Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiectele anului 2023, prezentate la Expo Real Munich 2022

Ionu Anghelus – Urban Invest si Jan Demeyere – Speedwell, au dezbatut provocari pentru proiecte mixed-use din Romania, la Expo Real Munich 2022

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat, pentru al zecelea an consecutiv, standul comun al României la Expo Real Munchen, târg desfăşurat în perioada 4 – 6 octombrie 2022.

Prezenţa la târg aproape că a atins nivelurile de dinaintea pandemiei, aceasta înregistrând o creştere de aproape 60 de procente faţă de 2021. Anul acesta s-au reunit la Expo Real aproape 40.000 de vizitatori din 73 de ţări. Numărul total de participanţi a inclus 19.500 specialişti şi 20.456 de reprezentanţi ai companiilor. Cei 1.887 de expozanţi provin din 33 de ţări.

După Germania, primele zece ţări expozante au fost: Austria, Ţările de Jos, Elveţia, Polonia, Marea Britanie şi Irlanda de Nord, Franţa, Portugalia, SUA şi România, la egalitate cu Cehia.

“România are acum o foarte bună ocazie, într-o perioadă economică foarte incertă, de a se poziţiona ca un amplasament investiţional industrial, atractiv, intra-european, inovativ. Prezenţa puternică a expozanţilor români la Expo Real Munchen a oferit o platformă excelentă pentru a face cunoscută această locaţie la nivel internaţional, promovând exact acest mesaj”, este de părere Sebastian Metz, director general AHK România.

#ROatExpoReal

Următoarea ediţie Expo Real va avea loc între 4 şi 6 octombrie 2023, la Munchen.

Proiectele anului și priorități pentru 2023

Loredana Oprișa, Leasing & Development Manager, Olympian Parks a subliniat  noua strategie a dezvoltaorului: “Proiectele la care lucrăm în prezent sunt localizate în București Nord, Cluj și Constanța.  Au fost demarate lucrările la Cluj, prima clădire în parcul de acolo va avea 15.000 mp. Atuurile principale al acestei locații sunt infrastuctura foarte bine dezvoltată dar și accesul direct către stația de tren – transport persoane ce va conecta comuna Gilău de Bonțida.

Și proiectul din nordul Bucureștiului (Otopeni) va demara în perioada următoare, vom începe curățarea terenului și apoi pregătirile pentru prima clădire ca va avea 40.000 mp, iar  data de livrare planificată este Q4 2023. Acesta este un proiect foarte bine poziționat în zona de Nord, are trei căi de acces, utilități disponibile și posibilitatea de compartimentare începând de la 1.500 mp. Constanța este un proiect de tip InCity Logistics localizat pe fosta platformă industrială Palas. Aici vom construi prima clădire de 17.000 mp cu suprafețe disponibile începând de la 800 mp. Unul dintre cele importante avantaje al acestui parc este accesul rapid către și dinspre oraș și Portul Constanța”.

GRIRO, un proiect major, mixed-use, de regenerare urbana, ce va redefini standardele pentru viitorul Bucurestiului, pregatit de Speedwell

Speedwell a promovat la Munich proiecte în mai multe orașe, extra argumente ale încrederii pentru piața din România. “În București, lucrările de construcție sunt aproape finalizate pentru cea de-a doua clădire din proiectul nostru rezidențial, The IVY, prima clădire este în curs de livrare. Totodată, vânzările pentru cea de-a treia clădire sunt în plină desfășurare. Localizat în nordul Bucureștiului, chiar lângă pădurea Băneasa, The IVY oferă acces rapid către principalele hub-uri de business și către centrul orașului.

În partea de est a orașului, dezvoltăm TRIAMA Residence, unde lucrările pentru cea de-a doua clădire avansează rapid și am lansat vânzările pentru a treia și ultima fază. TRIAMA este un ansamblu rezidențial care oferă apartamente de înaltă calitate într-un cartier iubit de mulți.

