Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sistem digitalizat de telemedicină, introdus la Spitalul de Infecțioase Cluj

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI), unitate în subordinea Consiliului Județean Cluj, a implementat cu succes primul sistem de telemedicină din specialitatea anesteziei și terapiei intensive (ATI) din România, în urma implementării unui proiect european.

Dispozitivul de ultimă generație a fost dat în funcțiune la unitatea medicală din județul Cluj.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI), unitate din subordinea Consiliului Județean (CJ) Cluj, a implementat cu succes primul sistem de telemedicină din specialitatea anestezie – terapie intensivă (ATI) din România, în urma unui proiect european. Noul sistem digitalizat este o rețea complexă de comunicare între medicii specialiști din cadrul unora dintre cele mai renumite spitale.

Acesta urmărește creșterea speranței de viață pentru pacienții internați la ATI. Prin dispozitivul de ultimă generație (denumit Mona), respectiv prin intermediul celor 16 microfoane și camere 4K aflate în dotare, specialiștii clujeni pot oferi și primi consultanță, cu precădere, în domeniul ATI. În acest moment, la nivelul SCBI funcționează 12 asemenea aparate.

Datele pacienților, vizionate în timp real

„Vorbim nu doar despre o platformă de comunicare, ci despre un serviciu complex, care permite vizionarea, în timp real, a datelor pacienților de către specialiștii implicați. Printre beneficiile imediate se numără expertiza externă și posibilitatea primirii celei de-a doua opinii, reducerea mortalității pacienților, cunoașterea cazurilor rare, dar și creșterea nivelului de educație pentru medicii rezidenți.

Acest sistem, care reprezintă în fapt o inovație recentă în domeniul telemedicinei, poate fi folosit din orice parte a lumii, de pe orice fel de terminal conectat la internet, printr-o aplicație criptată și securizată”, a spus președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Proiect extins la nivel național

SCBI este avansat și în privința inițiativei extinderii naționale a rețelei de telemedicină pentru ATI, acceptată și de alte cinci unități din țară: Spitalul Clinic Municipal, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie (Cluj-Napoca), Spitalul Clinic Județean de Urgență (Târgu Mureș), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale (București).

Conceput inițial pentru îmbunătățirea serviciilor medicale aferente tratării virusului Covid-19, serviciul de telemedicină a fost extins pentru toate tipurile de patologii existente. Rețeaua mondială numără 40 de spitale din opt țări, inclusiv Spitalul Universitar Aachen (Germania) sau AKH Viena (Austria). 150.000 de pacienți au beneficiat de acest sistem de îngrijire digital, furnizat non-stop.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ADR Vest încheie anul cu contracte de finanțare semnate pentru 1,15 miliarde de euro

Articolul următor

Urban Scope va realiza documentația pentru Linia Albastră din Bistrița

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share