Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bihorul va avea cei mai mulți kilometri de piste de biciclete construite pe diguri

Depus în luna decembrie, proiectul ambițios de reabilitare a digurilor și de creare a infrastructurii pentru trasee cicloturistice în bazinul hidrografic Crișuri a primit finanțare miercuri, 25 ianuarie 2023, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)/Componenta C11- Turism și cultură.

Contractul de finanțare a fost semnat între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) și vizează realizarea a 426,09 km de trasee cicloturistice pe digurile cursurilor de apă din țară care vor străbate următoarele județe: Bihor (180,20 km), Timiș (108,37 km), Harghita (45,05 km), Mureș (34 km), Arad (29,08 km), Dolj (25,30 km) și Satu Mare (4,09 km).

„Proiectul echipei noastre, nu doar că încurajează utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ ci, reușește să deschidă comunității zone care, până în prezent, erau aproape inaccesibile în perioadele ploioase. Pistele de biciclete vor fi proiectate și construite fără a afecta funcționalitatea lucrărilor hidrotehnice asigurând în continuare accesul echipelor noastre în situații de viituri sau pur și simplu pentru întreținerea digurilor”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

Piste pe diguri

Reamintim faptul că, în spațiul hidrografic Crișuri, aceste piste de biciclete vor avea în total 191 de kilometri și se vor construi pe digurile de pe: Canalul Colector, Crișul Negru, Crișul Repede, Barcău și Ier. Noile trasee cicloturistice vor contribui inclusiv la conectivitatea localităților din zona de frontieră cum ar fi Oradea, Maghita și Salonta de pe teritoriul României cu localități precum Sarkad, Berettyóújfalu și Gyula de pe teritoriul Ungariei.

„Până acum au fost intabulate toate digurile care vor beneficia de investiții și ne aflăm în faza de realizare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Licitațiile pentru lucrări vor fi lansate în a doua parte a anului”, a subliniat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Autoritățile au în vedere și dezvoltarea unei platforme naționale, numită eVelo, și a unei aplicații digitale pentru telefoane inteligente, prin care vor fi oferite informații tematice despre cicloturism.

„Traseele de cicloturism vor permite României să participe și să contribuie la reconfigurarea rețelei europene de trasee EuroVelo și a diverselor trasee cicloturistice internaționale.” a precizat Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

Valoarea totală a proiectului depus de ABA Crișuri este de 18.7 mil euro, iar la nivel national valoare este de 41,4 milioane de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Studiul de fezabilitate a autostrăzii Timișoara – Belgrad s-a scumpit, iar realizarea documentației va dura mai mult

Articolul următor
Poți „cutreiera” Calea Lactee, poți merge în misiuni intergalactice și poți cunoaște noi planete și constelații.

Proiecții inedite despre Univers la Planetariul din Iulius Mall Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share