Tot în capitală, am livrat recent proiectul industrial SpacePlus și suntem bucuroși să anunțăm că rezultatul final a fost întâmpinat cu entuziasm. SpacePlus oferă unități configurabile, de înaltă calitate pentru depozitare/producție ușoară. Având în vedere că este aproape integral închiriat, urmează să dezvoltăm a doua fază și să achiziționăm mai multe terenuri pentru extindere în București. În ceea ce privește clădirea de birouri MIRO, am vândut 75% din acțiunile noastre în acest proiect către Hili Properties Plc.

În plus, progresăm cu masterplanul și autorizarea celor două proiecte din București, Griro și The MEADOWS, cuprinzând un total de aproximativ 2.500 de unități rezidențiale și 50.000 m2 de spații comerciale.

Mergând mai departe, în Timișoara, dezvoltăm PALTIM – un proiect de tip mixed-use, pe malul râului Bega. Într-o locație de top, în imediata apropiere a centrului orașului și a parcurilor, PALTIM este un proiect de regenerare urbană care îmbină unități rezidențiale premium cu spații de birouri și retail. Lucrările de construcție au demarat în această vară, la începutul lunii august, după semnarea contractului cu Strabag în calitate de Antreprenor General”, a sintetizat Jan Demeyere, Co-fondator Speedwell.

Gijs Klomp, Business Development Manager WDP Romania.

“WDP are mai multe dezvoltări în curs de desfășurare în toată România – lucrăm la extinderea depozitelor pentru clienții noștri existenți, în timp ce ne concentrăm, în același timp, pe noi proiecte de dezvoltare. Evoluțiile noastre sunt bine diversificate, deoarece se referă atât la unitățile de producție, cât și la logistică. Majoritatea proiectelor noastre build-to-suit fac parte din tranzacții pe termen lung – un context optim care întărește parteneriatul dintre noi și clienții noștri. Soluțiile imobiliare de înaltă calitate pe care le oferă WDP ne fac unul dintre cei mai importanți jucători din industria imobiliară, fapt susținut de cifre – până la sfârșitul trimestrului III 2022 avem un grad de ocupare de 99%”, a anunțat și Gijs Klomp, Business Development Manager WDP Romania.

#ROatExpoReal

Cezar-Ionuț Bichescu, Administrator Public al Municipiului Galați, a vorbit despre noi oportunități: “Oraș cu o puternică platformă industrială, municipiul Galați a concentrat eforturile recente pe crearea unui mediu adecvat pentru stimularea și facilitarea investițiilor străine. Doar în anul 2021, municipiul Galați a beneficiat de finanțării nerambursabile (proiecte finalizate și în implementare) în valoare de EUR 149 milioane, proiectele de impact major concentrându-se asupra refacerii infrastructurii arterelor principale, modernizarea flotei de transport public în comun, revitalizarea zonei centrale a orașului. Pe lângă acestea, municipiul Galați mai beneficiază și de investiții majore în educație și sănătate, precum și marile proiecte de infrastructură: podul peste Dunăre – situat la doar 20 km de municipiul Galați, Centura Mică și Centura Mare ale orașului – cu o valoare cumulată de aproximativ EUR 200 milioane, ce vor asigura o cale de acces rutier extinsă și modernizată pentru fluxul de trafic intens care traversează Galațiul, Drumul Expres Galați-Brăila – care va asigura legătura între cele două municipii parte a celei mai mari aglomerații urbane din România după București, Platforma Multimodală Galați – un proiect care va asigura un flux mai eficient de mărfuri în acest port, prin reconfigurarea si îmbunătățirea infrastructurii publice rutiere și feroviare. Mai mult decât atât, proiectul aeroportului de la Galaţi a fost inclus în Master Planul General de Transport al României, astfel, putând fi demarate procedurile de elaborare a documentaţiei necesare pentru obţinerea finanţării”.

