Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Femeile din NeurotechEU s-au reunit la Cluj. “Avem prea puține cercetătoare”

Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu (UMFIH) Cluj a fost gazda Women of NeurotechEU, reuniune a femeilor din alianța The European University of Brain and Technology.

Cel mai recent raport științific al UNESCO arată că doar unul din trei cercetători este femeie, au subliniat participantele la eveniment.

Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu (UMFIH) Cluj a fost gazda Women of NeurotechEU, reuniune a femeilor din alianța The European University of Brain and Technology. Femei de știință și lideri academici din 10 țări europene s-au reunit de Ziua Internațional[ a Femeii. Întâlnirea a grupat rectori, prorectori, decani, cercetători, studenți și manageri de proiect ai universităților din NeurotechEU.

Acestea sunt Karolinska Institutet (Suedia), Universitatea Radboud (Olanda), Universitatea Oxford (Marea Britanie), Universitatea din Bonn (Germania), Universitatea Miguel Hernandez (Spania), Universitatea Bogazici (Turcia), Universitatea din Debrecen (Ungaria), Universitatea din Lille (Franța),  Universitatea din Reykjavik (Islanda) și UMFIH Cluj.

Evenimentul a fost organizat de UMFIH în colaborare cu Karolinska Institutet din Suedia și Consiliul Studenților NeurotechEU. Scopul principal a fost promovarea diversității și incluziunii în cadrul comunității NeurotechEU prin sprijinirea femeilor din domeniul științei și tehnologiei.

Participanții au avut acces la mese rotunde, workshop-uri, conferințe și sesiuni de networking cu cercetători, manageri academici, cadre didactice universitare. O prezentare susținută de rectori și prorectori din NeurotechEU a pus în evidență perspectiva asupra profesiei și a provocărilor personale în rândul femeilor cu o carieră în domeniile Științe, Tehnologie, Inginerie, Matematică (STEM).

 Cercetarea și managementul, ocolite de femei

“Creșterea reprezentării femeilor în știință și tehnologie este crucială pentru a stimula inovarea și progresul în domeniul nostru de activitate. Acest eveniment a constituit o oportunitate pentru participanți nu doar de a învăța și de a intra în contact cu femei de succes din domeniul științific și academic, dar și de a oferi modele inspiraționale pentru dezvoltarea propriei cariere, în relație cu provocările profesionale și familiale ale femeilor timpului nostru”, a declarat rectorul UMFIH, Anca Buzoianu.

În cadrul discuțiilor, s-au evidențiat aspecte legate de rolurile și oportunitățile oferite femeilor în Islanda, Franța, Spania, Turcia, Olanda și România. Din experiențele personale relatate, participantele, mai ales cele aflate la început de carieră, au putut să găsească modele și soluții pentru probleme cu care se confruntă femeile care aleg cariera științifică.

Potrivit rectorului Universității din Reykjavik, Islanda este o țară cu o populație cât a Clujului, ceea ce nu permite cetățenilor să își aleagă o carieră pe alte criterii decât punctele lor forte. “Avem nevoie, ca societate, ca toți să contribuie în orice domeniu în care își doresc să profeseze, indiferent de gen sau orientare sexuală”, a transmis Ragnhildur Helgadottir.

”Trebuie să normalizăm prezența femeilor în știință și funcții de conducere ca să nu mai fie neobișnuit sau surprinzător faptul că avem două femei în Consiliul Rectorilor din cadrul NeurotechEU (Anca Buzoianu, Ragnhildur Helgadottir). Din NeurotechEU fac parte universități de toate mărimile și tipurile din Europa. Este o oportunitate de a influența evoluția științei și a educației și de a da un exemplu în ceea ce privește egalitatea de gen, diversitatea și incluziunea”, a susținut Kathleen O’Connor, prorector al Universității din Lille.

Program de formare continuă pentru viitorii absolvenți

Cel mai recent raport științific al UNESCO arată că doar 1 din 3 cercetători este femeie. În învățământul superior, femeile reprezintă 35% dintre absolvenții de știință și tehnologie, potrivit UNESCO. Misiunea NeurotechEU este de a construi o rețea transeuropeană de excelență în cercetare în neuroștiințe și neurotehnologie pentru a crește competitivitatea educației, cercetării, economiei și societății europene.

În calitate de membru fondator al acestei alianțe universitare, UMFIH contribuie la educația studenților de la toate nivelurile (licență, masterat, doctorat, cursuri postuniversitare) și la formarea noii generații de oameni de știință, cercetători și absolvenți transdisciplinari, oferindu-le acces direct la infrastructura de vârf pentru cercetarea fundamentală, translațională și aplicată.

În paralel cu dezvoltarea cercetării științifice în neuroștiințe și neurotehnologie, NeurotechEU va implementa un program de formare pentru studenți, promovând învățarea pe tot parcursul vieții în toate segmentele societății. Ei vor fi educați într-un cadru intersectorial, își vor spori creativitatea și abilitățile de gândire critică, vor fi ajutați să devină viitori lideri transformatori ai societății, industriei și mediului academic.

Universitățile europene sunt alianțe ale instituțiilor de învățământ superior de pe continent ce cooperează în domeniile educației, cercetării, inovării în beneficiul studenților, cadrelor didactice și societății. 44 de alianțe ale universităților europene reunesc 340 de instituții de învățământ superior din 31 de țări.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Firmele cu cele mai mari profituri din Bihor

Articolul următor

Brașovul vrea să construiască un campus dedicat învățământului dual: cere 104 milioane de lei din PNRR

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share