Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

EY România a reluat conferința sa anuală de fiscalitate de la Cluj

EY România reia astfel, în format fizic, tradiționalele sale conferințe regionale, după trei ani de restricții.
Contabilii clujeni au cerut explicații despre regimul fiscal al noilor beneficii acordate angajaților | Foto : TB

Gigantul mondial în servicii de audit și consultanță a reușit să adune peste 100 de manageri și contabili din zona Transilvaniei pentru a le prezenta noutățile care apar la orizont, în acest an, în domeniul fiscalității.

EY România reia astfel, în format fizic, tradiționalele sale conferințe regionale, după trei ani de restricții. “Managerii și contabilii trebuie să fie foarte bine informați, să se uite pe site-urile Ministerului Finanțelor și ANAF, instituții care au început să comunice destul de bine cu contribuabilii.

Accesul la informație te poate pregăti pentru orice provocare. Ar trebui să fie conectați la asociațiile profesionale și să lucreze în interiorul fiecărei companii ca o echipă. Clujul este un centru mare de dezvoltare în IT; sunt foarte mulți antreprenori care activează în această zonă. Se lucrează foarte mult pe forme alternative la contractul individual de muncă (CIM), deci estimez că vom vedea multe controale la contribuabilii de aici.

CIM este, de obicei, forma cea mai prudentă, însă aceasta trebuie să fie aleasă în funcție de modul de colaborare care i se potrivește fiecărei organizații. Contează apetitul pentru risc al unei organizații: microîntreprindere sau CIM. La Cluj companiile mari sunt cam obligate de ofertă să lucreze pe microîntreprindere, dar trebuie să o facă înțelept”, spune Corina Mîndoiu, Partener, Impozit pe venit şi contribuţii sociale, al EY România.

Desant de experți la Cluj

Pentru cele două secțiuni ale “Conferinței anuale de fiscalitate”, derulată la Hotelul Radisson Blu, organizatorul a mobilizat un număr mare de experți: Corina Mîndoiu, Raluca Popa, Alex Grecu, Costin Manta, Daniela Neagoe, Iulia Samson, Crina Onuț, Lara Sayglili, Andreea Mitroi – toți din partea EY România, Corina Mureșan – Băncilă Diaconu & Asociaţii.

Temele abordate au fost noua eră digitală pentru raportările și controalele fiscale (SAF-T, E-factura și E-transport); modificări recente privind impozitarea în domeniul taxelor directe; prețurile de transfer; noile raportări din acest an – mai ales în privința impozitului pe profit.

Alte prezentări au vizat schimbările radicale în controalele fiscale, noutățile în domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA), taxele la Fondul de Mediu, dar și tendințele, perspectivele și provocările în alegerea statului de salariat sau colaborator.

Pe de altă parte, contabilii clujeni s-au interesat despre deducerile aplicate unor beneficii acordate de angajator (abonamentul la sală; asigurarea de fructe, cafea sau apă; oferirea de ochelari de protecție), cât și despre felul în care funcționează din punct de vedere fiscal, în România, programele de tip Stock Option Plan, care prevăd acțiuni gratuite acordate angajaților pentru stimularea retenției și a motivării lor.

Avertisment: se mărește numărul inspecțiilor fiscale

Iulia Samson a abordat tematica prețurilor de transfer și a sugerat ca documentația să fie adaptată cerințelor locale și cât mai aproape de momentul tranzacției: “Ne așteptăm, în acest an, la o intensificare a inspecțiilor fiscale”. Alex Grecu a făcut cunoscut noul prag, din acest an, al impozitului pe veniturile microîntreprinderilor: 500.000 de euro. Aceste societăți vor trebui să aibă cel puțin un salariat, iar cota de impozit unică va fi de 1%.

El a remarcat mărirea impozitului pe dividendele distribuite după 1 ianuarie 2023, de la 5 la 8%, dar s-a referit și la abrogarea, din aceeași dată, a impozitului specific în domeniul hoteluri, restaurante catering (HoReCa). “Plătitorii de impozit HoReCa pot să îl aplice pe veniturile microîntreprinderilor, indiferent de pragul acestora, iar pentru veniturile non-HoReCa, să aplice impozitul pe veniturile microîntreprinderilor dacă ele se încadrează în condițiile de micro”.

Fiscul trece de la controlul fizic la cel digital

Corina Mureșan a atenționat asupra schimbărilor radicale în privința controalelor fiscale. “Se va face trecerea de la controlul fizic, la sediul contribuabilului, la cel digital, desfășurat preponderent la sediul organului fiscal. În prezent, ANAF își pregătește infrastructura digitală. Din 2026 intră în vigoare modificările la analiza de risc fiscal, principalul instrument în funcție de care contribuabilii vor fi grupați într-o anumită categorie de risc, în vederea derulării controalelor fiscale.

ANAF le va transmite și categoria de risc în care se încadrează, probabil pentru o mai mare conformare voluntară din partea agenților economici. Ideal ar fi ca în notificările ANAF să se specifice foarte clar și ceea ce au de făcut firmele pentru a corecta acele probleme”.

Conferințele regionale ale EY România au fost reluate în format fizic, începând cu acest an, la Cluj-Napoca, Timișoara și București. EY este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajați în 700 de birouri în 150 de țări și venituri de 45,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2022.

Prezentă în România din 1992, EY este lider pe piața serviciilor profesionale. 900 de angajați din România și Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale. În această zonă a Europei, grupul are birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Chișinău.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Timișoara așteaptă până la un milion de vizitatori în următorul an. Capitala Europeană a Culturii e oficial deschisă (UPDATE)

Articolul următor
Evenimentul are loc pe parcursul zilei de sâmbătă, 18 februarie, la showroom-ul Topcar Transilvania, de pe Calea Turzii.

Cinci de ani de Cupra, sărbătoriți la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share