Simion Crețu, director general Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, a enunțat opțiuni pentru noi proiecte și investiții: “Cel mai important proiect este Programul Regional Centru 2021-2027 pentru care ADR Centru este, pentru prima dată, Autoritate de Management. Prin intermediul acestuia, proiectele autorităților publice și ale mediului privat vor contribui la susținerea procesului de cercetare, dezvoltare și transfer tehnologic de la nivel regional în domeniile de specializare inteligente regionale, la sprijinirea dezvoltării IMM-urilor regionale, la creșterea nivelului de digitalizare a serviciilor publice locale și a IMM-urilor, la dezvoltarea mobilității urbane durabile și a infrastructurii educațională pe toate palierele de învățământ și nu numai. Avem proiecte ambițioase prin care Regiunea Centru va deveni o regiune mai curată, atractivă pentru locuitorii săi și turiști, cu o economie competitivă bazată pe cunoaștere și inovare, în care grija pentru mediu și utilizarea rațională și durabilă a resurselor să fie o prioritate. Din 2023 va începe depunerea de proiecte în cadrul PR Centru 2021-2027, pentru investiții în valoare de peste 1,4 miliarde euro, pentru dezvoltarea județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Odată cu acestea, ne dorim să creștem volumul investițiilor în economie pe măsura potențialului real al regiunii. Prin valoarea totală a investițiilor străine directe de aproape 9 miliarde euro, ne situăm pe a doua poziție la nivel național, după Regiunea București-Ilfov. Investițiile străine asigură o bază solidă de dezvoltare economică pe termen lung, iar Regiunea Centru oferă un climat favorabil investitorilor, o infrastructură de afaceri răspândită în toate județele și o rețea de transport în plin proces de modernizare, capabilă să asigure conexiuni facile în interiorul și în exteriorul regiunii”, ne-a precizat Simion Crețu.

Consiliul Județean Maramureș lucrează la construirea a trei parcuri industriale în Maramureș și anume: la Baia Sprie pe o suprafață de 34 de hectare cu posibilitate de extindere a acestei suprafețe până la 50 de hectare; Fărcașa – 20 de hectare și Șomcuta Mare – 10 hectare. “Avem deja multe cereri de la investitori care doresc să dezvolte afaceri în Maramureș, iar prezența la Târgul “Expo Real” de la Munchen a creat premizele necesare pentru ca marii investitori din Europa să își dezvolte afacerile în județul Maramureș”, a declarat Ionel Bogdan, președintele administrației județene.

Parte din cover story-ul revistei Transilvania Business 113, cu un capitol exclusiv dedicat industriei de real estate, incluzând detalii despre proiectele anului 2023 promovate de România la Expo Real Munich 2022 – versiunea online a revistei print, disponibilă – aici.

Ritm alert de dezvoltare la Brașov

“Urban Plaza reprezintă cea mai mare provocare profesională a noastră, un obiectiv măreț prin intermediul căruia ne propunem să redefinim linia orizontului la Brașov, construind cel mai mare proiect rezidențial cu funcțiuni mixte și să schimbăm totodată perspectivele sectorului rezidențial. Întregul proiect va cuprinde peste 78.000 mp zonă rezidențială, spații de birouri, un hotel Marriott, zonă de retail, clinică medicală, spa, restaurante și cel mai mare parc rezidențial ce poartă semnatura renumitului peisagist Gianfranco Paghera. Complexul Urban Plaza este împărțit în patru faze de execuție, primele două faze reprezintă zona rezidențială care este într-un stadiu foarte avansat, din cele 21 de blocuri, doar patru mai sunt în construcție.

