Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitatea Babeș-Bolyai mizează pe bioinformatică și inteligența artificială

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) va începe, din anul universitar 2023-2024, un nou program de master, în bioinformatică.

Instituția clujeană a demarat un master în bioinformatică și propune studierea inteligenței artificiale (AI) la nivel național.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) va începe, din anul universitar 2023-2024, un nou program de master, în bioinformatică. „Este unul dintre domeniile interdisciplinare cele mai dinamice la nivel internațional, esențial pentru dezvoltarea cercetărilor în științele vieții, cu implicații directe în sănătate, agricultură, mediu și industrie.

UBB va oferi pregătire în domeniul bioinformaticii aplicate, atât în sănătatea omului, cât și a mediului. Acest program de master în limba engleză, realizat în colaborare cu Facultatea de Matematică și Informatică (FMI), va ținti atât studenți din țară, cât și de la nivel internațional. Va pregăti viitori specialiști în analiza informatică a datelor biologice asigurând dezvoltarea unui pol de excelență la noi în țară cât și în Europa de Est”, a spus decanul Facultății de Biologie și Geologie, Manuela Banciu.

Rectorul UBB, Daniel David, a menționat că noul program face parte din demersurile majore ale instituției, UBBMed și InfoBioNano4Health. “Acestea angrenează UBB în cele mai moderne dezvoltări academice internaționale, în relație strânsă cu AI, big data, data science, machine learning – zone deja bine reprezentate în UBB.

Combinând performanța biologiei și a informaticii din UBB, pe fondul unor dotări de vârf cum este supercomputerul UBB, sunt convins că acest program de master va integra UBB în cele mai performante medii academice internaționale”, consideră oficialul UBB.

Inteligența artificială, studiată la nivel de licență

La inițiativa UBB, domeniul AI va putea să fie studiat în țară și ca program de licență. Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a aprobat standardele pentru implementarea specializării AI la nivel de licență, în domeniul informatică. În curând, la UBB și la alte universități din țară vor funcționa programe de licență în AI.

„Urmând practicile internaționale, domeniul AI a ajuns la o maturizare care îi permite să treacă de la nivelul cercetării, cu impact și asupra formării mai ales la nivel de master, doctorat, postdoctorat, la un nivel de profesionalizare larg răspândită, prin organizarea la nivel de licență. Este un demers care va ajuta mult studenții și absolvenții și mediul socio-economic.

Mă bucur că ARACIS a înțeles aceste dezvoltări internaționale și nevoi ale pieței muncii și le-a susținut și în țară, la propunerea noastră, cea mai mare școală de informatică din România. Această specializare va permite alinierea învățământului universitar de informatică din România cu prioritățile de educație și de cercetare-dezvoltare-inovare ale Comisiei Europene”, declară decanul FMI, Anca Andreica.

Parteneri strategici: Microsoft, UiPath, SAS

„Era normal să inițiem noi acest demers. UBB este una dintre universitățile de referință din țară în zona computer science (în Times Higher Education Ranking suntem pe primul loc în țară și 601-800 internațional). Institutul UBB de AI, Robotică și Realitate Virtuală, având ca parteneri strategici Microsoft, SAS și UiPath, e un contributor major la dezvoltările în domeniu, nu doar prin aplicații inovative, dar și prin cercetare fundamentală, care împinge constant mai departe frontierele cunoașterii.

La UBB ne raportăm complet la cunoașterea asociată AI, generând-o prin cercetare avansată (în Institut), utilizând-o prin aplicații inovative (zeci de granturi și servicii către beneficiari) și diseminând-o prin educație de calitate, de acum nu doar la nivel de postlicență (master, doctorat, postdoctorat, postuniversitar), ci și licență”, a spus rectorul UBB.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Copacul inteligent este amplasat într-un spațiu de joacă amenajat lângă Centrul Recreativ Legacy (CRL), din Băile Figa, care va fi unul dintre cele mai moderne din țară și dotat cu echipamente de ultimă generație.

Copac inteligent, "răsărit" la Băile Figa

Articolul următor
Cea mai mare aplicație de e-hailing din România (platformă online pentru servicii de transport) dezvoltată de o companie locală, Star Taxi, a semnat parteneriate cu 50 de companii pentru serviciul business corporate, având o țintă de 100 de parteneri până la finele anului.

Star Taxi își extinde serviciile corporate în Brașov și Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share