Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Șimleul vrea să își schimbe fața cu peste 60 de milioane de euro, din fonduri UE

Cel mai mare proiect programat în Șimleu Silvaniei este cel de mobilitate urbană, din zona Cehei – Pustă Vale până la Unitatea Militară (11,6 km) - 16 milioane de euro.
Planul de mobilitate urbană a orașului, cel mai important proiect cu finanțare europeană al Șimleului | Foto: Cristian Lazăr

Mai multe proiecte majore de investiții, majoritatea pe bani de la Uniunea Europeană, au fost anunțate, pe final de an, de către administrația locală din orașul sălăjean.

Cel mai mare proiect programat în Șimleu Silvaniei este cel de mobilitate urbană, din zona Cehei – Pustă până la Unitatea Militară (11,6 km) – 16 milioane de euro. Proiectul este pregătit pentru obținerea finanțărilor europene, specifică primarul Cristian Lazăr, în scrisoarea sa anuală adresată locuitorilor.

Acesta cuprinde lucrări de reabilitare a străzii, piste de biciclete, trotuar, drum, iluminat public, mobilier urban. “Astfel se va moderniza zona centrală, de la poliție până la sinagogă / piațetă semipietonală și vom pune în valoare centrul civic”, susține primarul.

Pentru termoizolarea a 30 de blocuri de locuințe, incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență – 10 milioane de euro, s-au semnat 7 din 8 contracte. Alt proiect este reabilitarea și punerea în valoare a Cetății Bathory – 7 milioane de euro. “Este proiectul în cel mai avansat stadiu de realizare. Urmează obținerea avizelor și depunerea acestuia în vederea finanțării”, a precizat Lazăr.

Pistă de biciclete spre Mănăstirea Bic

Alte proiecte sunt reabilitarea și modernizarea a 30 de străzi din oraș – 13 km, pe Programul Anghel Saligny – 5,4 milioane euro; piste pentru biciclete de la Lidl / Grădinița Horea până la Mănăstirea Bic; prima creșă construită în oraș după Revoluție, pe str. N. Bălcescu; amenajarea falezei râului Crasna, cu zonă de promenadă (între Podul de Fier și Podul de pe str. 22 Decembrie); regenerarea urbană a cartierului Brădet (pergole, zone de socializare, parcuri, locuri de joacă) – câte 5 milioane de euro.

Proiecte cu sume mai mici sunt achiziționarea a trei autobuze electrice – 2 milioane euro, reabilitarea Școlii Gimnaziale Silvania (din primăvară) – 1 milion euro; relocarea în subteran a rețelelor de telecomunicații, electrice (între sinagogă și poliție); reabilitarea Grădinițelor 1 și 4; modernizarea a 22 puncte gospodărești și de locuri de joacă pentru copii; construirea unui nou bloc ANL (str. N. Bălcescu).

Primarul: “La început e praf și deranj”

“Am avut o perioadă destul de complicată, din toate punctele de vedere, dar vom merge înainte. Am convingerea că, nu peste mult timp, ne vom bucura de roadele muncii de până acum. Avem obiective și proiecte mari, care necesită documentații foarte precise, dar care vor schimba fața orașului.

Le facem pentru deceniile ce vin. O comunitate se construiește la fel ca o casă. La început e praf și deranj, dar dacă fundația e rezistentă și lucrurile sunt făcute bine, atunci cu siguranță ne vom simți cu bine în casa noastră”, a justificat edilul.

Printre proiectele menționate ca finalizate, în curs de terminare sau deja începute sunt construirea de stații de autobuz; amenajarea a 3,3 km2 de trotuar, alei, parcări; introducerea rețelei de gaz pe str. 22 Decembrie; extinderea, modernizarea rețelelor de apă-canal (50 km); asfaltări în cartierele Brădet, G. Lazăr, Unitatea Militară; modernizarea căminului – Liceul I. Ossian (stadiu 92%); baza sportivă Cehei (74%), piața agroalimentară (62%); modernizarea Grădiniței 3 (semestrul I, 2023); Complexul Măgura – 5 milioane euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Consiliul Județean Timiș va cere zece milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor la Castelul Huniade

Articolul următor
TrackGPS

AROBS își preia integral entitățile din Republica Moldova

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share