Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

László Borbély: „Există dorință la toate nivelurile de decizie și la toate segmentele societății pentru a avea un viitor sustenabil”

În 2017, la 2 ani de la adoptarea, la New York, a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, a fost creat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă în cadrul Guvernului României, structură condusă de László Borbély. Astăzi, România este recunoscută ca hub regional în ceea ce privește implementarea Agendei 2030.

László Borbély susține că România a fost printre primele țări care a revizuit Strategia națională pentru dezvoltare durabilă și a adaptat-o la noul cadru internațional prin includerea perspectivei celor 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă.

Dezvoltarea durabilă este însă un domeniu complex și e nevoie de perseverență și mult efort pentru a pune lucrurile pe traiectoria pe care și-o dorește Departamentul. Important este că există dorință la toate nivelurile de decizie și la toate segmentele societății pentru a avea un viitor sustenabil, cel puțin la nivel de principiu, ne asigură Borbély.

„Astfel, după adoptarea Agendei 2030 în anul 2018 am demarat realizarea cadrului instituțional. Avem în momentul de față un cadru instituțional coerent și funcțional: Comitetul Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă, Consiliul Consultativ, Nuclee de dezvoltare durabilă în toate instituțiile publice centrale, un parteneriat puternic cu societatea civilă și mediul de business prin Coaliția pentru România Sustenabilă (125 de organizații cu peste 70.000 de angajați în echipele lor). Mai mult, avem o listă de 100 de indicatori naționali de dezvoltare durabilă pe care am stabilit-o prin colaborare cu Institutul Național de Statistică, ministerele și alte instituții care furnizează date. Dar cel mai important este că sistemul de monitorizare al indicatorilor este funcțional și vom putea urmări evoluția datelor în următorii ani astfel încât să luăm cele mai bune și eficiente decizii bazate pe cifre reale”, susține László Borbély.

Recent, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a demarat organizarea unui șir de evenimente de informare privind activitatea instituției. La Cluj-Napoca a fost organizată prima conferință privind stadiul implementării Strategiei naționale de dezvoltare durabilă 2030, la eveniment participând aproximativ 90 de reprezentanți din toate județele din regiunea Nord-Vest care activează în administrația publică locală, mediul de afaceri, societatea civilă, universități și institute de cercetare, organizații de tineret.

„Toată concepția cu care am pornit la drum în urmă cu 5 ani ne-a adus astăzi într-un punct avansat privind implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Suntem recunoscuți de organizații internaționale ca lideri regionali pe acest domeniu pentru structura inter-instituțională pe care am creat-o și pentru promovarea principiilor sustenabilității. Avem în același timp și responsabilități foarte mari, iar în perioada următoare este crucială implicarea chiar și mai activă a nivelului regional și local. De aceea, cele trei componente pe care le vom dezvolta prin PNRR vor fi instrumente de asistență pentru decidenții locali. Mă refer aici la formarea a 2.000 de experți în dezvoltare durabilă, crearea de centre de excelență pentru know-how și inovare pe dezvoltare durabilă, cât și realizarea unui one-stop-shop cu toate datele și statisicile relevante”, a declarat László Borbély.

 

Expert în dezvoltare durabilă

Odată cu promovarea conceptului de dezvoltare durabilă a devenit cunoscută și o nouă profesie în România – expert în dezvoltare durabilă. În acest an o primă promoție a obținut diplomele, iar până în 2026 Departamentul de Dezvoltare Durabilă își propune să formeze 2.000 astfel de experți. „Toți experții din această primă promoție sunt angajați în instituții ale administrației publice centrale. Deci cel mai probabil vor activa în continuare la același loc de muncă. Noi nu ne-am dorit să creăm noi funcții în administrația publică, ci să le oferim celor care activează perspectiva dezvoltării durabile astfel încât în activitatea zilnică pe care o desfășoară să integreze aceste principii. Marea majoritate a celor 2.000 de experți formați până în 2026 vor fi de la nivelul administrației publice locale. Cu asemenea promotori ai dezvoltării durabile la toate nivelurile de decizie sunt convins că vom reuși să facem un pas decisiv în direcția schimbării de mentalitate”.

Autoritatea Națională pentru Calificări a decis în 25.02.2021 aprobarea standardului ocupațional „expert dezvoltare durabilă”, elaborat în cadrul proiectului „România durabilă”.

 

Centre de excelență

O altă țintă asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României este crearea Centrului de excelență. În luna septembrie a fost încheiat un acord strategic pentru activitatea Departamentului condus de László Borbély – Guvernul României a aprobat acordul de parteneriat dintre Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în vederea obținerii de asistență tehnică și expertiză de specialitate oferită de către OCDE. „Expertiza furnizată de cel mai înalt for în materie de cooperare economică la nivel mondial va fi utilizată pentru înființarea și operaționalizarea Centrului de excelență pentru administrația publică în domeniul dezvoltării durabile”.

