Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cloud-ul Regional Nord-Vest costă 31 de milioane de euro

Șefii celor șase județe au convenit înființarea Cloud-ului Nord-Vest și Agenției Regionale de Investiții și Inovare | Foto: MIPE

2,7 milioane de transilvăneni nu vor mai sta la cozi și nu se vor mai deplasa la instituții pentru documente, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Ministrul Marcel Boloș a participat la o întâlnire de lucru organizată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) în județul Bistrița-Năsăud pentru a pune bazele acordului de parteneriat pentru realizarea Cloud-ului de date aferent Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest (CRNV).

Va fi un produs informatic destinat interconectării sistemelor digitale ale sectorului public din Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, fundamental pentru transformarea digitală, potrivit MIPE. Cei prezenți au decis și efectuarea demersurilor pentru înființarea Agenției Regionale de Investiții și Inovare, în Regiunea Nord-Vest.

Au participat președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Radu Moldovan, șefii județelor Bihor – Ilie Bolojan, Satu Mare – Csaba Pataki, Maramureș – Ionel Bogdan. Au mai fost prezenți vicepreședintele CJ Sălaj – Robert Szilagy, reprezentanți ai CJ Cluj, experți din Serviciul de Telecomunicații Speciale și Autoritatea pentru Digitalizarea României.

“Mă bucur că ne-am strâns la această masă rotundă a digitalizării, pentru că demersul este unul în interes naţional şi aici discutăm despre mai bune servicii adresate populaţiei. Să nu uităm că vorbim despre o investiție de peste 30 de milioane de euro, pentru a pregăti viitorul regiunii”, a spus Radu Moldovan (foto).

Ținta: interoperabilitatea bazelor de date

„Este un început de drum pentru ceea ce înseamnă transformare digitală la nivel regional. Acest cloud va fi inima care bate pentru digitalizare. Adevărata digitalizare se poate realiza dacă reușim interoperabilitatea bazelor de date, fiind o măsură prin care venim în sprijinul autorităților publice locale pentru a dezvolta infrastructura și serviciile software.

Realizarea acestui cloud regional este pasul firesc ce va asigura complementaritatea cu cel guvernamental, la care am lucrat când eram ministrul al digitalizării. În final, în relația cu instituțiile locale, cetățenii vor avea parte de un proces simplu, debirocratizat. Nu vor mai sta la cozi și nu se vor mai deplasa la instituții pentru a obține documente”, a transmis Marcel Boloș (foto).

Scopul principal al CRNV este de a asigura interoperabilitatea bazelor de date (comunicare între bazele de date ale fiecărei instituții). Astfel se vor reduce costurile și va crește calitatea activităților sectorului public în prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare electronică.

“Acesta va facilita transformarea regiunii într‑o economie bazată pe date, sigură şi sincronizată cu direcţiile strategice de acţiune ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte guvernanţa datelor”, conform MIPE.

Beneficii ale CRNV pentru cetățeni:

  • Acces direct la toate serviciile publice locale, fără să fie nevoie aceștia să se deplaseze la instituție
  • Reduce greutatea birocratică și facilitează interoperabilitatea cu instituțiile relevante (realizarea cerințelor tehnice minime necesare lansării achiziției pentru dezvoltarea soluțiilor software)
  • Istoric al interacţiunilor sale cu administraţia locală
  • Transparență în procesarea datelor la nivelul sistemelor IT ale instituţiilor beneficiare, astfel încât cetăţenii le poată vizualiza

Sursa: MIPE

Finanțare prin Programul Regional Nord-Vest

MIPE consideră că acest cloud va fi complementar celui guvernamental, “livrabilul fundamental al investițiilor în transformarea digitală a României din Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta 7 – transformare digitală, care va reuni într‑o arhitectură informatică sigură și consolidată instituțiile administrației publice centrale”.

CRNV va fi finanțat prin Programul Regional Nord-Vest 2021–2027, pentru care ADRNV este autoritate de management. Prioritatea dispune de o alocare financiară de 60,3 milioane de euro și are ca obiectiv specific valorificarea avantajelor digitalizării în beneficiul cetățenilor, companiilor, organizațiilor de cercetare și autorităților publice, din care 31,4 milioane bugetul alocat realizării CRNV.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cinci orașe din Ardeal și Banat în topul atractivității pentru un loc de muncă

Articolul următor
Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Cluj-Napoca a precizat că bacșișul este reglementat prin legea nr. 376/2022. publicată în Monitorul Oficial.

ANAF Cluj: “Restaurantele și barurile să evidențieze bacșișul pe bonul fiscal”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share