Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Borbély László, pledoarie pentru Dezvoltare Durabilă

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, consilierul de stat Borbély László, a prezentat joi, 12 ianuarie 2023, cu prilejul unei dezbateri regionale privind progresul în implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, organizată în incinta IncubCenter din Târgu Mureș, detalii despre proiectul „România durabilă – dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030”.

La dezbatere au participat aproximativ 200 de reprezentanți ai mediului de afaceri, ai societății civile și ai administrației locale și județene din Regiunea Centru care au fost comparați de către Borbély László ca fiind o ”familie a acelor oameni care cred în dezvoltarea sustenabilă a unei societăți și care fac ceva pentru a avea o societate mai sustenabilă.”

”În primul rând trebuie să fie o viziune. Dacă dorim o viață mai bună pentru noi. Ce fel de viață avem? Nu individual, trebuie să ne punem întrebarea: ce am făcut până acum și mai ales ce facem în continuare pentru a avea o viață mai durabilă, mai lungă, să fim mai sănătoși pentru că sănătatea înainte de toate e importantă”, a afirmat consilierul de stat originar din Târgu Mureș.

”Ați văzut agenda, de fapt nu va fi o dare de seamă, dar am spune ce am făcut până acum și mai ales ce putem face împreună cu dumneavoastră și unul din cele mai frumoase proverbe românești este ”Omul sfințește locul.” Cu toții putem sfinți locul, dar pentru acest lucru trebuie să fim parteneri, trebuie să învățăm unul de la celălalt”, a adăugat Borbély László.

Agenda 2030 și nevoia de consens politic

În alocuțiunea sa, Borbély László a făcut un scurt istoric despre evoluția conceptului de Dezvoltare Durabilă în România.

”De 5 ani de când coordonez acest Departament am avut ocazia să mă gândesc, deoarece ne întreabă și jurnaliștii și cei cu care ne întâlnim să spunem mai multe despre Dezvoltarea Durabilă, pentru că pare un concept foarte interesant, să aflăm mai multe, cam ce înseamnă acest concept. Și eu cred cu tărie că acest concept în primul rând înseamnă o schimbare de mentalitate. Lucruri simple, care sunt de mii de ani spuse de înțelepți. Lucruri simple, da, lucruri simple, dar care în activitatea noastră de zi de zi trebuie puțin cuantificate. Și atunci am pornit. Eu am avut un fel de background, când am fost ministru al Mediului în 2010 a fost prima mea întâlnire așa, mai oficială, cu Dezvoltarea Durabilă, când am fost președintele Comisiei de Dezvoltare Durabilă la ONU. A fost foarte onorant pentru mine. Știți ce am învățat atunci cel mai mult? Care a fost concluzia mea? 193 de țări au răbdare să se asculte reciproc cu argumente, fiecare virgulă, fiecare frază, tehnic, și până la urmă să ajungă la consens. E foarte important consensul. Câteodată încercăm să avem consens în societatea din România, cam rar din păcate. Și atunci, pornind de aici, am fost până în 2016 în Parlament, ca președinte al Comisiei de Politică Externe am înființat o Subcomisie de Dezvoltare Durabilă. În 2015, înainte de Agenda 2030 care a fost adoptată de Adunarea Generală ONU în 2015, în septembrie. Noi aveam deja în România o Subcomisie pe Dezvoltare Durabilă. Ea funcționează și acum. După aceea, am avut documentul de bază, Agenda 2030”, a sintetizat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Totodată, Borbély László a creionat și un scurt bilanț a ceea ce s-a făcut până în prezent în sfera Dezvoltării Durabile la noi în țară: ”Suntem la jumătate acum până în 2030 și am tras linie și din păcate trebuie să constatăm, să mă exprim diplomatic, că trebuia să facem mai mult, noi, cu toții. Și atunci, în 2017 am înființat acest Departament, Guvern am avut, am fost în 2016, în aprilie, din cele 171 de țări ale Uniunii Interparlamentare, prima țară care am avut o Declarație puternică pentru a implementa voința politică. Dacă n-ai voință politică, dacă nu ai Parlamentul lângă tine, e mai greu. Avem o Declarație și am utilizat această Declarație, pentru că unii veneau și întrebau unde e România. Uite, voința Parlamentului, avem Departamentul și ceea ce colegii mei o să vă detalieze, și vă spun numai câteva repere: avem o nouă Strategie a Dezvoltării Durabile în România din 2018. Nu intru în detalii, de fapt sunt 17 obiective de Dezvoltare Durabilă”.

