Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Apă Someș a recepționat lucrările de extindere din zona Gherla

Compania de Apă Someș (CAS), operator regional de apă aflat sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a recepționat lucrările de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din municipiul Gherla.

Etapa recepției la finalizarea lucrărilor certifică faptul că rețelele de apă și canalizare au fost realizate în conformitate cu documentația tehnică de execuție și sunt funcționale, putând fi utilizate de cetățeni în condiții de siguranță.

Compania de Apă Someș (CAS), operator regional de apă aflat sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a recepționat lucrările de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din municipiul Gherla.

În proiect sunt cuprinse și alte 10 localități învecinate: Hășdate, Silivaș, Sânmărtin, Târgușor, Măhal, Diviciorii Mari, Țaga, Năsal, Buza și Feldioara.

Locuitorii trebuie să se branșeze prin CAS

„Locuitorii din cele 11 localități vizate de extindere se pot adresa sucursalei CAS din Gherla în vederea branșării efective la apă și montării contorului.

E o procedură simplă, care se va derula foarte rapid. 1.200 de gospodării noi, însumând 5.000 de oameni, vor beneficia de apă potabilă de cea mai bună calitate, furnizată în sistem centralizat”, spune Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Proiect finanțat prin POIM

Conform procesului verbal de recepție, au fost construiți și reabilitați 70 km de aducțiuni și rețele noi de apă, cu cinci stații de pompare și patru gospodării de apă. Au fost realizate 1.415 branșamente până la limita de proprietate. Pe partea de canalizare au fost extinse și reabilitate rețele de 11,5 km, cu 136 de racorduri la consumatori.

Valoarea investiției este de 60,9 milioane de lei. Banii sunt asigurați din fondurile europene alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, în cadrul proiectului major de investiții care vizează dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj.

Megaproiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județele Cluj și Sălaj se ridică la 1,6 miliarde de lei, fără taxa pe valoarea adăugată.

Finanțarea investiției se face astfel: 92,18% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13% bugetul de stat şi 2% bugete locale. Cofinanțarea este asigurată 6% prin credit bancar contractat de CAS, iar 1,82%, de la bugetul de stat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj implementează un proiect de dezvoltare digitală finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

USAMV Cluj se digitalizează cu 3,6 milioane de euro

Articolul următor
Nuclearelectrica (SNN) și RoPower Nuclear, compania de proiect, au anunțat încheierea cu succes a misiunii SEED, axată pe selecția amplasamentului, planificat pentru dezvoltarea în condiții de securitate a primei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) din România.

RoPower semnează contractul pentru centrala SMR

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share