Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Aeroportul Maramureș pregătește proiecte de 50 de milioane de euro

Exercițiu de alarmare efectuat pe aerogara de lângă Baia Mare | Foto: Ștefan Bodrog

Destinațiile noi sau reluate de pe aerogara de lângă Baia Mare vor fi, în acest an, Munchen, Roma și Londra.

Aceste destinații vor fi adăugate la portofoliul zborurilor de pe Aeroportul Maramureș (AIM). De asemenea, AirConnect a anunțat operarea rutei Baia Mare – București din martie 2023. Destinațiile charter ale anului vor fi Antalya, cu patru zboruri săptămânale, Creta și Hurghada, cu un zbor.

“În continuarea trendului și cu ajutorul noilor destinații, preconizăm o creștere cu peste 30% a numărului de pasageri care vor utiliza AIM ca punct de plecare sau tranzit în 2023”, a precizat Ionuț Caraba, development manager al AIM.

Trafic în urcare, chiar în pandemie

Raportul de activitate a AIM relevă că 2022 reprezintă anul cu cel mai mare număr de pasageri înregistrat în istoria acestuia: 76.000 de pasageri. “Traficul de pe aeroport a evoluat pozitiv din 2018, ca o continuare a trendului după redeschiderea aeroportului, chiar în perioade în care industria de profil a suferit pierderi mari cauzate de pandemie.

Pe lângă compania națională TAROM care a operat zboruri regulate dinspre București la Baia Mare cu o frecvență de cinci curse săptămânale, respectiv 6 pe săptămână din octombrie, HiSky a zburat spre Paris-Beauvais cu o frecvență de doua zboruri săptămânale.

Zborurile către și dinspre Paris au un program ideal, joi și duminică, pentru facilitarea vizitelor de tip City Break și pentru vizitarea rudelor și prietenilor. Pe pagina oficială a HiSky s-a pus în vânzare, pentru perioada de vară 2023, și o a treia frecvență pe săptămână, marți”, consideră managementul AIM.

Exproprieri efectuate pe 7,7 ha

Conducerea AIM a prezentat două proiecte majore pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare: “Extindere și modernizare terminal de pasageri” și “Creșterea gradului de siguranță și securitate prin achiziționarea de echipamente specifice”, aprobate în noiembrie 2022.

“Prin atragerea a peste 50 de milioane de euro din fonduri nerambursabile, AIM continuă procesul de dezvoltare, având ca obiectiv îndeplinirea celor mai înalte standarde de calitate și viteză de procesare, elemente necesare pentru o dezvoltare sustenabilă. Companiile aeriene și pasagerii vor beneficia de cele mai bune condiții pentru ca AIM să fie o poartă de intrare în Maramureș, element cheie in dezvoltarea județului, atât economic cât și turistic.

A fost expropriată o suprafață de 7,7 ha pe care va fi amenajată și o parcare pentru autoturisme (450 locuri), o zonă de parcare microbuze (10 locuri), o zonă de parcare autocare (8 locuri), o zonă parcare VIP și business, o zonă pentru staționarea taxiurilor și o zonă pentru pentru transportul public în comun.

Județul Maramureș este o zonă de dezvoltare turistică în creștere, AIM reprezentând un factor cheie în îndeplinirea acestui obiectiv, de dezvoltare turistică a regiunii. Prin proiectele de dezvoltare deja realizate și datorită celor în curs de dezvoltare, AIM îndeplinește condițiile necesare de operare de nivelul mediu curier, satisfăcând nevoile companiilor aeriene și oferind pasagerilor o experiență cât mai plăcută în Maramureș”, conform raportului.

Obiectivele AIM pe 2023

  • Introducere noi destinații externe (Roma, Munchen), reluarea cursei de Londra
  • Achiziționare echipamente de securitate și utilaje pentru creșterea siguranței pasagerilor (proiect pe fonduri europene – POIM)
  • Construire nouă remiză PSI, refacerea și amenajarea drumului perimetral al aeroportului (proiect pe fonduri europene – POIM)
  • Terminal nou de pasageri: finalizare procedură de licitație, demarare proiectare și execuție
  • Amenajare acces pistă și zonă control
  • Accesare fonduri europene pentru panouri fotovoltaice – reducerea costurilor de întreținere
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Platforma clujeană de investiții în bunuri digitale Tradesilvania.com a încheiat un parteneriat cu soluția de plată Un-Doi Centru de Plăți (UDCP), devenind astfel cea mai mare platformă crypto din țara noastră.

Alianță Tradesilvania – Un-Doi Centru de Plăți

Articolul următor

Supercom și-a prezentat flota de Cluj. Are monopol în gestionarea deșeurilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share