Menționez că procesul de vanzare este unul continuu și începe încă de la momentul autorizării fiecărui imobil în parte. Ne-am bucurat de un foarte mare succes, contrar perioadelor trăite, astfel că în prezent din aproximativ 2.000 de apartamente finalizate și în construcție, mai sunt disponibile la vanzare aproximativ 300. Lucrările la cea de a treia fază sunt și ele într-un stadiu evolutiv, parcul fiind elementul central, urmând drumurile de acces din și înspre cartier. Cea de a patra fază a proiectului este cea mai ambițioasă și este reprezentată de zona de funcțiuni mixte și servicii. Aici lucrările sunt în stadiu incipient, insă întreaga fază de execuție este complet autorizată. Referindu-ne numai la zona de funcțiuni mixte și servicii pe care urmează să o dezvoltăm, investiția este evaluată la aproximativ 100 milioane de euro”, spune și Ionuț Angeluș, manager general Urban Invest.

“Cartier Coresi continuă faza a cincea de dezvoltare a proiectului rezidențial, precum și construirea unei noi clădiri de birouri în Coresi Business Campus. De asemenea, lucrăm la un proiect important de readucere la viață a unei clădirii simbol – Hangarul fabricii IAR, prin crearea unei zone multifuncționale articulate în jurul unui concept de gastro-entertainment. Misiunea și obiectivele noastre rămân ancorate în proiectele mixed-use de regenerare urbană: continuarea dezvoltării Cartierului Coresi din Brașov, alături de partenerii consacrați – Ceetrus împreună cu Kasper Development pentru proiectul rezidențial, și alături de Ascenta Partners pentru campusul de birouri. Un alt proiect important este cel de la Reșița, unde readucem la viață o suprafață de cca. 40 de ha, în inima orașului. Acesta va include un centru comercial, un aqua park, un hotel, un proiect rezidențial și de birouri, într-o perspectivă de 15 ani. De asemenea, analizăm proiecte în câteva orașe importante din țară, pe care sperăm să le anunțăm în viitorul apropiat”, a anunțat și Dana Anghelescu, community & events Manager, Nhood România.

“Proiectele noastre sunt în continuă expansiune, așadar cererea pentru apartamente aflată încă în creștere va putea fi pusă față în față cu oferta de apartamente. Faza V din cadrul proiectului Avantgarden3 Brașov, care a demarat cu blocul B90, se află în plin proces de vânzare. În afară de inovația cu privire la multifuncționalitatea apartamentelor prin integrarea conceptului RoomInnovation, faza V din Avantgarden3 se va bucura de multe alte elemente noi care vor da valoare acestui produs: design modern și finisaje premium în apartamente și spații comune, clădire cu 5 niveluri de parcări, precum și diverse amenajări exterioare care contribuie la starea de bine de ACASĂ – parc, păduri urbane, alee pietonală, pistă pentru biciclete, spații de joacă și recreere. Proiectul Maurer Villas tot din Brașov se extinde cu faza 2 care va totaliza 330 de apartamente și spații exterioare în cele 16 blocuri. De asemnea, și proiectele noastre din orașele Constanța, Târgu Mureș și Sighișoara sunt în continuă dezvoltare și evident, ne dorim să ducem valorile brandului Maurer Imobiliare și în alte orașe ale țării”, a transmis Cristina Nicodim, director de marketing, Maurer Imobiliare.

#ROatExpoReal


Provocări și transformări în 2023

Didier Balcaen, fondator și CEO al Speedwell

“Principala provocare cu care se confruntă industria imobiliară în prezent este mediul macroeconomic în schimbare, care creează incertitudini și mărește diferența dintre oferte și cereri în stabilirea prețurilor. Consider că aceste aspecte și faptul că clienții amână deciziile probabil vor încetini temporar dezvoltarea pieței. În același timp, observăm o creștere a cerințelor de nearshoring, precum și o nevoie de recapitalizare a companiilor, ceea ce indică faptul că tranzacțiile de vânzare și leaseback vor fi probabil în creștere. În ceea ce privește obiectivul nostru pentru 2023, ne propunem să continuăm să oferim clienților noștri soluții imobiliare inteligente și adaptate nevoilor, în timp ce construim parteneriate pe termen lung”, crede Gijs Klomp, Business Development Manager WDP România.

