Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centrul de cercetare a cancerului din Cluj va costa 5,6 milioane €

Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca (IOCN) a obținut o finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR),

La Cluj-Napoca va apărea Centrul Național de Competență în Domeniul Cancerului (CNCC), proiect coordonat de deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, profesor universitar și medic primar.

Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca (IOCN) a obținut o finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru crearea, operaționalizarea și dezvoltarea CNCC, potrivit Reporter Medical. Partenerii săi sunt Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Victor Babeș, Universitatea Politehnică – București, UMF Grigore T. Popa – Iași.

În proiectul IOCN sunt angrenate și șase companii private specializate în servicii medicale și IT: Centrul de Oncologie Sf. Nectarie, Kol Medical Media, Oncohelp Tm, Oncomed, Netvibes, Medlife. Centrul are ca obiectiv dezvoltarea și aplicarea abordărilor de ultimă generație pentru îmbunătățirea managementului pacienților (screening, diagnostic, prognostic, tratament, îngrijire paliativă în conformitate cu ghidurile UE).

Vor fi dezvoltate programe integrate bazate pe progresele recente în medicina personalizată, telemedicină, caracterizarea tumorii moleculare, sisteme de imagistică și inteligență artificială prin cercetare integrativă.

Proiectul își propune dezvoltarea și implementarea conceptului de Tumor Board Molecular și de medicină personalizată în procesul de îngrijire a pacienților oncologici. Se urmărește dezvoltarea resurselor umane și transferul de know-how către alte grupuri de cercetare implicate în cercetarea cancerului în rețeaua CNCC și dincolo de aceasta.

„Luptăm pentru binele pacientului și concepem un model sănătos pe care dorim să îl diseminăm la nivel național pornind de la cele cinci direcții de cercetare care urmăresc pilonii Planului Național de Combatere a Cancerului (PNCC): depistare precoce, profilaxie, diagnostic, tratament și paliație și, sigur, registrele de cancer fără de care nu putem să vorbim despre rezultate în oncologie.

Arătăm faptul că putem conlucra instituții publice mari, entități academice importante, cu mediul privat, pentru că nu suntem în opoziție, așa este scris și proiectul. Ideea este tocmai de a putea disemina know-how, astfel încât pacienții noștri, oriunde s-ar adresa, să primească aceeași calitate a îngrijirii”, a explicat Achimaș-Cadariu (foto).

„Cum am fi scris acest proiect dacă nu exista PNCC, poate sub forma unei povești frumoase? Atât timp cât PNCC e lege, acest proiect reprezintă vârful său de lance. O facem pentru noi, pentru pacienții români, iar modelul este cel european. Nu facem altceva decât să replicăm ce au făcut țările din Vestul Europei în toți anii de după război.

Tot timpul spunem că dorim o medicină ca dincolo. Nu putem să o teleportăm, trebuie să o construim. Apartenența noastră la spațiul european ne ajută, prin modelul care există, prin know-how-ul pe care îl primim și prin banii din PNRR. Construcțiile sănătoase apar datorită oamenilor care știu ce fac. Atât timp cât există o reprezentativitate și o acoperire la nivel național, rezultatele vor veni mai bine”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Ne-am despărțit de moto-drezina cu motor de Trabant cu care am crescut în ultimii 10 ani.

Drezină cu motor de Trabant, folosită în proiectul Mocănița Transilvaniei

Articolul următor
Cele mai multe posturi de electrician disponibile la Distribuție Energie Electrică România (DEER) sunt în județele Bihor, Cluj, Mureș, Brașov, Cluj, dar și în Harghita, Covasna, Bistrița-Năsăud.

DEER va angaja zeci de electricieni în Ardeal

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share