Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Performerii anului 2022 pe piața de capital. AROBS, BT și Teraplast, premianții din provincie

Bursa de Valori București (BVB) a acordat 17 premii companiilor prezente la bursă, intermediarilor, administratorilor de fonduri de investiții și de pensii, pentru performanțele pe care le-au înregistrat pe parcursul anului bursier 2022, în cadrul BVB Awards 2023.

 

Bursa de Valori București (BVB) a acordat, în cadrul celei de-a 10-a ediții BVB Awards, 17 premii pentru rezultatele obținute în 2022 de către companiile listate, companiile de brokeraj, fondurile de pensii private și de investiții. Evenimentul prin care s-au adus în prim-plan performerii pieței de capital locale din anul 2022, este organizat în urma rezultatelor înregistrate anul precedent, într-un context internațional complicat. Anul bursier 2022 s-a încheiat cu o serie de performanțe notabile la nivelul valorii totale de tranzacționare înregistrate pe toate piețele cu toate tipurile de instrumente financiare (peste 24 miliarde lei), lichidității medii zilnice de tranzacționare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate, care a atins un nou vârf, de 95,6 milioane lei și la nivelul numărului de tranzacții cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate piețele, de peste 1,67 milioane de tranzacții, o creștere de 9% comparativ cu anul precedent. De asemenea, în 2022 s-au listat 11 companii pe piața AeRO, însumând 28 milioane de lei și au fost listate 31 emisiuni de obligațiuni, valoarea lor totală fiind de 1,9 miliarde de euro.

Radu Hanga, Președinte Bursa de Valori București, a declarat: Anul trecut, piața de capital din România a demonstrat maturitate și reziliență, într-un context regional și internațional caracterizat prin multă incertitudine și printr-o volatilitate ridicată a piețelor. Rezultatele bune pe care le avem au fost asigurate prin implicarea tuturor stakeholderilor pieței de capital. Astăzi, am adus pe scenă, companiile care s-au remarcat prin performanțe deosebite în dezvoltarea pieței locale. Pe unele dintre acestea le-am văzut pe scena BVB Awards și în edițiile trecute, dar avem și nume noi, companii care au maximizat resursele avute la dispoziție pentru a performa pe o piață marcată de incertitudine. Premiile pe care le-am acordat reprezintă o recunoaștere simbolică a reușitelor înregistrate într-un an în care premisele au fost mai puțin optimiste. Felicitări tuturor Performerilor anului 2022 pe piața de capital!”

Totodată, Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București, a subliniat următoarele: „Am ajuns la cea de-a 10-a ediție a evenimentului care recunoaște public succesele din anul anterior, o ediție cu totul aparte datorată provocărilor constante din 2022 și a curajului cu care stakeholderii pieței de capital le-au făcut față. BVB Awards este un prilej de a aduce în fața comunității pieței de capital realizările notabile ale companiilor cotate la Bursa de Valori București, a intermediarilor, a administratorilor de fonduri de investiții și de pensii private, care au demonstrat reziliență într-un context în care temerile și provocările au reprezentat elemente centrale. Ne bucurăm să îi avem alături de noi și împreună să contribuim la dezvoltarea pieței de capital și a economiei românești”.

 

Performerii anului 2022

Tranzacția anului pe segmentul de obligațiuni municipale: Primăria Municipiului București

În aprilie 2022, Primăria Municipiului București a revenit la bursă cu o nouă emisiuni de obligațiuni municipale, a șasea în valoare, de 555 milioane de lei, cu destinația de a refinanța emisiunea de obligațiuni din 2015. Premiul a fost acordat lui Nicușor Dan, primarul Municipiului București.

Cea mai tranzacționată acțiune pe piața reglementată a BVB în 2022: Banca Transilvania

Cea mai mare bancă din România este listată la bursă de peste 25 de ani, iar acțiunile sale sunt în topul preferințelor investitorilor. În 2022, volumul de tranzacții cu acțiunile BT s-a cifrat la aproape 2 miliarde de lei.

Diana Mazurchievici, Manager Relații cu Investitorii și Instituții Financiare, a ridicat premiul.

Cea mai tranzacționată acțiune pe piața AeRO: AROBS Transilvania

În primul an de tranzacționare pe piața AeRO, au fost realizate tranzacții de 103 milioane de lei cu acțiunile AROBS, compania specializată în furnizarea de servicii software și soluții pentru industrii diverse.

Premiul a fost înmânat lui Răzvan-Dimitrie Gârbacea – membru al Consiliului de Administrație, AROBS.

Cel mai mare randament pentru investitori ai unei companii din BET-XT în 2022: Romcarbon

În 2022, Romcarbon și-a răsplătit investitorii cu un randament de 63%. Romcarbon, listată la bursă de peste 25 de ani, activează în principal în domeniul procesării maselor plastice, deservind cu precădere sectorul alimentar și pe acel agricol prin ambalajele din plastic pe care le produce. Premiul a fost ridicat de Huang Liang Neng, președinte și director general Romcarbon.