“Există provocări diferite în funcție de locația proiectelor. În general, lipsa de încredere a clienților și a investitorilor, determinată de incertitudinea macroeconomică, este cea mai mare provocare. Pe de altă parte, am observat că, în astfel de vremuri (aceasta nu este prima criză), se face o selecție mai dură atunci când vine vorba de alegerea dezvoltatorului cu care să lucreze, un element care vine în beneficiul SPEEDWELL, pentru că în trecut am demonstrat că livrăm ceea ce am promis și am fost întotdeauna prudenți, dar și perseverenți în strategia de dezvoltare. Mai specific de atât, oprirea emiterii avizelor PUZ (Plan Urbanistic Zonal) în București este o preocupare majoră cu impact negativ nu doar asupra Bucureștiului, ci la nivelul întregii țări.  Chiar și în calitate de investitori străini, am depus eforturi în cadrul ExpoReal pentru a fi ambasadorii României, așa că este supărător să vedem că aceste eforturi au fost făcute în zadar, din cauza unui primar. Obiectivele noastre pentru 2023 sunt reprezentate de stabilizarea prețurilor construcțiilor,  sporirea încrederii clienților în noi, ca dezvoltator, și deblocarea situației aprobării PUZ-urilor în București”, transmite Didier Balcaen, fondator și CEO al Speedwell.

 

“Obiectivul principal pentru 2023 este acela de a găsi clienții potriviți pentru cele 3 proiecte aflate în dezvoltare dar și continuarea selectării de noi locații ce se potrivesc strategiei noastre. Provocările imediate rămân cele cu care ne confruntam în ultima periodă, printre cele mai critice fiind costurile crescute pentru materialele de construcții și energie, cât și inflația”, crede Loredana Oprișa, Leasing & Development Manager, Olympian Parks.

#ROatExpoReal

“În perioada următoare este cert că se întrevăd multe provocări care tind să destabilizeze mediul de business și societatea în general. Și ne referim aici la criza energetică pe care o traversează Europa, situația geopolitică care a generat schimbări majore în lume la nivel de economie și nu numai, scumpirea naterialelor de construcții, etc. Traversăm așadar, un amplu proces de schimbare, iar în aceste vremuri pe care le trăim succesul unui business se măsoară în capacitatea sa de adaptare la piață, nevoile clienților, trenduri, tehnologii. Sigur ca nu este o misiune simplă, dar Expo Real a fost dovada  că România are mult potențial neexploatat, iar piața imobiliară este și ea în continuă expansiune. Contrar contextului, este un moment bun pentru noi ca țară, mai ales acum când mulți dintre investitorii europeni caută să își relocheze afacerile în zone mai sigure, cu forță de muncă accesibilă”, conchide Ionuț Angheluș, manager general Urban Invest.

 

Expozanții 2022 la Munich

Din standul României au făcut parte reprezentanţi ai autorităţilor locale în căutare de investitori interesaţi de amplasamente la noi în ţară: Primăria municipiului Galaţi, Maramureş Business Park, Primăria municipiului Reşiţa, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru şi Consiliul Judeţean Suceava, precum şi cei ai mediului privat, având ca activităţi de bază dezvoltarea de proiecte comerciale, rezidenţiale sau de parcuri industriale, servicii logistice integrate, inclusiv de dezvoltare urbană prin aplicaţii software, construcţii civile şi industriale, consultanţă: AFI Europe, Alma Consulting, Bucharest Real Estate Club, DeRom Total, REC Partners, Olympian Park, SPEEDWELL şi WDP România. Alături de standul comun al României, Primăria municipiului Braşov şi Agenţia Metropolitană Braşov, împreună cu partenerii Urban Invest, Cartier Coresi, Maurer Imobiliare, AFI Braşov, Elmas, ARO Palace au avut propriul stand, Invest in Braşov.

 

Jan Demeyere, Co-fondator Speedwell.