În perioada 2014-2019, serviciile de tip e-guvernare din România au înregistrat o creștere ponderată de la 22,8% (în 2014) până la 38,6% (în 2019). Pentru a atinge un nivel al serviciilor conform cu arhitectura europeană de interoperabilitate, trebuie completate lacunele care împiedică realizarea unor servicii „digitale”, dar și atingerea obiectivului de digitalizare a statului român în proporție de 100% până în 2030, conform „Busolei Digitale”, așa cum este numită strategia Uniunii Europene în domeniul digitalizării. Digitalizarea administrației de stat, precum și alfabetizarea digitală a persoanelor din administrație sunt procese la care Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă lucrează intens. În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost propuse două reforme în domeniul administrației publice locale:

  • Dezvoltarea unui centru de excelență în domeniul dezvoltării durabile;
  • One-stop-shop Romania 2030 – Centru virtual de resurse pe modelul ghișeu unic, pentru „localizarea” obiectivelor de dezvoltare durabilă.

„Astfel, ne propunem să creștem eficacitatea administrației publice prin transparentizare și monitorizarea consecvenței prin care se aplică obiectivele de dezvoltare durabilă”.

 

Ghișeul unic One-stop-shop Romania 2030

Este vorba despre al doilea scop în ceea ce privește digitalizarea și urmărește implementarea unui sistem coerent de stabilire și gestionare a bugetelor pe termen mediu în mod coerent cu prioritățile guvernamentale în materie de dezvoltare durabilă. „Pe lângă efectul de creștere a rezilienței și a productivității, această tranziție digitală va contribui semnificativ la transformarea durabilă a economiei”.

„Prin Programul Național de Redresare și Reziliență avem obiectivul de a realiza un ghișeu unic, one-stop-shop cum este recunoscut conceptul, care să integreze datele măsurate pe regiuni de dezvoltare și să includă documente de politică publică și exemple de inițiative puse în practică pentru atingerea țintelor”, a explicat László Borbély.

 

Codul Sustenabilității

Potrivit Departamentului de Dezvoltare Durabilă, Codul Român al Sustenabilității reprezintă unul dintre cele mai importante și ambițioase proiecte pe care le implementează instituția în momentul de față și stârnește interes pe măsură din zona mediului de business. Acesta este în proces de elaborare și urmărește modelul german. Codul se adresează entităților care au obligația de a transmite rapoarte non-financiare/rapoarte de sustenabilitate, dar și celor care doresc să raporteze în mod voluntar.

Platforma virtuală a Codului va sprijini utilizatorii care caută cele mai bune practici în domeniul sustenabilității și pe cei care iau decizii comerciale pe baza importanței pe care o entitate o acordă acestui subiect.

„Vom avea o nouă directivă europeană care va reglementa și mai bine raportarea nefinanciară, așa că trebuie să sprijinim companiile să se pregătească pentru noua realitate. Deja am făcut publică și platforma online unde sunt disponibile criteriile de raportare pe care noi le propunem. Acolo se va putea face raportarea și vor putea fi consultate rapoartele de sustenabilitate de către toți cei interesați. Încercăm nu doar să fim conectați și chiar să facem câțiva pași înainte”.

 

Agregator de date

În drumul nostru spre un viitor durabil și sustenabil avem nevoie de date fiabile pentru a înțelege și a urmări în mod eficient progresele implementării celor 17 obiective de dezvoltare durabilă.

Pentru că deciziile importante trebuie fundamentate riguros, pe bază de statistici de înaltă calitate, a fost construită și implementată o bază de date online ce integrează date statistice specifice dezvoltării durabile, atât obiective, cât și subiective.

Agregatorul de date statistice multi-disciplinare are dublu rol: de suport în procesul decizional la nivelul administrației publice centrale (inclusiv prin poziționare anticipativă, proiectivă și previzionare a evoluțiilor socioeconomice viitoare) și de monitorizare a implementării Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României și a Agendei 2030.

„Numai valorificând datele din punct de vedere tehnic și metodologic vom reuși să asigurăm coerență și obiectivitate în actul guvernamental, să optimizăm cooperarea între instituțiile publice centrale, dar și să intensificăm profesionalizarea competențelor centrate pe planificare strategică și dezvoltare durabilă la nivelul administrației publice centrale din România”.

Datele, graficele și informațiile disponibile pe acest site pot fi utilizate de către toate persoanele interesate.

(C.M., coordonator Ion SURDU)

Denumire proiect: Tineri debutanți în jurnalism – Dezvoltare durabilă

Organizator: Asociația Culturală a Festivalurilor și Conferințelor din Transilvania

Partener: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

The world’s major cities and regions to make case for global investment opportunities at MIPIM 2023

Articolul următor

„Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă”. FĂRĂ SĂRĂCIE și FOAMETE ”ZERO”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share