Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Timișoara așteaptă până la un milion de vizitatori în următorul an. Capitala Europeană a Culturii e oficial deschisă (UPDATE)

Deschiderea oficială a Capitalei Europene a Culturii pentru Timișoara începe anul în care orașul așteaptă între jumătate de milion și un milion de vizitatori, spune primarul Dominic Fritz. Ceremonia de deschidere a avut loc în prezența premierului Nicolae Ciucă, dar nu și a președintelui României, Klaus Iohannis, sub patronajul căruia are loc TM2023.

Cum în România lucrurile nu pot merge niciodată perfect, ceremonia de la Opera timișoreană a avut parte de o pană de curent, a doua în scurt timp, după ce o piesă de teatru s-a jucat la lumina lanternelor telefoanelor. Dar, să ne gândim la sloganul TM2023, „Light your city”, care a fost, astfel, pe deplin unul justificat. Din fericire a fost o pană scurtă, intervenită după discursurile oficialităților.

„Este o deosebită onoare să mă aflu astăzi la Timișoara pentru ceremonia de lansare TM2023. Scriem astăzi o nouă pagină de istorie. Lecțiile Sibiului au confirmat valoarea adăugată a purtării pentru un an de zile a stindardului culturii europene. Timișoara sunt convins că va străluci anul acesta, la fel după cum e motto-ul „shine your light”. Timișoara nu e doar orașul martirilor, este orașul punte între culturi. În actualul context geopolitic complex pe care îl traversăm, valorile unității, solidarității și cooperării între națiuni sunt cu atât mai prețioase. Pe acest fundal, Timișoara a demonstrat odată în plus că e cetatea oraș de referință în cooperare și solidaritate. Obținerea statului de capitală culturală Europeană a fost marcată de pregătiri temeinice și de bifarea unor pași importanți. Ii felicit pe actorii guvernamentali si locali implicați”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Președintele Consiliului Județean Timiș a vorbit despre investițiile pe care instituția le face in domeniul cultural.

„Acest titlu ne oferă o oportunitate excepțională să punem în valoare potențialul impresionant al regiunii, să așezăm lucrurile în perspectivă, să construim și să consolidăm viziunea integratoare a zonei, ca parte bine conectată în și cu Europa.  Sunt deosebit de bucuros că instituția pe care o reprezint este parte din povestea care se scrie sub ochii noștri. Consiliul Județean Timiș a investit considerabil pentru a contribui la valorificarea acestui moment istoric prin consolidarea infrastructurii și a ofertei culturale a orașului și a județului. Avem ca obiectiv să facem din cultură un motor de dezvoltare economică și socială pentru județul nostru. Consiliul Județean a pregătit festivaluri internaționale importante capabile să atragă un public numeros – Festivalul Internațional de Jazz – Jazz X, Festivalul Codru, Flight Festival, Festivalul Internațional de Literatură sau Festivalul Luminilor. Cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani, din România, cu exponate provenind din muzee celebre ale lumii, este evenimentul central și extrem de valoros al anului, căruia îi adăugăm, în cadrul programului Consiliului Județean Timiș, retrospectivele Victor Brauner și Paul Neagu.”, a declarat Alin Nica, președintele CJT

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a avut un discurs excelent, susținut in română, maghiară și germană.

„Stimați oaspeți, dragi timișoreni. Ce loc ar putea spune povestea europeană a Timișoarei mai bine decât acest teatru? Ne aflăm în singurul loc din Europa unde sub același acoperiș funcționează trei teatre care joacă în trei limbi diferite – română, maghiară și germană.  Dar această sală este și locul care a cunoscut teroarea extremismului, când în 1938 într-un atentat antisemit au fost uciși patru oameni și răniți alți zeci. Și tot de aici, din balconul ce dă în Piața Victoriei a renăscut speranța când, curajos, timișorenii au proclamat Timișoara primul oraș liber de comunism în 20 decembrie 1989. E o parte a moștenirii care ne face să fim cei de azi. O moștenire construită pe valori împărtășite de generații de timișoreni – pe respect pentru diversitate etnică și religioasă, pe curaj, pe un oarecare scepticism față de putere, pe recunoștință pentru ceea ce a fost și este, și pe sete pentru ceea ce va fi” a fost discursul primarului Timișoarei.

UPDATE. 18.02.2023

”Defecțiunea care a dus la întreruperea pentru câteva minute a alimentării cu energie electrică a Operei Naționale Române din Timișoara a avut loc în instalația interioară a Operei, nu în rețeaua distribuitorului de energie electrică”, au anunțat astăzi reprezentanții E-Distribuție Banat, prin intermediul agenției de comunicare a grupului Enel în România, Oxygen.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

BRASOV BELGIAN BUSINESS DAYS

Articolul următor
EY România reia astfel, în format fizic, tradiționalele sale conferințe regionale, după trei ani de restricții.

EY România a reluat conferința sa anuală de fiscalitate de la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share