Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Mai mult de 80 la sută din bugetul local Borsec e alocat investițiilor

A fost elaborat proiectul de buget pentru anul 2023, acesta fiind prezentat recent în cadrul unei dezbateri publice. Primăria Orașului Borsec are în acest an un buget de 45,4 de milioane de lei, din care aproape 84% vor fi cheltuiți pentru investiții. Valoarea ridicată a proiectelor UE reprezintă o nouă provocare pentru oraș, deoarece asigurarea surselor proprii necesare este departe de a fi o treabă ușoară.

După cum a declarat primarul Mik József, veniturile bugetului din acest an sunt de 45,4 de milioane de lei, cu 23 milioane de lei mai mult decât bugetul planificat pentru începutul anului 2022. Din acest buget, nu mai puțin de 30 de milioane de lei reprezintă valoarea finanțată din proiecte europene. Edilul a precizat că 5,88% din venituri sunt alocate cheltuielilor de personal, 6,20% pentru cheltuieli de întreținere și funcționare, 3,06% pentru rambursarea împrumutului de stat contractat în anul 2016, pe o perioadă de 10 ani, pentru construcția centrului balnear, iar 0,80% pentru cultură, sport și susținerea cultelor religioase. Restul, adică 84% din bugetul total, este alocat pentru investiții.

Investiții multe, contribuție proprie mai mare

La fel ca în anii precedenți, există o listă lungă de investiții în derulare sau care urmează să înceapă în acest an. De exemplu, este în grafic renovarea completă a clădirii Liceului Tehnologic Zimmethausen, ca parte a proiectului de dezvoltare integrată în valoare de 39 de milioane de lei prin Programul Operațional Regional (POR), fiind programat să fie finalizat până la începutul anului școlar următor.

Tot în cadrul aceluiași proiect de mare anvergură va fi reabilitată Casa de Cultură din Borsecul de Sus. Această lucrare este în faza de planificare, urmând ca antreprenorul să prezinte planurile de execuție în zilele următoare, astfel că lucrările în acest caz ar putea începe încă din primăvară. Proiectul POR mai conține construirea de locuințe sociale, în acest caz mai trebuie obținută doar un aviz pentru intervenție asupra monumentelor istorice. Și în acest caz lucrările ar putea începe în primăvară.

Mik József a precizat faptul că au existat probleme cu implementarea uneia dintre cele mai spectaculoase părți ale proiectului POR. După cum am relatat de mai multe ori, 4 kilometri de drum și 22.000 de metri pătrați de spații publice urmează a fi renovate dintr-un buget de aproximativ 14 milioane de lei. „Din păcate, în acest caz, contractul a trebuit să fie reziliat. Antreprenorul nu a respectat nici unul dintre termene, nu a întocmit nici măcar planurile de execuție. Pentru această lucrare va trebui lansată o nouă procedură de achiziție publică. Sperăm să trecem cât mai repede peste această etapă.”

O poveste de succes este implementarea unui sistem de încălzire pe biomasă pentru clădirile publice, ca parte a unui proiect UE.  În acest caz antreprenorul poate să termină lucrările în câteva zile, urmând ca în perioada următoare sistemul să fie testat. Această investiție ilustrează povara pe care o reprezintă pentru autoritățile locale asigurarea unei coplăți în climatul economic actual. Valoarea inițială a proiectului a fost de 670 mii de lei, din care 607 mii de lei a reprezentat fonduri nerambursabile, iar restul de 63 mii de lei a fost contribuția proprie al orașului. În comparație, pe măsură ce lucrările se apropiau de final, valoarea cofinanțării aproape s-a triplat, ajungând la 1,68 milioane de lei.

Există și alte priorități

În afară de cele enumerate mai sus, primăria are în vedere și alte priorități. De exemplu, renovarea bazei sportive de pe strada Stadionului ar putea începe în prima jumătate a anului. În luna martie a anului trecut, Ministerul Dezvoltării a aprobat o finanțare nerambursabilă de 18 milioane de lei pentru renovarea completă a unității. Fondul Național de Investiții (CNI) este responsabil pentru această investiție, iar planurile vor fi gata în curând, astfel încât o să poată începe și construcția propriu-zisă. Și dacă tot vorbim de investiții legate de sport, în curând se va finaliza și renovarea sălii de sport din localitate.