”Înțelepții neamului”, plus Strategie

În cadrul aceleiași dezbateri, consilierul de stat a subliniat importanța aducerii la aceeași masă a unor profesioniști din domenii diverse care prin experiența lor vastă să contribuie la dezvoltarea conceptului de Dezvoltare Durabilă în România: ”Avem o Strategie, suntem a 18-a țară din Uniunea Europeană, în septembrie am finalizat Strategia pe Economie Circulară. O să avem un plan de acțiune până în septembrie anul acesta. Da, asta nu trebuie să rămână pe hârtie, pentru că dacă facem noi strategii și planuri de acțiune care rămân pe hârtie, atunci noi suntem un fel de catalizatori. A doua componentă este mediul academic. Îmi place să spun ”înțelepții neamului”, așa se spune, pe Dezvoltare Durabilă. Oameni pregătiți care nu de azi de ieri au făcut multe pe Dezvoltare Durabilă și avem un Consiliu Consultativ din 34 de oameni minunați. O să avem și o colegă, pe doamna Nagy Agnes, care a fost și membră a Consiliului de Administrație al BNR foarte mulți ani deși. Îl avem pe domnul Kolozsvari Zoltan aici, un alt membru al Consiliului Consultativ. Ne-au ajutat enorm pentru că ceea ce ține de știință, ține de materiale care te fac să înțelegi, și datorită și lor avem indicatori, 99 de indicatori. Avem o primă evaluare în 2020 și acum apare a doua evaluare, în ce stadiu ne aflăm, pentru că așa spun oamenii de afaceri în general, că dacă nu știi să măsori ceva nu există ceea ce nu poți să măsori. Da, aici trebuie să măsurăm și avem un Consiliu, o Coaliție de fapt, de Românie Sustenabilă. 120 de entități, e vorba de societate civilă, e vorba de oamenii care sunt în zona aceasta, de mediu privat. Deci avem constituită rețeaua interinstituțională.”

Centru de Excelență, până în 2024

”Ce facem în continuare?”, s-a întrebat apoi Borbély László.

”Avem un Plan de Acțiune adoptat de Guvern anul acesta și îl urmărim punct cu punct. Avem în PNRR, pentru prima oară în această zonă a Europei, înființarea unui Centru de Excelență, în 2024, pentru Dezvoltare Durabilă. Un Centru de Excelență care va face studii, analize pentru decidenți, ca să putem lua decizii în cunoștință de cauză, și va fi o componentă importantă și aici este parteneriatul pe care îl vom face în mod direct cu dumneavoastră”, a punctat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

2.000 de Experți în Dezvoltare Durabilă

Participanții la dezbatere au fost informați apoi despre înființarea unei meserii noi în România, cea de Expert în Dezvoltare Durabilă.

”Avem o nouă meserie în România, Expert în Dezvoltare Durabilă. Am parcurs toate furcile caudine administrative și după 2 ani și jumătate avem o nouă meserie în România. Primii 160 de Experți în Dezvoltare Durabilă au terminat un curs post-universitar și sunt deja, și până acum au fost partenerii noștri, pentru că am creat nuclee la fiecare minister, în 2018. Avem 3-4 oameni la nivel de experți, la nivel de director general, care ne-au ajutat până acum. Acum ei sunt Experții pe Dezvoltare Durabilă care vor fi partenerii noștri în continuare. E un cuvânt foarte important, mai ales în zona aceasta în care suntem acuma, cu rețele sociale. Dacă ai o rețea pusă la punct, dacă poți să transmiți, să primești feedback, să ai un parteneriat. Noi avem o rețea de 3.500 de oameni, care sunt oameni în general din diferite domenii. Vreau să vă spun că e minunat câte feedbackuri primim de la ei și cât putem să dialogăm cu ei, și foarte mulți dintre dumneavoastră faceți parte din această rețea. Avem ambiția din acest PNRR să avem 2.000 de Experți în Dezvoltare Durabilă până în 2026. Avem un Consorțiu din zece universități deja, dar pot fi mai multe, care s-au angajat că de anul acesta de fapt vor porni cursuri post-universitare de Expert în Dezvoltare Durabilă. Vor fi 2.000 de experți din care 1.600 vor fi din administrația publică locală, pentru că dumneavoastră sunteți cel mai aproape de cetățean, dumneavoastră trebuie să clădiți acel sistem care să vină înapoi către administrația publică centrală. Din județul Mureș de exemplu vor fi circa 40-45 de Experți în Dezvoltare Durabilă”, a conchis Borbély László.

 

Alex TOTH

Ioana MĂRGINEAN

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Șase ani de Aquapark Nymphaea Oradea

Articolul următor
Cemacon Cluj a demarat procedura de achizitie a Euro Cărămida Biharia, societate activă pe piața producătorilor de blocuri ceramice pentru construcții. Firma din județul Bihor are ca obiect de activitate fabricarea cărămizilor, țiglelor și altor produse pentru construcții, din argilă arsă.

Cemacon a pus ochii pe Euro Cărămida

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share