Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Potențial uriaș în atragerea de investiții verzi. 3.500 MW potențiali din surse regenerabile până în 2026

high voltage post.High-voltage tower sky background.

În anii care urmează, investiții importante în domeniul producerii de energie electrică sunt anunțate în zona de producție din surse regenerabile. Potrivit datelor Transelectrica, capacitățile noi vor aduce în Sistemul Energetic Național alți 1.500 MW până în 2024. Stimulate de finanțările din Planul Național de Redresare și Reziliență, capacitatea instalată s-ar putea dubla.

 

Proiecția 2022-2024 privind noi capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile este 600 de MW din eolian și 900 din solar, potrivit datelor Transelectrica, care țin cont de programele de casări/ reabilitări/ grupuri noi din planul de perspectivă al RET.

Potrivit acestor date, nici în zona hidro nu sunt anunțate, momentan, investiții majore în această direcție. De altfel, Hidroelectrica a anunțat în acest an doar modernizări. Așa sunt, de exemplu, cele mai recente contracte semnate pentru ”modernizarea instalațiilor electrice aferente echipamentelor hidromecanice și instalație de acționare hidraulică aferentă Barajului deversor Gogoșu”, respectiv

lucrările de modernizare a stațiilor de 110 kV, 20 kV și 0,4 kV Bloc Tehnic CHE Tismana Subteran. Valoarea acestor contracte se cifrează la circa 35 de milioane de lei.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicații în siguranta națională. Compania exploatează un număr de 209 centrale, având o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

 

PNRR stimulează proiectele de energie curată

Planul Național de Redresare și Reziliență a reprezentat în acest an o gură de oxigen pentru stimularea investițiilor în producția de energie electrică din surse regenerabile.

Un număr de 668 de proiecte au fost depuse pe platforma pusă la dispoziție de Ministerul Energiei pentru finanțare prin PNRR, în vederea instalării de panouri fotovoltaice și centrale eoliene.

Cele 668 de proiecte depuse prin platformă vor aduce în plus în România peste 3.500 MW capacitate instalată de energie verde, atât solară, prin panouri fotovoltaice, cât și eoliană.

Companiile interesate de creșterea eficienței energetice au avut la dispoziție posibilitatea de a depune proiecte de investiții pentru montarea de panouri fotovoltaice de cel puțin 0,2 MW capacitate instalată, pentru care ar fi putut solicita până la cel mult 15 milioane de euro.

Măsura de finanțare cu sprijin din PNRR a fost anunțată de Ministerul Energiei în prima parte a acestui an, pentru ca ea să debuteze pe 31 martie. Inițial, măsura prevedea posibilitatea de depunere timp de 30 de zile, până la 30 aprilie, însă aceasta a fost prelungită de trei ori, odată cu 30 de zile, apoi cu încă două săptămâni, ca în final să mai fie prelungită cu încă o săptamână, ca răspuns la solicitările mediului de business care nu avea timpul necesar să pregătească documentația necesară.

„Utilizarea energiei din surse regenerabile are multe beneficii potențiale și viitoare, inclusiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și reducerea dependenței de piețele de combustibili fosili (în special de petrol și gaze, pe piețe precum Rusia). Creșterea surselor de energie regenerabilă poate stimula, de asemenea, ocuparea forței de muncă în UE, prin crearea de locuri de muncă în noile tehnologii “verzi”. Vedem un potențial uriaș în acest sector pentru țara noastră în anii următori, iar măsurile de sprijin precum cel inclus în Componenta C.6 – Energie este doar un pas către un viitor verde”, a precizat Roxana Mircea, managing partner REI, compania care a depus mai mult de 15% din totalul celor peste 650 de proiecte pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

Componenta C.6 Energie din PNRR a fost una dintre cele mai așteptate măsuri de sprijin pentru investiții în creșterea eficienței energetice și reducerea consumului pentru companiile cu activitate în România, cu un buget total alocat de circa 600 milioane euro, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Pentru instalarea de panouri fotovoltaice, companiile au putut solicita sprijin nerambursabil în valoare de  750.000 EUR/MW – pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv), respectiv 425.000 EUR/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

Pentru centrale eoliene, companiile interesate au putut solicita sprijin nerambursabil de 1,3 mil. EUR/MW – pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv), respectiv 650.000 EUR/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

Ajutorul maxim care s-a putut acorda pentru un proiect de investiţii nu putea depăşi 15 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiții.