Argumente pentru marketing internațional

“Participarea SPEEDWELL la ExpoReal are două obiective principale: pe de-o parte, suntem prezenți acolo pentru a promova România, în general, și, în special proiectele noastre, iar pe de alta, dar la fel de important, ne dorim să luăm pulsul pieței imobiliare internaționale. În aceste vremuri pline de provocări, este esențial să înțelegem încotro ne îndreptăm și să anticipăm schimbările. Ne dorim să sprijinim AHK România în efortul lor de a promova România și în crearea unei vizibilități sporite. În acest sens, considerăm colaborarea cu celelalte standuri românești, Transilvania Evolution și Brașov, o idee excelentă, pe care o susținem. Combinarea forțelor cu scopul creării unui coridor de vizibilitate pentru România în cadrul evenimentului Expo Real, sprijinit și de guvernul României (financiar și practic), ar crește această vizibilitate semnificativ spre deosebire de o abordare dispersată. Nu în ultimul rând, autoritățile locale din România par să fie mai deschise spre un dialog cu dezvoltatorii, în Munchen, decât atunci când se află în orașele lor. Evident, am prefera ca această deschidere să continue și la întoarcerea în România, dar apreciem faptul că tot mai mulți primari și reprezentanți ai primăriei participă la Expo Real”, spune Jan Demeyere, Co-fondator Speedwell.

”Prezența la Expo Real 2022 vine să confirme că dezvoltarea sustenabilă a unui oraș se poate face doar în parteneriat public – privat, Cartier Coresi fiind prezent alături de autoritățile locale și alți actori imobiliari, reuniți sub deviza Invest in Brașov. Am avut oportunitatea de a ne întâlni cu potențiali parteneri din domeniul soluțiilor digitale pentru afaceri, din retail și organizatori de evenimente. De asemenea, Cartier Coresi este inclus în platforma dedicată celor care sunt în căutarea unei destinații pentru dezvoltarea sau relocarea investițiilor – investbrasov.org”, a subliniat Dana Anghelescu, community & events Manager, Nhood România.

“Am participat la ediția Expo Real din acest an, reprezentând WDP România, având ca obiectiv consolidarea relațiilor cu comunitatea imobiliară internațională. A fost grozav să interacționăm cu agenți, consultanți, antreprenori și colegi, dezbătând tendințele și sărbătorind realizările anului 2022. Un obiectiv secundar a fost acela de a întâlni noi posibili clienți, companii care doresc să-și extindă afacerile în România, cei pentru care soluțiile noastre. sunt cea mai buna alegere. În general, alături de colegii mei de la WDP Germania, ne-am concentrat pe promovarea WDP la nivel internațional, evidențiind devotamentul nostru de a oferi cele mai bune soluții de pe piață, fiind în același timp un partener pentru clienții noștri, oferind soluții personalizate și adaptate nevoilor acestora”, Gijs Klomp, Business Development Manager WDP România.

“Am răspuns cu interes invitației AHK de a ne alătura standului comun al României la târgul Expo-Real. Aflați pentru prima oară la acest eveniment, am urmărit o serie de obiective strategice, de la a ne face cunoscuți în rândul marilor dezvoltatori de pe piața spațiilor logistice și industriale la a prezenta potențialul investițional al municipiului Galați și principalele proiecte de dezvoltare locală părților interesate. Am observat un interes puternic din partea potențialilor investitori pentru poziția geostrategică a municipiului Galați, aflat la congruența Est-Vest, de o imensă importanță în contextul geo-politic actual. Totodată, participarea noastră a reprezentat o ocazie importantă de a interacționa direct cu ceilalți co-expozanți, de a face schimb de bune practici și de a pune bazele unor conexiuni și parteneriate viitoare”, Cezar-Ionuț Bichescu, Administrator Public al Municipiului Galați.

Loredana Oprișa, Leasing & Development Manager, Olympian Parks. 

