Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

SOS Someșul Nostru cere piste la apă și pontoane publice

Inițiativa vine din partea asociațiilor SOS Someșul Nostru), MiniMass / Someș Delivery,  CCN și Clujul Sustenabil.
Malul Someșului urmează să fie amenajat ca traseu cicloturistic pe traseul cartierul Grigorescu – Gilău | Foto: Ioan Pan

Mai multe organizații clujene propun includerea în bugetul județean de investiții la râu, lacuri și pontoane publice în amonte de Someșul Mic.

Inițiativa vine din partea asociațiilor Societatea Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru), MiniMass / Someș Delivery,  Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) și Clujul Sustenabil. Potrivit proiectului de buget al județului, din 420 de milioane de lei pentru dezvoltare 307 milioane sunt investiți în infrastructură rutieră.

„În secolul schimbărilor climatice, Consiliul Județean (CJ) trebuie să găsească un echilibru mai bun între investițiile în infrastructură rutieră și în transport sustenabil – public, velo ori pietonal. Lacurile de la munte și râul Someș sunt un culoar verde-albastru care merită amenajat minim invaziv pentru a dezvolta un turism sustenabil la Cluj.

Cum fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență PNRR nu ajung pentru investițiile velo la Cluj decât în foarte mică măsură, CJ trebuie să găsească alte resurse la bugetul pe 2023, mai ales că în momentul de față este clar dezechilibrat în favoarea traficului auto”, a spus Adrian Dohotaru, președintele SOS.

“De când s-au amenajat trasee turistice și de când s-a stopat ambarcațiunile motorizate termic, lacul Tarnița și împrejurimile au beneficiat de o explozie de turiști și practicanți de sporturi nautice ecologice. Problema principală pentru turiști la Tarnița, dar și la alte lacuri, e că nu sunt asigurate de CJ, în parteneriat cu autoritățile locale și cu administratorii publici ai lacurilor, acces public și pontoane publice de lemn pentru a încuraja relaxarea și contactul cu apa”, conform organizațiilor clujene.

Amenajări propuse pe apele Clujului de către organizațiile de mediu

Traficul auto intens descurajează bicicliștii

„Urmează să se înceapă proiectarea pentru culoarul verde-albastru al Someșului, din Grigorescu până la Gilău, la un moment dat se va realiza și practic. Utilitatea va fi mult redusă dacă nu va fi continuat în amonte, de-a lungul malului stâng geografic al Someșului Mic și salbei de lacuri de acumulare Gilău, Someșul Cald și Tarnița, să poată ajunge multitudinea de potențiali interesați care astăzi o pot face doar cu autoturismul.

Pista e extrem de atractivă din cauză că drumul județean este foarte aglomerat și îngust și traficul auto intens descurajează accesul cu bicicleta, deși ca distanță de Cluj și ca diferență de nivel ar fi o alternativă pentru foarte mulți clujeni și floreșteni”, a menționat Radu Mititean, director executiv al CCN.

Propunerile clujenilor legate de bugetul județean se pot transmite până cel târziu în data de 18 ianuarie. Cele patru organizații s-au asociat în 2023, în proiectul “Someș, culoar verde albastru”, în cadrul programului „Cu Apele Curate”.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
La redeschiderea PFTF au fost prezenți Ionel Bogdan - președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Scrioșteanu - secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Rudolf Stauder – prefectul Maramureșului.  

CFR Infrastructură redeschide Punctul Feroviar Valea Vișeului

Articolul următor
Cu siguranță anul agricol 2022 a fost problematic, chiar dificil se poate spune, și totuși hibrizii Pioneer au demonstrat că pot face față. 

Hibrizii de floarea-soarelui Pioneer, performanță și stabilitate demonstrate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share