În primul trimestru al anului vom finaliza renovarea iluminatului public. Prin această investiție primăria va economisi peste 80 % din energia utilizată pentru iluminatul stradal. S-au  achiziționat 680 de corpuri noi de iluminat tip LED pentru a le înlocui pe cele vechi de pe stâlpii existenți. Noile corpuri de iluminat au o putere cuprinsă între 22 kw și 70 kw și un consum anual de energie de 19077 kw, ceea ce reprezintă cu 86% mai puțin decât consumul anual al sistemului vechi. Funcționarea eficientă va fi, de asemenea, susținută de un sistem modern de control de la distanță. Valoarea totală a proiectului finanțată de către Ministerul Mediului, este de 1,034 milioane de lei, din care aproape 500.000 de lei este finanțarea nerambursabilă, diferența urmând să fie acoperită din bugetul local.

Anul trecut, am depus o cerere de 7,9 milioane de lei pentru reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în cadrul programului guvernamental de dezvoltare Anghel Saligny. În acest caz ne concentrăm asupra zonelor în care aceste reabilitări nu au mai fost făcute până acum. Ne referim aici, printre altele, la străzile Gheorghe Doja, Topliței, sau zona Poiana Mare. În acest sens studiul de fezabilitate a fost finalizat, proiectul tehnic de execuție este aproape finalizat și putem începe lucrările în acest an.

Este o prioritate și extinderea rețelei electrice în zona unde s-au acordat terenuri pentru locuințele tinerilor. Bugetul acestei investiții este de aproximativ 2,4 milioane lei, jumătate din bani fiind asigurați de primărie, dar ritmul lucrărilor va depinde exclusiv de Electrica SRL.

Edilul a subliniat faptul că în cursul acestui an urmează să ne concentrăm și pe dezvoltarea infrastructurii în Borsecul de Jos. S-a vorbit de mai multe ori despre reînnoirea trotuarelor de-a lungul străzilor Gheorghe Doja și Topliței, precum și a spațiilor comune dintre blocuri. În acest an au fost alocați și bani în acest scop, pentru moment fiind disponibili 300.000 de lei.

Anul trecut, am reușit să concesionăm de la Compania Națională a Apelor Minerale (SNAM), pe o perioadă de 15 ani, clădirile surselor de apă minerală cu numărul 3,5,6,10,11. Anul acesta vom începe să elaborăm proiectele tehnice, pentru care s-au alocat 50 de mii de lei. Scopul principal este reabilitarea acestor clădiri.

În primele săptămâni ale anului am semnat contracte pentru alte trei proiecte finanțate de Ministerul Dezvoltării prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare totală de 17,48 milioane de lei: construcția de locuințe de serviciu pentru cadrele medicale și din învățământ, achiziționarea de autobuze electrice și actualizarea PUG-ului în format GIS.

Împrumutul este singura soluție?

„Nu este deloc ușor să elaborezi un buget sustenabil în acest climat economic”- a declarat Mik József. În opinia primarului, în această perioadă există numeroase oportunități pentru autoritățile locale de a accesa proiecte de finanțare. Problema este că, în multe cazuri, contribuțiile proprii reprezintă o povară uriașă. „În cazul nostru, în acest an avem la dispoziție 8 milioane de lei pentru cofinanțări, această sumă fiind jumătate din necesar. Dacă toate investițiile vor trebui făcute în acest an, vom avea o sarcină extrem de dificilă. S-a vorbit despre preluarea de către guvern a unei părți din această povară, dar până acum nu există nimic concret. În schimb, guvernul încurajează autoritățile locale să se împrumute, ceea ce este, să recunoaștem, un joc periculos.” Edilul a subliniat faptul că se va încerca programarea lucrărilor de investiții în așa fel, încât plata contribuțiilor proprii să poate fi acoperită din buget fără împrumuturi.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Platformei integrate TestingSchool, înființată de Andrei Ghinescu și Andrei Conțan, susţinută de RTC (cea mai importantă comunitate în domeniu din ţară) i s-a alăturat Mihai Oprean.

"Uzina" de testeri software de la Cluj. “Este o abilitate, nu un job”

Articolul următor

Atos România are un nou Country Manager. Diana Sipos preia operațiunile companiei pe plan local

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share