Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Spitalele din Banat și Transilvania primesc 1 miliard de euro pentru modernizări

Institutul Regional de Oncologie Timișoara este programat pe Calea Torontalului, pe 5,5 ha | Foto: DSP Timiș

Mai multe unități medicale de stat din regiunile Transilvania și Banat vor derula proiecte europene de peste 918 milioane de euro.

O parte consistentă din banii alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor fi direcționați către spitalele județele de urgență (SJU). Cel mai mare proiect aprobat de Guvernul României la nivel național este pentru un sediu nou al SJU Piatra Neamț, în valoare de 282 de milioane de euro.

În Banat și Transilvania vor primi sume mari Institutul Regional de Oncologie Timișoara – proiect total de 870 milioane lei, Spitalul Municipal Dr. Teodor Andrei Lugoj (construire spital) – 629 milioane, SJU Oradea (construire, dotare corp clădire destinat secțiilor de boli infecțioase, pneumologie) – 565 milioane, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant IUBCT Târgu Mureș (construire centru chirurgical cardiovascular) – 523 milioane.

Alte proiecte mari aprobate sunt la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Brașov (corp nou de clădiri) – 491 milioane lei, SJU Arad (construirea de secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică, pediatrie) – 486 milioane, SJU Bistrița (extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi) – 408 milioane.

Proiecte mai mici sunt la SJU Alba Iulia (relocarea și modernizarea activității secției de onologie, înființare compartiment cardiologie intervențională) – 233 milioane, SJU Cluj (recompartimentare clădire, extindere cu un corp nou – secția clinică neurochirurgie) – 194 milioane, Cazarma 646 Brașov (pavilion nou medicină operațională politraumă, drum acces și rețele) – 113 milioane, Cazarma 1044 Sibiu (pavilion nou – bloc chirurgical politraumă) 81 milioane.

Investiția din Mureș, cel mai mare punctaj

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din IUBCT și-a exprimat opinia asupra noii investiții. “Se realizează un proiect de generație: noul Institut al Inimii aduce la Târgu Mureș 105 milioane de euro. Devenim, astfel, obiectivul aflat pe primul loc din România în strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate, finanțat prin PNRR.

Ne-am propus să construim un Institut al Inimii nou prin construcția și dotările pe care le presupune și continuator al excelenței medicale, dovedită în atât de multe situații limită de echipa IUBCT. Visul mai multor generații de specialiști cardiovasculari a primit girul Guvernului României și al Ministerului Sănătății. Nu oricum, ci de pe locul 1, cu cel mai mare punctaj din țară dintre obiectivele din sănătate finanțate prin PNRR”, remarcă Horațiu Suciu.

“Aș vrea să traduc, realist, sentimentele care definesc starea mea din momentul aflării acestei vești istorice. Avem încă o confirmare a celor 50 de ani de excelență la Târgu Mureș în domeniul tratării bolilor cardiovasculare. Este recunoașterea muncii unui mare colectiv de profesioniști, ale căror rezultate certifică folosirea cu folos a acestei sume impresionante, care va fi investită în sănătatea oamenilor.

Mă bucur, așadar, că România intră pe drumul firesc al prețuirii performanței și promovării meritocrației. Este însă o reușită a întregii comunități mureșene și de aceea îndrăznesc să-l numesc un proiect de generație. Entuziasmul de la începutul anului 2022 a devenit o stare de spirit, aproape imposibil de anticipat acum un an.

Suntem la începutul unui drum greu, care se va finaliza în 2026, cu un nou Institut al Inimii la Târgu Mureș. Va urma creșterea performanței actului medical în domeniul bolilor cardiovasculare. Vor fi mai multe inimi îngrijite și mai multe vieți salvate. Va fi o contribuție majoră în creșterea prestigiului centrului medical și universitar târgumureșean, spre bucuria noastră, a tuturor”, afirmă specialistul mureșean.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Carnaval pe modelul din Koln la Cluj-Napoca

Articolul următor
Innovation Labs a acumulat o tradiție universitară și o amprentă națională, datorită prezenței în cinci dintre centrele universitare majore din România (București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara).

Innovation Labs a promovat echipe de tehnologie de 200 milioane €

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Citeste mai mult

Piscina de la Poarta Raiului

Deținătorul hotelului Poarta Raiului din comuna Șugag, satul Tău Bistra, județul Alba a decis să-și completeze oferta turistică…
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Piscina de la Poarta Raiului

Deținătorul hotelului Poarta Raiului din comuna Șugag, satul Tău Bistra, județul Alba a decis să-și completeze oferta turistică…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share