Emitentul cu cea mai mare creștere a lichidității în 2022: Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea a înregistrat o creștere a lichidității, în valoare absolute, de peste 797 milioane de lei. Premiul a fost ridicat de Călin Meteș, Deputy CEO Investments.

Brokerul anului 2022: SWISS Capital

Compania a intermediat tranzacții în valoare de peste 7 miliarde de lei, aproape 30% din totalul tranzacțiilor și unități de fond realizat anul trecut la BVB. Premiul i-a fost înmânat lui Olimpiu Blăjuț, director general adjunct.

Cel mai activ intermediar pentru creșterea lichidității în 2022: BRK Financial Group

În 2019, compania a început în premieră la BVB un program de Market Maker al Emitentului pentru una dintre companiile listate. În acest moment, 14 companii beneficiază de serviciile de Market Maker al Emitentului oferite de intermediarul BRK. Premiul a fost ridicat de Monica Ivan, CEO BRK Financial Group.

Intermediarul companiilor antreprenoriale pe piața AeRO în 2022: BRK Financial Group

În 2022, BRK a intermediat patru listări de acțiuni și patru listări de obligațiuni pe piața AeRO. Răzvan Raț, director general adjunct, BRK Financial Group, a ridicat trofeul.

Premiul pentru consecvență în susținerea finanțărilor derulate de Ministerul Finanțelor: BT Capital Partners

Compania s-a implicat în calitate de Lead Manager în promovarea titlurilor de stat pentru populație în ultimii 3 ani. Ministerul Finanțelor a derulat zece runde de finanțare în valoare de aproape 15,2 miliarde de lei în ultimii 3 ani. Premiul a fost ridicat de către directorul general Daniela Secară.

Cel mai activ intermediar pe segmentul de obligațiuni în 2022: BRD Groupe Societe Generale

Compania a intermediat tranzacții în valoare de 5,7 miliarde de lei, aproape 31% din totalul tranzacțiilor pe segmentul de obligațiuni. Premiul a fost înmânat Irinei Neacșu, director executive Corporate Finance, și lui Marius Stoica, director executiv piețe financiare.

Premiul pentru implementarea și promovarea finanțărilor verzi pe piața de capital în 2022: Raiffeisen Bank

În 2022, banca a listat trei emisiuni de obligațiuni sustenabile – 825 milioane de lei și una verde – 525 milioane de lei. Premiul a fost ridicat de Iuliana Mușat, Senior Director Investment Banking.

Premiul pentru implementarea și promovarea finanțărilor verzi pe piața de capital în 2022: BCR

În 2022, BCR a revenit pe bursă cu o nouă emisiune de obligațiuni verzi, în valoare de 702 milioane de lei. Premiul a fost oferit Cosminei Plaveti – Head of Investment Banking.

Premiul pentru cea mai bună evaluare ESG (Management Score) în 2022: OMV Petrom

Acest premiu a fost acordat pentru prima dată, iar reprezentanții bursei au susținut că își propun ca această categorie să devină o tradiție, având în vedere importanța tot mai mare pe care conceptul ESG îl are astăzi în toate industriile. OMV Petrom a obținut cel mai bun scor la categoria Management score, în urma evaluării realizate de Sustainalytics în cadrul proiectului de colaborare cu BVB. Premiul a fost ridicat de Alina Petrescu, director comunicare și sustenabilitate.

Cel mai performant fond de pensii private Pilon II, Performanță 2012-2022: Fondul Metropolitan Life/Administrator Metropolitan Life Pensii

Fondul administrat de Metropolitan Life Pensii a avut, în perioada 2012-2022, un randament anual de 5,85%, cel mai bun din piață. Luiza Buzea, director general adjunct, a ridicat premiul.

Cel mai performant fond de pensii private Pilon III, Performanță 2012-2022: Raiffeisen Acumulare /Administrator Raiffeisen Asset Management

Fondul Raiffeisen Asset Management a avut, în perioada 2012-2022, un randament anual de 5,11%. Premiul a fost înmânat lui Robert Burlan, Head of Investment Management.

Cel mai performant fond de investiții local în 2022: FDI Audas Piscator/Administrator S.A.I. Atlas Asset Management

Fondul a avut un randament de 25,5%, în 2022. A fost lansat în 2009, cu active de 900 de mii de euro în prezent. Premiul a fost oferit președintelui Liviu Ștefan Arnăutu.

Cea mai bună comunicare cu jurnaliștii a unui emitent în 2022. Premiul Presei Financiare: Teraplast

Compania a fost apreciată pentru rapiditatea cu care răspunde la solicitări, calitatea răspunsurilor oferite, deschiderea față de presă pentru a comunica deschis pe orice tip de subiect, inclusiv cele care pot fi considerate sensibile. Premiul a fost ridicat de Alexandra Șica, PR&IR Manager.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Enery Power Holding preia portofoliul de regenerabile al canadienilor Jade Trust Power

Articolul următor

International Alexander a cumpărat jumătate din compania lui Bordea și Micutzu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share