“Printre obiectivele principale se numără intenția de a ne prezenta în formula actuală în urma parteneriatului cu M1 Group cât și prezentarea proiectelor pe care le avem în derulare în acest moment. Considerîm importantă prezenta noastră la astfel de evenimente atât pentru prezentarea grupului Olympian Parks, dar mai ales pentru susținerea standului României la unul dintre cel mai importante târguri de specialitate din Europa. Pe lângă onoarea de a fi alături de echipa AHK și ceilalți co-expozanti am reușit să avem întâlniri și conversații cu experți din mai multe țări, de la fiecare reușind să acumulăm cunoștințe ce ne vor fi de folos în perioada următoare”, Loredana Oprișa, Leasing & Development Manager, Olympian Parks.

“Pentru noi Expo Real a coincis cu momentul lansării unui concept nou de apartament (ROOMINNOVATION 4 GENERATIONS), pe care îl privim ca o soluție inovatoare și sustenabilă pentru dezvoltările imobiliare. Astfel, Expo Real a reprezentat o oportunitate să povestim despre acest nou concept, cu atât mai mult cu cât aplicabilitatea lui nu o vedem doar pentru proiectele aflate sub semnătura  Maurer Imobiliare ci pentru toate dezvoltările imobiliare viitoare”, Cristina Nicodim, manager marketing, Maurer Imobiliare.

“Participarea la acest eveniment a reprezentat o bună oportunitate de promovare a Regiunii Centru ca regiune emergentă a UE și ca piață deschisă investitorilor internaționali. Ne-am propus să susținem autoritățile publice locale și reprezentanții infrastructurilor de sprijinire a afacerilor în demersul de atragere a investitorilor internaționali. Cele mai importante beneficii au fost creșterea vizibilității Regiunii Centru pe piețele europene și stabilirea de noi contacte cu companii de anvergură internațională interesate de intrarea pe piețele din România”, Simion Crețu, director general, ADR Centru.

#ROatExpoReal

“Am fost încântați de interesul și curiozitatea investitorilor în ceea ce privește potențialul investițional al orașului nostru (Brașov, n.r.), care a participat pentru prima oară cu un stand propriu la Expo Real. Pe parcursul zilelor petrecute în cadrul târgului am avut ocazia unor întâlniri și discuții productive cu investitori pe care sperăm ca în viitor să le concretizăm în colaborări sau parteneriate”, Ionuț Angheluș, manager general, Urban Invest.

Proiecte noi la Cluj, prezentate la Munich

Cluj – Napoca și Oradea au fost reprezentate la Expo Real Munich într-un stand dedicat Transilvaniei, pregătit de Transylvania Evolution împreună cu reprezentanți ai 21 de companii și instituții.

VIA Office by Hexagon

“Continuăm dezvoltarea proiectelor demarate anul trecut și dintre acestea, menționăm: VIA Office, cea mai nouă clădire de birouri din portofoliul nostru – 6 nivele, cu o suprafață de 12.191 mp p, ce urmează a fi livrată la sfârșitul acestui an. Clădirea va beneficia de cele mai noi funcțiuni moderne acordând prioritate aspectelor legate de eficiența energetică. În privința proiectelor rezidențiale – mixte, în curs de dezvoltare se află – Zenia, ansamblu ce însumează 135 de apartament, un concept unde abordăm un design inovator într-o locație strategică și Estoria City la București, un proiect cu accent pe comunitate și beneficiile acesteia la o viață socială activă, locuri de joacă și relaxare, dar și la zona de shooping a ansamblului. Aici, 1.200 de apartamente moderne vor acoperi toate necesitățile locatarilori, iar cei 60.000 de mp destinați spaților comerciale și spațiilor de birouri răspund ultimelor nevoi urbane”, a precizat Florin Mariș, CEO Hexagon.

