Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rombat alocă 10 milioane euro pentru linii de producție și parcuri fotovoltaice

Heavy Duty Champion HD-EFB

Singurul producător integrat de baterii auto din România anunță cel mai mare buget de investiții din ultimul deceniu.

Investițiile vor fi direcționate pentru instalarea unei linii semiautomate pentru producția bateriilor Heavy Duty HD-EFB și două parcuri fotovoltaice pentru a optimiza costurile de operare și a asigura companiei un grad mai mare de independență energetică, reducând amprenta de carbon.
Noua linie de fabricație va fi destinată producției bateriilor Heavy Duty Champion HD-EFB, pentru vehiculele de mare tonaj, respectiv a bateriilor AGM (Absorbent Glass Mat), instalate pe mașinile cu sistem start-stop.
Bateriile HD-EFB, dezvoltate de Rombat, sunt potrivite atât pentru autocamioane Euro 5/6, cât și pentru vehicule grele cu cerințe mari de energie.Acestea au o rezistență ridicată la vibrații și un număr de cicluri de încărcare de 10 ori mai mare decât în cazul bateriilor clasice, la o descărcare de 17,5% în mod continuu.

Două parcuri fotovoltaice

Rombat vrea să investească o parte din suma planificată în două parcuri fotovoltaice. Primul dintre acestea, cu capacitatea de 4,2 MW, urmează a fi cofinanțat prin fondurile puse la dispoziție prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul se află în stadiul de analiză, implementarea urmând a începe în cursul acestui an.
Al doilea parc fotovoltaic, cu capacitatea de 1 MW, va funcționa la Copșa Mică, acolo unde compania operează Rebat, propriul centru de reciclare a bateriilor uzate. În paralel, Rombat va investi și în achiziția unei instalații de producție a oxigenului, care va funcționa de asemenea la unitatea din Copșa Mică.
„În cadrul întâlnirii organizate de grupul Metair Investment Limited, din Africa de Sud s-au discutat subiecte privind strategia de dezvoltare atât la nivel de grup, cât și planurile de viitor pentru fiecare companie subsidiară. Ocazie cu care s-a evidențiat și necesitatea bugetelor de investiții.
Este pentru prima oară, în ultimii 10 ani, când avem un buget investițional atât de mare, de până la 10 mil. euro. Aceste trei investiții majore ne vor ajuta să ne atingem obiectivele de reducere a amprentei de carbon, să ne păstrăm competitivitatea, să optimizăm costurile de operare și să ne securizăm un grad semnificativ mai mare de independență energetică”, a declarat Alin Ioaneș (foto), CEO al Rombat.

A început fabricația de baterii pentru sisteme fotovoltaice

O parte din bugetul de investiții anunțat de companie va fi alocat pentru îmbunătățirea spațiilor de lucru, dar și pentru formarea și dezvoltarea continuă a angajaților prin cursuri de dezvoltare personală și profesională.
În 2022, compania a anunțat intenția de a-și completa gama de produse cu baterii Litiu-Ion, destinate clienților care dezvoltă parcuri fotovoltaice sau utilizatorilor casnici (prosumatori) interesați să instaleze în locuințele proprii instalații de producere a energiei verzi. Potrivit datelor publicate de presă, în 2019 existau în România numai 303 prosumatori, dar la finalul acestui an ar putea ajunge la 100.000.
Rombat evoluează astăzi pe o piață extrem de volatilă. „La nivel global, industria se confruntă cu provocări majore, cum ar fi contextul geopolitic, criza energetică, criza materiilor prime și a semiconductorilor.
O altă provocare pentru industria auto vine în urma deciziei luate de Parlamentul European cu privire la interdicția de a produce vehicule cu motor cu combustie începând din 2035, în favoarea autovehiculelor electrice, care va avea un impact major în rândul celor 500 de companii din România care lucrează în această industrie.
Industria bateriilor are perspective excepționale de dezvoltare, fiind în acest moment una foarte dinamică, cu o rată anuală de creștere estimată la 6,57% pentru intervalul 2022-2030”, afirmă Ioaneș.

Certificări de la Renault și Ford

În 2021, compania a comercializat la nivel global 2,65 milioane de baterii auto, în creștere cu 15% față de anul anterior. De-a lungul timpului, compania a produs și a distribuit baterii auto în 40 de țări. Rombat, companie deținută de concernul sud-african Metair, este singurul producător integrat de baterii auto din România.
Fondată ca Acumulatorul Bistrița, compania și-a schimbat denumirea în 1991, devenind Rombat. Compania a fost deținută de stat până în 1996, când, în urma privatizării, a fost cumpărată de angajați. În 2012 Rombat a fost preluată de Metair International Holdings Cooperatief, parte a grupului Metair Investment Limited.
Compania are un parteneriat strategic cu Dacia Renault, iar în 2017 a devenit furnizor pentru Ford Craiova. În 2021 Rombat a obținut certificarea Q1 Ford, care atestă standardul maxim de excelență ca furnizor OEM.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Pârtiile de inițiere și principală de la Feleacu au fost deschise, în acest sezon, doar din perioada 6-7 februarie.

S-au închis pârtiile din Feleacu. Buscat mai rezistă

Articolul următor
Proiectul Park & Ride prevede amenajarea unei platforme pentru parcare în zona aeroportului, cu 863 de locuri de parcare (37 pentru persoanele cu dizabilități, 30 pentru autovehicule electrice și hibride, 788 locuri pentru autovehicule, 8 peroane pentru autobuze), accese auto și pietonale, o stație de bike sharing.

Cum va arăta primul Park & Ride al Clujului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share