Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiectul Kogălniceanu, la 65% din finalizare. Costă 10 milioane euro

O comisie municipală a verificat stadiul lucrărilor de pe str. M. Kogălniceanu și cele adiacente din Cluj-Napoca, prilej cu care a luat o decizie privind grupul statuar Școala Ardeleană.

“Am fost pe șantier împreună cu colegii mei pentru a verifica stadiul lucrărilor pentru proiectul de modernizare a unei părți din zona istorică a orașului (str. Kogălniceanu și adiacente Universității Babeș-Bolyai (UBB), Emmanuel de Martonne, J. Bolyai – H. Oberth – Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac).

Lucrările avansează și sunt în grafic, stadiul fizic fiind de 65%. Termenul de finalizare este in a doua parte a acestui an. În prezent există 136 arbori și vor fi 250 de arbori la finalul proiectului pe toate arterele din proiect.

Având în vedere discuțiile și pozițiile exprimate în cadrul dezbaterii publice a bugetului municipiului, a pozițiilor exprimate de UBB și a solicitărilor din spațiul civic local, am solicitat proiectantului și constructorului modificarea soluției inițiale din concursul de soluții (la sol) și amplasarea pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană”.

Am solicitat ca soluția propusă, cu soclu, să se integreze în spațiul arhitectural și urban existent din perspectiva materialelor utilizate și a dimensiunilor grupului statuar”, a spus primarul Emil Boc.

Piațetă în loc de parcare

Acest proiect urmărește pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi, pe care accesul pentru mașini să fie deschis doar riveranilor sau în situații de urgență. Bicicliștii vor putea circula la comun cu pietonii, în conceptul de „shared space”.

Aici vor planta peste 250 arbori, sistemul de iluminat va fi modernizat cu tehnologie led și se vor amplasa stații de încărcare pentru mașini electrice, trotinete și biciclete electrice, precum și rastele pentru parcarea bicicletelor.

“Având în vedere poziționarea sediului UBB pe str. Kogălniceanu, în zonă va fi integrată o reprezentare de omagiu pe „covorul” destinat accesului în clădirea dedicat rectorilor universității clujene de la origini până în prezent. Pe str. Universității este propusă readucerea la locul inițial a statuii „Sf. Maria Protectoare” (transmutată în 1957) și crearea unei piațete pe locul parcării actuale”, spun reprezentanții municipalității.

Valoarea proiectului finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada M. Kogălniceanu, str. Universităţii şi străzile adiacente” este de 48 de milioane de lei.

Iuliu Maniu, repus pe soclu

Aflată în zona de intervenție, statuia lui Iuliu Maniu, fost premier al României, supranumit “sfinxul de la Bădăcin”, a fost repusă pe soclu în parcul de lângă zidul medieval al cetății abia după intervenția societății civile, primarul Clujului fiind nevoit să își ceară scuze. Monumentul a fost demontat de către angajații firmei care execută lucrările de modernizare a zonei. Având în vedere proiectul european aferent străzilor din zona centrală, statuia a fost inițial luată de pe soclu și așezată lângă zidul bastionului învelită într-o protecție de pânză.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

60% dintre tineri au nevoie de competențe noi pentru a se angaja

Articolul următor

Capartis, fungicidul capabil să rezolve toate problemele din culturile oleaginoase și plante tehnice

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share