROBS, una dintre direcțiile strategice ale companiei a fost axarea pe motivarea și retenția angajaților, prin adoptarea mai multor măsuri, printre care și un program de tip SOP.

Această abordare reprezintă un pas natural în perfecționarea în cadrul AROBS a unei culturi deschise spre comunicare, inovație și antreprenoriat, cu spirit de comunitate, care încurajează creșterea profesională și personală, creează un spațiu de implicare și în același timp de parteneriat. Implicarea colegilor în îndeplinirea performanțelor companiei este un element care distinge AROBS pe piață.

Aceasta poate atrage talente cu expertiză vastă în domeniu. Ei pot contribui atât la creșterea liniei de business de servicii software pentru piața globală, cât și în dezvoltarea produselor software pentru piața internă. Sperăm ca odată cu acest program să deschidem apetitul colegilor noștri de a deveni și viitori investitori pe BVB”, a declarat fondatorul Voicu Oprean.

35 de milioane de opțiuni alocate

În octombrie 2021, Oprean, acționar majoritar, a cedat companiei un număr de acțiuni ce au reprezentat 10% din capitalul social la data respectivă. Ca urmare a plasamentului privat și a majorării de capital, compania a ajuns să dețină 80,2 milioane de acțiuni (8,8% din capitalul social).

În cadrul primei etape a programului SOP, în noiembrie 2021 au fost alocate, cu titlul gratuit, opțiuni către 300 de angajați din cadrul grupului. 3,04 milioane de opțiuni au ajuns la maturitate în noiembrie 2022, fiind transformate în acțiuni.

Prima tranșă de acțiuni a fost acordată pe baza unor criterii precum vechime mai mare de un an în companie, rezultate excepționale în activitatea curentă. AROBS investește continuu în recunoașterea contribuției angajaților la succesul companiei și își propune să continue să fie activă în această direcție.

În septembrie 2022, AROBS  a lansat programul SOP 2, extins deja la mai multe companii din grup – UCMS, SASFeet Tracking, AROBS Engineering (fostă Enea Software Development Services), BERG Software, prin decizia conducerii de a aloca 35 de milioane de opțiuni în cadrul programului SOP 2, care vor putea fi exercitate după îndeplinirea tuturor condițiilor aplicabile.

În perioada următoare, grupul va continua procesul de răscumpărare a acțiunilor din piață, pentru suplimentarea pachetului de acțiuni în vederea viitoarelor etape ale programului și stabilizarea prețului acțiunii AROBS. Compania își dorește să continue implementarea programului SOP cu o frecvență anuală.

Codul Fiscal, adaptat realităților din piața muncii

În România, un astfel de program este încă o raritate în cadrul companiilor din toate domeniile și aproape inexistent printre cele mijlocii și mari din industria IT. Pe continent, conform raportului anual pentru 2021 publicat de European Federation of Employee Share Ownership, există 8 milioane de angajați care dețin acțiuni în 2.800 de companii.

În SUA, conform ultimelor date ale National Center for Employee Ownership, în 2019, erau implementate 6.500 de astfel de programe la nivel de companii și corporații, acoperind a14 milioane de participanți. În România, companiile sunt încă la început de drum cu acest concept, deci nu există date oficiale legate de numărul celor care au implementat SOP.

Aceste programe au căpătat o definire mai clară în Codul Fiscal, în 2016. Ele reprezintă o formă de recompensare a angajaților și de stimulare a acestora pentru a-și aduce contribuția în mod direct la dezvoltarea companiei, având în vedere că valoarea unei acțiuni crește odată cu performanța firmei.

Conform studiilor pe acest subiect, implementarea unui SOP contribuie la creșterea productivității companiilor și majorarea ratei de atragere de noi talente. În plus, implementarea unui astfel de program aduce o serie de beneficii atât pentru angajator, cât și pentru angajați.  Compania are posibilitatea să își reducă cheltuielile operaționale și să realizeze o optimizare fiscală, permisă de prevederile Codului Fiscal.

Devin impozabile numai la tranzacționare

De cealaltă parte, conform Codului Fiscal, pentru angajați, atât opțiunile din cadrul unui SOP, cât și acțiunile ce sunt obținute în urma exercitării acestor opțiuni nu sunt considerate venituri impozabile, acestea fiind exceptate și de la plata contribuțiilor sociale. Totuși, veniturile din investiții, înregistrate în cadrul programelor de SOP, sunt impozabile.

Așadar acțiunile acordate în cadrul unui SOP devin impozabile doar la momentul în care beneficiarul decide tranzacționarea lor. AROBS Transilvania Software a fost listată pe piața AeRO a BVB din 6 decembrie 2021. Compania are o capitalizare de piață de  784 de milioane de lei.

AROBS  furnizează servicii și soluții software în diverse industrii, cu  70 de parteneri din cadrul diviziei Software Services prezenți în Europa și America. 10.000 de clienți din Europa și Asia folosesc produsele software ale companiei. AROBS este prezentă în 11 locații din România și 8 din străinătate, cu 950 de specialiști și colaboratori.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

S-a turnat placa de suprabetonare la pasajul din Piața Cetate Oradea

Articolul următor
La Iulius Mall Cluj deja se simte magia sărbătorilor de iarnă, brandurile te întâmpină cu articole de sezon și este timpul să începi căutarea darurilor desăvârșite, indiferent că vor fi date de Moș Nicolae sau Moș Crăciun.

The Magic of Giving. Cadouri perfecte și premii uimitoare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share