Ministerul a lansat deja în consultare, pe 22 iunie, Schema de ajutor de stat și Ghidul Specific aferente Măsurii de investiții I5 – Asigurarea eficienței energetice în sectorul industrial, cu o alocare de 62 milioane euro, pentru care deja se poartă discuții avansate cu potențialii beneficiari.

„Mediul de afaceri asteaptă cu interes și alte axe de finanțare, respectiv proiectele din Fondul de Modernizare pentru energie regenerabilă adresate agriculturii, dar si altor domenii. Interesul rămâne foarte ridicat pentru soluțiile verzi, ca o alternativă la gazele și petrolul rusești, mai ales că avem aproape un conflict care se poate anunța de durată, iar sancțiunile impuse Rusiei pot crea dezechilibre majore în aprovizionarea cu energie. România are nevoie ca de aer de aceste finanțări adresate investițiilor în energie”, a conchis Roxana Mircea.

 

Investiții private în energie regenerabilă

O altă variantă de finanțare sunt investițiile private. Un număr de peste 100 companii mici și mijlocii și-au redus facturile la energie cu până la 30%, alegând să-și asigure energia necesară activității cu ajutorul soluțiilor fotovoltaice oferite de E.ON.

Sistemele fotovoltaice au puteri instalate între 17 și 258 kWp, în cadrul proiectelor E.ON fiind montate 35.722 de panouri. Împreună, acestea generează 13.860 MWh pe an și contribuie la reducerea emisiilor anuale de CO2 cu 3.000 de tone.

E.ON propune soluții la cheie, proiectate să corespundă nevoilor și profilului de consum al clienților și sprijină firmele să devină prosumatori pe parcursul întregului proces. Compania asigură evaluarea locului de consum, întocmirea proiectului tehnic, obținerea avizelor necesare, instalarea centralei fotovoltaice, precum și realizarea mentenanței sistemului și verificarea instalației electrice, după finalizarea procesului.

De exemplu, un sistem fotovoltaic cu putere instalată de 100 kWp produce minimum 110 MWh/an, ceea ce poate însemna o economie anuală la factura de energie de circa 110.000 lei. Amortizarea se face într-un termen scurt pentru o investiție în domeniul energetic, respectiv în aproximativ 4 ani.

Compania oferă partenerilor posibilitatea ca investiția să fie achitată în rate lunare pe o perioadă de până la 7 ani.

 

Eurostat: „Vedem un potențial uriaș”

România are un potențial uriaș de a atrage investiții în domeniul energiei regenerabile, iar acest lucru se va datora atât politicii stabilite de Uniunea Europeană ca până în 2050 țările membre să folosească, în cea mai mare parte, energie verde, cât și a situației de la granița cu Ucraina, unde războiul ar putea provoca mari dezechilibre în lanțul de aprovizionare cu energie.

Potrivit datelor Eurostat, energia regenerabilă a reprezentat 22,1% din totalul de energie consumată în anul 2020[1], peste așteptările UE, în timp ce ponderea vehiculelor electrice a reprezentat peste 10% din total.

Aproximativ un sfert din energia consumată în România (24,5%) provine din surse regenerabile, mai arată datele Eurostat, țara noastră situându-se pe locul 11 din cele 28 state membre, cu mult peste țări precum Polonia (16,1%) sau Ungaria (13,9%), dar și peste Bulgaria, care se situează în urma noastră în clasament, pe locul 12.

Suedia (60,1%), Finlanda (43,8%) și Letonia (42,1%) sunt țările din UE cu cea mai mare pondere a energiei regenerabile în total consum, în timp ce Islanda (83,7%) și Norvegia (77,4%) sunt țările din afara spațiului comunitar cu cea mai mare pondere a consumului energiei regenerabile la nivel european.

 

[1] https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Renewable_energy_statistics

Sursa foto: depositphotos.com

Articol publicat în ediția cu nr. 111 a revistei Transilvania Business   

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
După ani de așteptări, drumul de acces la Păstrăvăria Tusa a fost reabilitat, potrivit Magazin Sălăjean. Aflată în proprietatea Regiei Naționale a Pădurilor, Păstrăvăria de la Tusa a intrat deja într-un program investițional derulat de către Direcția Silvică Sălaj.

Romsilva a modernizat drumul spre Păstrăvăria Tusa

Articolul următor

Noul sediu MAVI, epitomul dezvoltării companiei în 30 de ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share