Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Circuitul anotimpurilor”, reluat în Țara Silvaniei

“În excursia din prima zi de sâmbătă a lui Mărțișor, 4 martie, îndreptăm busola spre nordul Țării Silvaniei. Mergem spre Dealurile Sălajului, pe traseul Zalău – Nadiș – Cehu Silvaniei – Sălățig – Mineu și retur, un traseu cu durata de opt ore”, potrivit CNIPT.

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău va organiza, luna viitoare, prima excursie din cadrul “Circuitului anotimpurilor”.

“În excursia din prima zi de sâmbătă a lui Mărțișor, 4 martie, îndreptăm busola spre nordul Țării Silvaniei: mergem spre Dealurile Sălajului, pe traseul Zalău – Nadiș – Cehu Silvaniei – Sălățig – Mineu și retur, un traseu cu durata de opt ore”, potrivit CNIPT.

Participanții vor vizita expoziția temporară „Prezent și trecut – Infrastructură și arheologie”, de la Muzeul Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău. Cercetările arheologice întreprinse, în anii 2021-2022, pe Autostrada Transilvania, au ca rezultate descoperiri importante pentru public și pentru oamenii de știință.

Vizită la Cetatea Thokoli

“Vizitarea bisericii de lemn din satul Nadiș care aparține de orașul Cehu Silvaniei este monumentul de patrimoniu cu care completăm lista rutei culturale a bisericilor de lemn din județul Sălaj. Edificiul de cult, ridicat în perioada 1732-1738, este un monument istoric cu bogate elemente ale decorului sculptat.

Orașul din nordul județului, Cehu Silvaniei, ne oferă posibilitatea de a ne întoarce în Evul Mediu, în locul unde au fost ridicate pe rând, o cetate regală pe nume Cheewar (Cetatea Cehului), apoi un castel care ajunge și în posesia familiei Thokoli, de unde provine denumirea de Cetatea Thokoli.

Găsim aici ruinele cetății care a suferit numeroase atacuri ale armatelor austriece, turcești, dar și abuzuri ale proprietarilor feudali și, mai recent, a lăsării în paragină. La jumătatea traseului, ne oprim la Centrul de Informare Turistică din Sălățig, pentru a descoperi specificul comunei, un popas răsplătit cu o degustare de-a locului.

Țara Silvaniei se încadrează specificului transilvănean, care deține edificii de cult, bine conservate de către comunitățile etnice, cum este și Biserica Reformată din Mineu. Construită în 1514, biserica este un monument istoric cu frumoase detalii ornamentale”, sintetizează reprezentanții CNIPT.

Acțiunea organizată de CNIPT Zalău este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, care propune promovarea municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ.

Cum se desfășoară excursia

  • 09:00 MJIA – Expoziția temporară „Prezent și trecut – Infrastructură și Arheologie”
  • 10:30 Plecare din Zalău
  • 11:30 Biserica de lemn din Nadiș, sat aparținător orașului Cehu Silvaniei
  • 12:00 Ruinele Cetății Thokoly, orașul Cehu Silvaniei
  • 13:30 Centrul de Informare Turistică al comunei Sălățig
  • 15:00 Biserica Reformată din localitatea Mineu, comuna Sălățig
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Consiliul Județean Cluj a aprobat încheierea unui contract de parteneriat pentru constituirea Consorțiului pentru Învățământul Dual Clujean (CIDC).

Județul Cluj se alătură consorțiului pentru învățământul dual

Articolul următor

20 de oferte pentru construirea platformelor de deșeuri din județul Bihor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share