 

Solaris Industrial Park

“Principalul obiectiv la Expo Real din Munchen a fost anunțarea în mod oficial a pregătirii construcției unui parc logistic și industrial în Răscruci, pe o suprafață de teren de 6 ha. Participarea la un eveniment de asemenea anvergură înseamnă o expunere internațională importantă.  Chiar dacă până acum brandul Solaris era mai degrabă asociat cu proiecte rezidențiale și comerciale, în toți acești ani am înțeles nevoile pieței și am ajuns la maturitatea necesară pentru a putea construi spații industriale croite pe nevoile de business ale chiriașilor. Avem proiecte în diverse stadii, in faza de autorizare este proiectul din Răscruci la care vom demara lucrările în primăvara anului viitor. Suprafața construită va fi de până la 25.000 mp, înălțime liberă 12 m, pentru logistică, depozitare, e-commerce sau producție ușoară și până la 3.000 mp R&D (Research and Development) și birouri. Mizăm pe un proiect flexibil, încât sa putem acomoda orice tip de client, incluzând logistică, depozitare, cross-docking, fulfillment, producție ușoară”, a anunțat Florin Mureșan, Co-Fondator Solaris.

#ROatExpoReal

Provocări pentru 2023

“Principalele provocări sunt legate de creșterea prețurilor și a dobânzilor, însă suntem încrezători că toate lucrurile acestea vor duce la o creștere a yield-urilor. În realitate apar oportunități noi, deoarece unii care doreau să construiască, se vor orienta spre închirierea spațiului în vederea desfășurării activității. Principalul obiectiv pentru 2023 este finalizarea și darea in folosință a primei faze a proiectului din Răscruci, cu o suprafață de 11.500 mp”, mai spune Florin Mureșan. “Domeniul construcțiilor reprezintă unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei românești, iar eliminarea de către autorități a facilităților fiscale oferite firmelor de construcții până acum se va reflecta în prețul final de vânzare al imobilelor. Printre provocări putem menționa creșterea costurilor de dezvoltare, birocrația și dificultatea în obținerea autorizațiilor, fapt ce va duce la reducerea numărului de autorizații noi. Dacă până acum doar orașele București și Cluj Napoca au fost în atenția grupului nostru, în anii următori strategia noastră de expansiune prevede extinderea grupului și în alte orașe din țară în vederea diversificării portofoliului”, conchide Florin Mariș.

“Am participat pentru a 20-a oară la Expo Real, în calitate de director general al companiei LMT – Projektingenieure din Cluj-Napoca, care este implicată în realizarea planurilor de construcție. Contactele cu companii internaționale de planificare și dezvoltare a construcțiilor au fost importante pentru mine. Ca și în anii precedenți, am reușit să achiziționăm o serie de comenzi pentru compania noastră. De interes au fost și numeroșii expozanți din țările est-europene, care atrag din ce în ce mai mult investitori, întrucât situația politică din China și Rusia îi descurajează. Văd cele mai mari provocări în privința inflației galopante, a  economiei globale în declin și a situației politice mondiale instabile, în considerațiile și deciziile profesionale ale cuiva. Pe măsură ce situația economică și politică se schimbă la nivel mondial, noi piețe de creștere vor trebui identificate și deservite. Obiectivul nostru de afaceri pentru 2023 este să atingem cifra de afaceri din 2022”, ne-a declarat Ludger Thol, director general LMT Projektingenieure Cluj Napoca.

Parte din cover story-ul revistei Transilvania Business 113, cu un capitol exclusiv dedicat industriei de real estate, incluzând detalii despre proiectele anului 2023 promovate de România la Expo Real Munich 2022 – versiunea online a revistei print, disponibilă – aici.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
HiSky a anunțat orarul de vară 2023 pentru a veni în sprijinul celor ce doresc să își rezerve biletele de avion pentru sezonul estival al anului următor.

HiSky va zbura de pe 3 aerogări din Ardeal și Banat

Articolul următor
Consiliul Județean (CJ) a organizat o gală a elitelor, a minților strălucite și a personalităților marcante din Bistrița-Năsăud, unde au fost decernate mai multe titluri de cetățean de onoare al județului. 

Businessmenii Traian Larionesi și Emanuel Babici, cetățeni de onoare ai Bistriței

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share