Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Platformă de Culture Media la Cluj. “Va fi cea mai mare bibliotecă din lume”

Proiectul T@Book a fost lansat, la complexul ABC Incubator, din Cluj-Napoca de către fondatorii Ștefan Vâju, Florentin Bota, Levente Szakacs.
Proiectul de fuziune între cultură și IT a pornit de la Cluj, dar țintește piața anglo-saxonă | Foto: Sebastian Luca, ABC Incubator

Trei antreprenori clujeni și-au propus să creeze o bibliotecă media cu 100 de milioane de utilizatori și 1 miliard de cărți incluse.

Proiectul T@Book a fost lansat, la complexul ABC Incubator, din Cluj-Napoca, de către fondatorii Ștefan Vâju, Florentin Bota și Levente Szakacs. Platforma își propune să genereze o comunitate digitală, unde pasionații de citit pot să împărtășească experiențe trăite prin lectură. Ei au posibilitatea să afle informații despre alte volume pe care ar putea să le citească, să vândă sau să împrumute cărți altor utilizatori.

Utilizatorii își creează un cont care le permite indexarea cărților și vizualizarea copertelor. Alte funcțiuni sunt podcast-uri și păreri ale cititorilor despre cărți. Aplicația se află în faza de testare. T@Book îmbină, astfel, partea digitală cu cartea tipărită. Fondatorii își propun ca, în doi ani, librăria virtuală să cumuleze 1 miliard de cărți adăugate, devenind cea mai mare din lume.

În luptă cu Amazon și Google

“Discuțiile la proiect au început acum un an și jumătate. Între timp ne apropiem de 1.000 de cărți incluse în aplicație. Fiecare utilizator își adaugă biblioteca personală în aplicație, își scanează singur cărțile. Tot aici putem să împrumutăm sau să cumpărăm cărți. Vrem să ajungem la 100 de milioane de utilizatori și 1 miliard de cărți.

Dacă luăm 10 cărți de persoană, la 100 de milioane de utilizatori vom ajunge la această țintă, care într-adevăr va fi cea mai mare bibliotecă din lume. Momentan, Biblioteca Congresului SUA are 150 de milioane de cărți, ceea ce este foarte mult. Amazon, Google sunt la în jur de 150 de milioane de cărți unice printate.

Vrem să reinventăm social media, să facem o platformă de Culture Media. Să nu mai dăm mereu scroll-ul acela nebunesc pe telefon sau să ne uităm ore întregi la Netflix, timp de un weekend întreg, iar după aceea să simțim că ne duduie capul. Toate acestea sunt de fapt consum de energie. Procesul în care ne aflăm acum, la T@Book, este că adăugăm cărți manual, pe baza unei aplicații ce recunoaște automat cartea.

E un proces care durează 1-2 minute, dar presupune să faci poze, să măsori cartea, să o denumești. În schimb, e o experiență extraordinară: îți aduce aminte de cărți pe care le-ai cumpărat dar nu le-ai citit, de experiențele avute pe vremea pe când ai citit o carte. Aici vezi cărțile prietenilor, ce au citit ei pe parcursul vieții. Vrem să reinventăm social media, să creăm o alternativă, sperăm una educativă, cu un plus de energie”, a sintetizat Florentin Bota, Chief Technology Officer al T@Book.

Ținta principală: SUA. România, piață colaterală

Inițiatorii platformei au demarat și o competiție internațională, T@Book Challenge, prin intermediul căreia participanții vor putea să își exprime creativitatea. Ei vor putea să creeze, doar pe baza unor imagini, eseuri de 1.000 de cuvinte, iar astfel să poată câștiga un loc într-un volum de colecție care va fi publicat în cursul acestui an.

“Una dintre rezoluțiile noului an este să ai cât mai multe cărți citite. Observăm, însă, că pe parcurs devenim mai apatici, deci perioada aceasta din an e cea mai bună pentru lansarea aplicației. “O imagine valorează cât 1.000 de cuvinte” este o expresie folosită foarte frecvent acum în rețelele sociale, însă mai mult în scop comercial, de marketing.

T@Book este o invitație, o provocare pentru toți cei care citesc, dar mai ales care scriu. Avem un portofoliu de 11 imagini pe platforma T@Book. Fiecare participant își alege una și lucrează pe un eseu, care se încarcă pe platformă, se trimite către noi și va fi evaluat de către un juriu. Vom ajunge, în această etapă, la 2 milioane de utilizatori și la 6.000 de aplicații evaluate.

Cum este o platformă dedicată utilizatorilor din toată lumea, vrem să ajungem cu ea în SUA, Marea Britanie, alături de România. Piața din țara noastră a fost inclusă mai mult dintr-o perspectivă personală, de a demonstra că oamenii care intră pe rețelele sociale într-adevăr citesc.

Vom avea 11 eseuri premiate. Împreună cu cele de pe locul secund, ele vor fi publicate într-un volum care va fi vândut la Festivalul Internațional de Carte Transilvania. Sumele obținute vor merge într-un proiect pur educațional care are impact clar asupra elevilor, tinerilor, oamenilor”, a menționat Ștefan Vâju, CEO al T@Book.

“Cluj-Napoca nu este doar despre IT”

“În ultimul deceniu urbea noastră și-a câștigat statutul de ghid în societatea românească prin ștachetele ridicate, așteptările create intrinsec, dar mai ales prin eforturile și ambiția individuală sau de grup ale mediului de business. Clujul nu este doar despre tehnologia informației (IT), pentru că multe pornesc de la Cluj.

Printre aceste starturi este și T@Book, unul dintre cele mai ambițioase proiecte educaționale care se vrea a fi prima platformă cultural media, unde toți cei care fug de pe platformele social media găsesc locul potrivit pentru un dialog articulat și relevant necesar dezvoltării personale, profesionale și a comunităților din care fac parte”, au rezumat organizatorii.

Ștefan Vâju este director de la CEO Clubs International și fondator al centrului educațional Integrio Kids. Florentin Bota e doctor în informatică și are experiență în dezvoltarea de software, cercetare și management. Levente Szakacs, al treilea cofondator, este asociat în cadrul companiei Pergamon RD, fiind specializat în sectorul tipografic, cu accent pe producția de cărți.

Fotografii cu lucrări pe platformă sunt Mihai Plătică, Giuseppe Giglio, Sebastian Luca, Sergiu Mazerschi, Ștefan Vâju Jr, Denisa Curta, iar din juriu fac parte Victor Miron, Nicolina Halgaș, Mihai Dăncilă, Doru Șupeală, Bianca Tămaș. Ca parteneri ai competiției figurează companii ca Arobs, Rombat, Electroglobal, Alfa Software, Iulius Mall, Simacek, Rebeldot, Vitraq sau Consilo Web.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Atmosferă faină la Târg în Seră la Vultureni. Este printre primele târguri de producător organizate anul acesta.

Cum a fost la târgul în seră de la Vultureni

Articolul următor

S-a străpuns tunelul Bătuța din proiectul modernizării căii ferate Arad - Simeria

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share